Jump to content

 •   

hranirea plantelor- intrebari


 • You cannot reply to this topic
1 reply to this topic
Lucian Vasies
 • Member
 • PipPip
 • 115 posts
 • LocationCluj-Napoca

Posted 03 January 2014 - 07:05 PM

Tot citind pe forum despre alge,  lumina, co2 si nutrienti am o mare curiozitate:

 

Sunt studii despre cum se hranesc plantele in functie de acesti parametrii  de mediu si expunerea la nutrienti?

De  semenea sunt studii despre capacitatea plantelor de a absorbi nutrientii? Sunt habarnist complet in domeniul asta dar stiu  ca in  regnul animal organismele au o capacitate specifica de a asimila  anumite alimente si mai ales alimente "sintetice". Rata de absorbtie a acestor alimente  variaza din mai multe  cauze : calitatea nutrientului, timpul de digerare  biogolgica tipica organismului si nevoie de  asimilare a respectivului nutrient/medicament.   Nu la fel este si la plante?

 

Caci dupa cum zic unii si altii ratele de succes ale unor nutrienti sunt diferite. Cu siguranta acest succes depinde de parametrii  chimici si nivelul lor de absorbtie cat si de conditiile de "viata" ale plantelor.

 

 

multumesc, 

LuciClaudiu

  Administrator

 • Administrators
 • 7,092 posts
 • LocationCluj-Napoca

Posted 03 January 2014 - 08:29 PM

La plantele de acvariu nu prea exista studii. Mai mult observatii. Ce nu exista sigur, este reteta dupa care sa functioneze TOATE plantele de acvariu. Unele prefera lumina mai puternica, altele au nevoie de mai mult CO2, altele iubesc fierul si asa mai departe. Nu are rost sa continui pentru ca lista este foarte lunga. Poti sa te apuci de studiat, daca esti dispus sa aloci cativa ani acestui subiect. Daca vrei varianta simpla, iti recomand sa adopti niste conditii decente si ce traieste bine, ce nu, se inlocuieste cu alta specie. La un moment dat vei gasi cateva specii compatibile cu conditiile tale si cu ele te poti juca.

In acvaristica plantata sunt mai multe tipuri de acvaristi. Unii doresc sa aiba cat mai multe specii, altii vor sa creasca foarte repede, altii doresc culori spectaculoase, in timp ce unii vor cat mai putine batai de cap. Poti opta si pentru crearea unui peisaj cu plante cat mai spectaculoase sau poti face ceva frumos din plante aparent banale.

In ce priveste nutrientii, lucrurile sunt mult mai simple decat la animale. Deoarece aici nutrientii sunt substante relativ simple, fara proteine, aminoacizei, carbohidrati, etc. In linii mari cam toti fertilizantii contin aceiasi nutrienti. Ce difera sunt proportiile. Nu exista fertilizantul perfect, exista fertilizantul care se potriveste cel mai bine cu ce ai tu in acvariu.

De exemplu, ca si sursa de fosfor toti producatorii folosesc PO4. Nu prea ai ce smecherii sa faci cu fosfatul. Asta e si asta il folosesti. In functie de concentratie si de ce ai tu in acvariu iti pot merge plantele brici sau poti sa te umpli de alge. Daca esti in a doua situatie poti fi sigur ca multi altii se afla in prima. Asa ca recomandarea mea este sa incerci 2-3 tipuri, vezi care iti place cel mai mult.


Acvaristica este simpla.


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

 •