Jump to content

Calin_

Member Since 26 Jul 2011
Offline Last Active Jan 27 2013 09:23 AM
-----

#29109 Notiunea de bunastare a animalelor (animal welfare) si cat de mult e respecta...

Posted by Calin_ on 03 January 2013 - 04:42 PM

Acum, la inceput de An Nou m-am gandit sa scriu cateva cuvinte despre o notiune de baza in cresterea si mentinerea in captivitate a animalelor, indiferent carei clase apartin acestea. Este vorba despre bunastarea animalelor, sau Animal Welfare, cum este cunoscuta in intreaga lume. Notiune care, multora dintre noi este complet straina, fapt dovedit de interventiile lor cu iz de ignoranta.

Ideea de bunastare animala este in stransa corelatie cu aceea de constienta a animalelor, adica legat de capacitatea animalelor de a suferi. Dintr-o anumita perspectiva, sa spunem cea mai drastica, a tine un animal in captivitate inseamna a-i incalca dreptul acestuia la libertate...consider ca este un punct de vedere prea extremist atat timp cat unul dintre scopurile ptr care sunt crescute si ingrijite animalele este acela de sursa de hrana. Pe de alta parte insa, sunt studii care demonstreaza ca animalele acvatice: pesti, mamifere, artropode, au capacitatea de a simti durerea. Astfel ca, cresterea acestora in acvarii devine o problema majora, desi bunastarea animalelor sustine ca oamenii au dreptul de a folosi animalele, atata timp cat animalele sunt tratate bine.

Acvariile au insa o serie de neajunsuri, si anume:
  • Sunt spatii limitate care ofera animalelor o libertate redusa de miscare, astfel ca acestea pot deveni frustate, plictisite...da, probabil veti rade, dar, de exemplu, in cresterea purceilor, acestora li se amenajeaza in hale, locuri de joaca, cu elemente de cauciuc, jucarii, etc.

  • In acvarii, adesea se asociaza specii mai mult sau mai putin asociabile, adica pradatori si prada. Da, in natura astfel de asociatii sunt frecvente, dar acvariul nu ofera suficiente sanse speciei prada de a se apara...astfel ca celebrul "scapa cine poate" este controlat de om, incalcand drepturile animalelor.

  • Nu totdeauna un acvariu ofera speciilor din el conditiile de viata la care e adaptat acel organism...ma refer aici la temperatura, parametrii chimici (NO2, NO3, etc), salinitate. Ca atare, din nou se incalca drepturile acelor animale.
Din pacate, printre noi sunt "hobby"-isti care incalca, constient, aceste drepturi si bunastarea animalelor cu care, de fapt, ne si mandrim. Zic constient, ptr ca ei  stiu ca nu le asigura pestilor conditiile necesare, dar se si mandresc cu asta...iar a asigura aceste conditii, ei considera a fi un act de...suflat in fund? Parca asa citisem la un moment dat. :sad: Eu unul astept momentul in care Politia animalelor se va sesiza si la altfel de cazuri, nu doar cele legate de caini. Adica, daca sunt anuntati: vezi ca X-ulescu isi tine pestii la 21 grade si ar fi normal la 26, sau...vezi ca Y-ulescu are NO2 0.5 si ar fi normal 0, atunci, acei agenti sa mearga la X si Y sa le confiste pestii....asa cum se intampla in alte tari.

Cei care "practica" un astfel de hobby, paralel notiunilor de animal welfare, au, cel mai adesea, explicatia financiara la indemana. Explicatie care insa nu-i exonereaza de vina de a tine pestii in conditii nespecifice. La final de post...aveti la indemana (cei care nu-si permit) doua modalitati de a evita "rspca" :smile:
  • "Intindeti-va" cat puteti...adica, daca financiar nu puteti "duce" un bazin de 1000 l, il faceti de 300, dar acelor pesti le asigurati totul, asa cum trebuie.
  • Nu va mai "laudati" cu contraperformantele voastre...adica, daca vreti voi sa tineti pestii la 21 grade, cu 0,2 NO2, faceti-o...dar macar nu ne aduceti si noua la cunostiinta toate acestea...
Aveti si un .pdf atasat. E interesant de citit, sa vedeti cum pun altii problema pestilor de acvariu...cat despre comentarii...sunt de prisos!

