Jump to content

hadul

Member Since 28 Nov 2011
Offline Last Active Sep 24 2020 03:31 PM
-----

Posts I've Made

In Topic: Un nou început

06 June 2017 - 04:19 PM

cum sa arunci ... volcanitul???? :eek: :eek: :eek:


In Topic: Interzoo 2016

28 June 2016 - 02:04 PM

Daca acvaristica din Germania ar fi doar cu 30% in fata celei din Romania si ungurii ar fi cu 20% mai buni decat noi, as da vina pe magazine. Oricine se ocupa de comert stie ca orice magazin care cumpara un produs primeste un pret, in timp ce cumpara 20 de produse primeste un pret mult mai bun. Cumparand cu taraita obtii pretul cel mai mare. La noi acvaristica se face dupa buget, la ei se face bugetul dupa nevoi. La noi toata lumea vrea "mare", la ei toata lumea vrea calitate in defavoarea cantitatii.

Eu personal as prefera sa vad acvarii mici impecabile decat monstri dizgratiosi. Dar eu zic sa ne oprim lamentarea si sa se apucam de treaba. Fiecare din noi avem puterea de a aduce comunitatea pe drumul cel bun, atat prin puterea exemplului cat si prin sfaturile pe care le dam.

 

 

Claudiu nu vreau sa intru in polemici, am vrut doar sa exemplific intr-un mod fara echivoc "atitudinea" comerciantilor romani. E un cerc vicios - ei vand (mai) scump - nu fac rulaj - nu pot face comenzi mai mari. Asta pentru ca nu au o privire de ansamblu a unei afaceri pe termen lung. Vor sa se imbogateasca cat mai repede.  De altfel, nu e doar cazul afaceristilor din domeniul asta - e regula generala.

 

Dupa cum vezi am zis acest "amatorims" e generat si de afaceristii nostri,  alte cauze fiind si ele mentionate - precum nivelul de trai / puterea de cumparare / venitul mediu pe cap de locuitor.

 

Sa facem un exercitiu simplu de aritmetica:

un neamt castiga in medie 2000Eur/ luna

un roman castiga in medie 500Eur/ luna

un acvariu plantat complet echipat costa 1000EUR in Germania si 1300 in Romania comform exemplului de mai sus

 

atunci avem 2000/1000 vs 500/1300 => 2 vs 0.38  - adica un neamt isi permite de cca 5 ori mai repede un acvariu (2/0.38 = 5.26).

sau altfel spus sunt de 5 ori peste noi, sau cu 500% peste noi.

mergand pe acelasi rationament cred ca maghiarii sunt de cel putin 2 ori peste noi  (200 %)

 

Si asa ajungem la o concluzie ca numai romanii care au un anumit confort financiar isi pot permite un acvariu complet echipat de calitate... si/sau cei pentru care aceasta pasiune este nemarginita.... dar si oamenii aia tre' sa bage ceva in gura.

 

Gata cu lamentarile, dupa ce mancam ceva poate ne ramane sa facem si un acvariu...


In Topic: Interzoo 2016

21 June 2016 - 11:55 AM

 Exista un contrast foarte mare intre modul in care incercam noi sa rezolvam totul cat mai ieftin si orientarea spre calitate pe care am vazut-o la acest targ.

Daca vrem sa tinem pasul cu vecinii din apus si sa avem rezultate va trebui sa ne schimbam putin mentalitatea. Va trebui sa investim timp, bani si energie, in loc sa tratam totul cu superficialitate si amatorism.

 

 

din pacate acest "amatorims" e generat si de afaceristii nostri - la fel de amatori!

 

un exemplu concludent: un filtru de bun simt eheim, la nemti e 118 eur, la vecinii unguri e 128 iar la noi ... fix 154 (la cursul de azi)

cu 30% mai mult decat la nemti si cu 20 % mai mult decat la unguri

si asta doar pentru un filtru

 

pune peste asta si nivelul de trai mai scazut - si vei ajunge la concluzia ca un acvariu de bun simt reprezinta un lux pentru un roman