La Multi Ani tuturor!


#27281 Lista Pet Shop-uri Timisoara

Posted by Calin_ on 30 November 2012 - 10:27 PM

Un foarte mare + de la mine ptr Hornbach-ul vostru !!! Dupa Coralis-ul din Bucuresti pot afirma ca e al 2-lea ca bogatie din tara. Cand zic "bogatie", ma refer la pesti: 4 specii de Tropheusi mai??? DIntre care una orange???Cealalta red moliro???...considerand ikola si duboisi deja prea comuni ca sa-i mai mentionez!! Adica finetzuri? Plus frontose!! Sau microrasbora galaxi???Da, superb la pesti. Cat priveste echipamentele, nu doar ca am gasit tot ce am cautat, dar si la niste preturi de m-a apucat rasul...furtun Eheim 16/22 la 3 m, doar 45 lei???Cand in Zoomania, magazinul Profipet din CJ e la 66??? Set robineti intercuplabili 16/22 la 80 lei???Cand la Zoomania sunt 120 ??? Sau acelasi set, dar la 12/16 la doar 44 lei???......Cred ca astia sunt mai ieftini chiar decat pretul de depozit al Zoomania !!! :lol:  "Placa" burete 50x50x5 la 32 lei???Cand n-am vazut asa ceva niciunde sub 50???Pot afirma cu tarie ca preturile sunt chiar sub cele de pe site-urile online nemtesti!!! Radacini de tot felul, marimea XXL la doar 69 lei???De marca, AquaDecor!!!
Iar tipul ala inalt, solid de acolo chiar se stia l pesti!!!Am putut discuta cu el, era in tema.

Chiar am ramas ultra-placut impresionat ! Felicitari si multa invidie !!! :grin:


#24144 Identificarea sexului la ciclidele africane

Posted by Calin_ on 05 October 2012 - 08:42 PM

Ptr ca vad ca sunt ciclidari performanti care diferentiaza masculii unor specii care ating 10-12 cm lungime chiar de la 4 cm, m-am gandit sa postez ceva despre subiect...

De ceva vreme urmaresc topicurile de vanzari de ciclide africane, in special Malawi. Tot de atata vreme ma enervez cand vad: vand tineret, specia xxx, 1 mascul si 3 femele, 3-4-5 cm....
Din capul locului precizez ca nu voi folosi nume ptr ca nu-l vreau un topic de flame-uri. Probabil va fi un topic de batut apa in piua...eu il scriu, unii il vor citi, nimeni nu va raspunde, iar "afacerile" vor continua in acelasi stil. Daaaaar, cu siguranta se adreseaza cumparatorilor de buna credinta care dupa un timp vor constata ca nu au 3 femele, ci 4 masculi. Dar se adreseaza si vanzatorilor, ptr a-i scuti de "urarile de bine" adresate mamelor cand cumparatorii vor constata eroarea.
Asadar...cine-mi poate spune cum recunosc cu certitudine, la 3-4-5 cm o femela, care la acea varsta nu a avut gusa?!

Si am ajuns la esenta topicului: factorii care influenteaza exprimarea sexului de catre un peste, respectiv identificarea corecta. Adica: culoarea, dimensiunile (marimea/forma corpului), comportamentul, petele de pe inotatoarea anala. De la inceput precizez ca toti acesti factori sunt influentati de marimea acvariului, gradul sau de ocupare si efectele induse (efectul de grup, efectul de masa, supra-aglomerarea), relatiile intra-interspecifice, alimentatie, asociatii interpecifice, calitatile apei s.a.m.d.
Voi exemplifica cu patanii proprii, mentionand ca tin Malawi de 6 ani si am avut in acest rastimp circa 14-15 specii.

Asadar, CULOAREA.
Coloratia specifica apare in perioada de tineret, adica 4-5-6-7 luni. La speciile cu culori diferite ale celor doua sexe lucrurile pot parea usor diferentiabile, iar acest criteriu poate avea o oarecare certitudine. Aparent. In realitate...exemplu: acum 3 ani am cumparat un trio de P. polit, vandut ca familie, un mascul, 2 femele. Adulti toti, 7-8 cm. I-am primit... da, 1 mascul extrem de frumos colorat si doua..."femele" tipice, maronii, sterse, fara dungi. Ex-proprietarul i-a vandut ptr ca el intr-un an si ceva nu a reusit sa obtina pui de la ei. Logic...ptr ca erau de fapt 3 masculi. Cei 2 maronii, "femelele" erau masculi dominati care au "imbracat" culoarea femelelor ca mecanism de aparare fata de agresivitatea masculului dominant. Dupa 3-4 luni la mine, intr-un acvariu maricel, cei doi au inceput sa-si exprime cateodata, albul caracteristic. Deci, o mare tzeapa.... Alt exemplu" acum vreo 4 ani am luat din Bucuresti 7 P. saulosi red coral (pana acum 2 ex. de specii cu coloratii diferite ale M si F), 1 mascul colorat, un mascul subdominant semi-colorat si 5...femele Posted Image ...toti tinerei la 6-7 cm. In final, au fost 7 masculi. Rand pe rand s-au colorat si ceilalti.
La speciile cu aceeasi coloratie ale m si F, gen P. demasoni culoarea nu serveste deloc ca si criteriu de diferentiere sexuala.
DIMENSIUNEA, corelata cu forma corpului.
Teoretic, masculii sunt mai mari ca femelele. Au corpul mai "borcanos". Realitatea: am avut femele de L. caeruleus, P. demasoni, I. sprengerae mult mai mari ca masculii. Marimea pestelui e influentata de aglomeratia din bazinele in care au vietuit, varsta (asociata/corelata cu hranirea de-a lungul vietii), pe care, adesea n-o cunoastem, intrucat pestii au succesiv mai multi cumparatori/vanzatori. Se ajunge astfel ca un peste adult sa fie considerat mascul, fiind urias, la maximul standardului speciei, dar el sa fie de fapt o femele batrana. Deci, acest criteriu, dimensiunea poate fi extrem de inselator.
COMPORTAMENTUL
Este un alt factor generator de confuzii intrucat, multe femele, in special cele adulte sunt mai agresive decat masculii. Iar la pui/tineret, comportamentul este unul tipic...copiilor, care nu-si recunosc ei insisi, sexul. Posted Image Ex: femela de P. flavus, adulta, cea mai agresiva din bazin.
PETELE de pa aripioara anala.(imi scapa acu' denumirea stiintifica, dar e irelevanta)
Le au, teoretic, masculii si au rolul de a atrage femela catre orificiul genital al masculului. Femela "crede" Posted Image ca sunt icre ce le-a depus si scapat din gura, se duce catre orifiu' Posted Image masculului, iar smecheru' ii vara-n gura materialul seminal. In realitate, le au si masculii (3-4-5), dar si femelele, insa mai putine (1-2). Astfel ca si acest criteriu este la fel de nesigur.

CONLUZII
Unicul criteriu/modalitate care ofera un nivel inalt al recunoasterii sexului, fara insa a fi infailibil, este ventingul. Adica observarea dispunerii, formei, gradului de evidenta, marimii orificiilor genital si anal la nivelul inotatoarei anale al pestelui. Imagine:
Posted Image

Uploaded with ImageShack.us

Am facut referire in acest topic in special la ciclidele de Malawi. Mentionez ca la cei de Tanganyika lucrurile sunt chiar mai inselatoare, sexele fiind extrem de greu de diferentiat, cu mici exceptii.
Asadar, la dimensiuni de 3-4 cm corect ar fi sa nu se mai mentioneze sexul. Nu cred ca, in lipsa unor "gushi" extrem de premature, este careva din noi in stare sa diferentieze sexul....nici eu nu as fi capabil. Iar venting doar am vazut facut de altcineva, nu am facut eu.
Salutari tuturor ciclidarilor! Posted Image


#21085 Malawi 600L

Posted by Calin_ on 11 July 2012 - 09:44 PM

Problema e ca (adica exista riscul) dupa 2-3-4 scoateri de pui la 2-3-4 zile, pana ajunge femela la 10 cm, s-ar putea ca dupa aceea sa nu-i mai tina deloc. Ori isi consuma icrele dupa 1-2 zile, ori da drumu la pui dupa 3-4 zile. Adevarat, si daca incepe sa faca pui atat de mica exista riscul sa nu mai creasca...dar, ce sa-i faci?! Eu unul as lasa-o in pace. O mama de Malawi buna, care sa faca multi pui, sa-i tina pana la 21 zile si sa se imperecheze doar cu masculul conspecific, se creaza greu, iar daca ramane cu 1-2 cm mai mica decat standardul, numarul mare de pui care-i face va compensa, pe parcursul vietii acest minus.
Nu exista insa o regula si experienta personala este de fapt baza.


#14941 Malawi 600L

Posted by Calin_ on 07 February 2012 - 06:02 PM

Ionutz, Ionutz....nu inteleg fraza asta: Mbunele sunt mbune , aulonocarele sunt aulonocare, iar Moorii - Haplochromis ... mai exact partea italic si boldata. Adica Spacorel zicea mai sus de Tropheus Moorii, care nu e deloc un Haplocromid.
Problema vine asa: tropheus = ciclide Tanganyika - nu se amesteca cu ciclide de Malawi, se cresc in colonie monospecifica...lucrurile se pot dezvolta, dar nu te simt tropheist...mai degraba simt eu ca vei avea nevoie de cativa ani de malawi pana-ti vor place tropheusii.
Mbunele (rock dweller = locuitor/iubitor de stanci) = ciclide malawi, se pot asocia mai multe specii, dar ideal a nu se combina cu haplocrominae.
Aolunocarele si haplocrominele sunt din acelasi taxon, ciclide Haplocromidae, si ideal nu se combina cu mbunele, dar se pot combina intre ele.
Cyrtocara moori, la care s-a referit, probabil, Ionutz, este tot un Haplocromin.
De ce nu e buna combinatia mbune - haplocrominae....chestie de comportament, alimentatie, etc...multi insa iti vor spune ca-i tin impreuna si nu-s probleme. Si da...nu-s probleme..majore.....depinde de om, ce vrea, cum vrea.


#14593 Cum se procedeaza "afara"

Posted by Calin_ on 01 February 2012 - 11:30 PM

Absolut de acord ca nu e corect a se vorbi despre persoane, in lipsa lor!
Exista insa cateva reguli generale care pot face diferenta intre o functionare buna sau defectuoasa a unui forum.
1. O prima regula e legata de caracterul "privat" al forumurilor. Un forum este privat doar la nivel de INFIINTARE, ptr ca exista o firma, o persoana fizica sau un mic inreprinzator, ori hacker care a infiintat acel forum! La nivel de FUNCTIONARE insa, un forum este absolut public. Atat timp cat conducerea unui forum nu intelege si accepta acest fapt, acel forum nu va avea o functionare echilibrata, aspect dovedit de acele forumuri, din diferite domenii, in care ti se baga pumnul in gura cu fraze de genul: "e un forum privat, accepti regulile sau pleci"...forumuri pe care apar mereu razmerite :lol:
De ce credeti voi ca am militat intr-un topic pentru caracterul cu adevarat privat al acestui forum?...cati ati acceptat ideea? :) ...noroc ca in regulamentul ACESTUI forum nu e trambitat caracterul sau privat, cum e cazul la altele.
2. Un al doilea aspect legat de functionalitatea unui forum exprima cu adevarat celebra zicala "de la cap se impute pestele", zicala ce are de fapt o explicatie stiintifica. In corpul pestilor exista trimetilamina, substanta cu rol de antigel care previne inghetarea corpului pestilor  (organisme poikiloterme). Aceasta substanta e concentrata la nivelul capului ptr a preveni inghetul sistemului nervos...ei...la pestele mort, descompunerea incepe rapid de la nivelul capului, iar mirosul specific este tocmai al acestei substante....daca administratorii, proprietarii, moderatorii unui forum, NU SUNT, ei insisi, exemple de conduita corecta, exprimare gramaticala, echilibru...la ce te vei putea astepta de la un user?
...toate regulamentele abunda (ca nu mai are alfabetu' atatea litere cate reguli sunt :lol: ) in obligatii ale userilor si drepturi ale adminilor/moderatorilor, dar nici unul nu spune ca adminii trebuie sa fie primii ca exemple de corectitudine, impartialitate, profesionalism....cand am protestat radical impotriva unor abuzuri, ani la randu' s-a legat lumea (conducatorii) de mine. De ce? Simplu...nu s-a vrut a se intelege natura protestului, tocmai ptr ca regulamentul nu stipula nimic legat de "modelul administratorului".
3. Exista unele tipare comportamentale a caror acceptare pe forumuri, dauneaza grav de tot sanatatii acestuia. Si ma refer aici la: pupincurism, servilism, adularea, cantatu'n struna, aplaudismul, slugarnicia. Astfel de comportamente nasc semi-zei / supra-acvaristi / super-moderatori / extra-administratori...in esenta, oameni "subtirei" la capitolul acvaristica, dar buni "google-translatisti" si uituci intr-ale fisierelor :lol:
4. Verticalitatea unei persoane: user / moderator / administrator / proprietar este un alt aspect care afecteaza functionalitatea forumului. Pai...daca prin fata-i dai in gura userului, iar prin spate-i ceri sfaturi, sau invers...in fata-l lauzi ca de sfarsitul lumii, iar in spate-i dai bocoantze-n dos, inseamna ca echilibrul acelui forum e grav afectat, nu se cunosc si nu se diferentiaza valorile de non-valori, domneste forta pumnului in gura,
5. Heterogenitatea forumului e iarasi, foarte importanta. Dau cateva exemple ipotetice hilare: romanii se cearta cu maghiarii, oltenii bascaliaza moldovenii, bucurestenii mistocaresc pe toti, ardelenii-s incapatanati, oltenii-s smecheri, regatenii ingamfati, moldovenii-s prea...linistiti....ei, eu am constatat ca forumurile c-o puternica dominanta (peste 50-60%) etno (etnie, nu folclor) / geografica sunt predispuse certurilor / zazaniilor / scandalurilor. Din acest punct de vedere, acest forum se caracterizeaza, zic eu, printr-o buna heterogenitate geografica ce ar putea explica atmosfera corecta si placuta a forumului.

Dar ceea ce ne-a aratat Pomi este de fapt si motivul pentru care, personal am preferat sa activez mai des, mult timp, pe trophs.com, in dauna forumurilor romanesti. Acolo nu exista deloc flame-urile specifice forumurilor noastre.

Si-o seara placuta tuturor ! :smile:


#14286 500

Posted by Calin_ on 26 January 2012 - 04:29 PM

Cozmin a dat un alt sens urarilor adresate de el forumului, aspect care m-a facut sa meditez...
Intr-adevar, acestui forum ii "lipsesc" multe: subtirimea profesionala, aroganta, blazarea, pupincurismul...
La cat mai multi membri AQS !


#13052 Acvaristica azi si in trecut , avantaje si dezavantaje , progrese si regrese .

Posted by Calin_ on 03 January 2012 - 04:40 PM

Stefane, eu cam inteleg ce vrei tu sa zici...ca ne "jucam" oarecum de-a Dumnezeu si ca facem noi, cu "manutzele" noastre doua, lucruri care cad doar in "sarcina" divinitatii. Bun, intr-adevar, exista laturi ale geneticii de care nu ar trebui sa ne atingem si in special cele care vizeaza genetica umana, clonarea.
Dar, pe de alta parte, multe boli pot fi eradicate apeland la genetica.
Si mai mult, daca se incruciseaza/hibridizeaza rase (am folosit termenul tau, rase) rezultatul, cel mai adesea e unul pozitiv. Pentru ca hibrizii vor manifesta asa numitul fenomen  heterozis. Exemple din acvaristica: discusul, scalarul, guppy, cu ale lor nenumarate linii, toate rezultate ale "manevrelor" genetice.
Esti un sustinator al naturalului, in tot ceea ce ne inconjoara si, personal, ma bucura acest aspect. Dar, pe de alta parte e greu de definit ce e bun in aceasta manipulare genetica si ce nu. Ma intreb doar, vizavi de guppisti...daca nu se recurgea la intensa incrucisare inter-rasiala, va mai bucurati voi azi de atatea linii? Mai era guppy regele neincoronat, si aparent neinsemnat, al acvaristicii?...nu cred. Sau, discusul. In natura sunt recunoscute parca 5 specii; in realitate sunt sute de varietati...ar mai fi fost discusul atractia permanenta a acvaristilor daca se ramanea doar la cele 5 specii?
Oare rasele autohtone de porci, Mangalita si Bazna, existente pe teritoriul Romaniei de circa 130-150 de ani, si care intre 1880-1900 asigurau carnea de porc pentru circa 11 milioane romani, ar mai fi fost suficiente ulterior daca nu se faceau hibridizari ale acestora cu alte rase, mai performante?
Iar exemplele pot continua la nesfarsit... si in sens pozitiv, dar si negativ.
Bineinteles, exista si nenumarate efecte adverse, asa cum spuneai: mutanti, malformatii, degenerescenta genetica....dar, dupa cum stim cu totii, omul invata din greseli. Iata ca unul din aceste invataminte a dus la interzicerea produselor stimulatoare a cresterii (hormoni, antibiotice) in cresterea intensiva a unor specii (porc, pasare) in mai toata lumea.

Si acuma cateva elemente "tehnice": modificand biotopul si/sau biocenoza, se modifica, implicit ecosistemul care e format de fapt, din cele doua. Si cum numarul ecosistemelor naturale de pe Terra tinde catre zero absolut, ecosistemele natural modificate si cele artificiale ramase, se subordoneaza, de fapt, omului. Gandeste-te ca deja am trecut de 7 miliarde...ce urmeaza? Desi-ti impartasesc inclinatia spre tot ceea ce e natural, as putea gasi multiple justificari si ptr joaca cu genetica in folosul omului.
:)


#11565 Demonstratie live Takashi Amano

Posted by Calin_ on 29 November 2011 - 11:33 PM

Nu ma pot abtine sa nu comentez un pic despre toata aceasta amanomanie  :fingercross: .
Voi de fapt ati sesizat ce sta in spatele acestui succes rasunator care-l are omu ?
Profesia sa ! El este de fapt un fotograf profesionist. ( http://www.amanotaka.../bio/index.html ) De fapt, in bazinele lui, reda franturi din asa numita "untouched nature", franturi preluate de el insusi. Nu e nici horticultor, sa aibe stiinta plantelor, nu e nici biolog, sa se priceapa la pesti, nu e nici chimist sau agronom, sa se stie la biochimia solului si fertilizanti, nu e nici silvicultor, sa umble dupa radacini spectaculoase prin natura, si in fine, nu e nici hidrotehnist, sa se priceapa la stiinta filtrelor! E FOTOGRAF!!! Preia imagini din natura si le transpune in acvarii. Iar cand ai la dispozitie o armata de japonezi, cu apucaturi de chinezi harnici, in spatele tau, lucrurile devin chiar simple! Poza din calculator, solul si fertilizantii din magazie, gandite si fabricate de o firma specializata, dar sub brand ADA, radacinile culese de negrii de pe plantatii, din cele 4-5 recipiente pline cu radacini, plantele de la o firma care se ocupa cu asa ceva, poate chiar europeana Tropica, apa de la retea, pestii nu conteaza si...gata ADA! Si faima.
Ce-ar face Amano daca ar fi un acvarist roman ?!....cum ar proceda? Noi de ce nu facem poze din natura sa le transpunem in acvarii...simplu...ca nu am facut diving prin Amazon si alte locuri de genu. Oare el cu produse cumparate de la petshop...cu substrat JBL, cu fertilizare Dupla, ar mai avea acele rezultate?
Eu am impresia ca tot ce e la el e de fapt BRAND ! Adevarata stiinta este de fapt in alta parte: producatorii solului si a fertilizantilor (le-o fi dus mostre din Amazon si le-a zis: asa ceva vreau, sub forma granulata...iar aia, chimisti, agronomi, au analizat solul si i l-au reprodus); producatorii filtrelor (pompe de la Ikawa Pump Ten, din Akitakata, Hiroshima, Japan, inoxu' de la...Sudometal  :twisted: ); sticla ultra-clara (probabil de la Asahi Glass Group din Yurakucho, Chiyoda-ku, Tokyo, Japan) s.a.m.d.
Nu se poate ca un fotograf sa stapaneasca toate aceste aspecte, intr-o societate in care inalta specializare e la mama ei, acasa! Da....compozitia artistica a unui bazin se pare ca e "opera" lui, fiind insa un fel de copy-paste a naturii.
Sa ma scuze cei pro=Amano. Si eu eram si imi plac bazinele lui. Dar omu asta prea transmite, in mod voit, impresia cum ca el e si mama si tata lui ADA...si toata lumea sta consternata, muta de uimire...cand omu-si face aparitia. :) ...ati vazut...japonezii blitzeaza fiecare miscare a lui...europenii/americanii sunt un fel de aplaudaci...mai sa fie !?


#7221 Folosirea "reputatiei"

Posted by Calin_ on 07 September 2011 - 02:38 PM

Stai linistit Bobi ca n-am motiv de suparare. Sunt de acord cu tine. Eu, fiind mai extremist (prietenii stiu de ce :rolleyes:) chiar i-am spus lui Clau de la inceput sa nu piarda timpul si energia cu astfel de sisteme de clasificare cum  sunt aceste reputatii. Va scriu vreo 10 posturi de biologie, in general, tangentiale acvaristicii, de-o sa cadeti pe spate si inhatz 10 reputatii pozitive...intra acvaristul tanar pe forum, si-si zice...asta e cel mai tare din parcare. Imi soarbe posturile din citit si apoi constata ca n-o invatat acvaristica ci biologie. Pe de alta parte stim cu totii ca sunt in Ro acvaristi cu mii de posturi si reputatii pozitive pe net, dar care nu spun nimic.
Deci, dupa mine, orice hobby presupune citit si informat, si bune si rele. Eu nu citesc posturile si articolele nu stiu carui...inverzit sau "in-plusit" ci caut informatia mai la sursa.
No, discutia asta poate continua la nesfarsit. Dupa mine cel mai bine ar fi fara. Asa cum e acum e bine.
Hai sa nu ne mai batem capu' cu asta! :)


#6186 Folosirea "reputatiei"

Posted by Calin_ on 17 August 2011 - 08:25 PM

Draga Desire, eu am analizat cele doua posturi si am apasat butoanele de reputatie in conformitate cu "daca raspunsul nu il socotiti potrivit, puteti apasa butonul rosu (-)". Adica mie nu mi-au placut si am sa explic de ce: postul lui Claudiu este usor superficial, el doar a descris sumar laturile filtrarii unui bazin cu scopul lansarii unor discutii pe aceasta tema. Deci, nu e un post descriptiv ci mai mult unul informativ. Dar eu il inteleg pe Claudiu :D
Postul lui Bitanu insa se vrea a fi unul complet, descriptiv cu adevarat. Problema e ca este atat de lung incat nu am avut rabdare sa-l citesc tot. Iar noi, cei de aici, lansati in aceasta discutie, am mai citit astfel de articole de "n" ori, pe alte forumuri, sau asijderea pe google. Si nu doar ca e lung, dar e si foarte incalcit. Filtrare mecanica, bio-mecanica, biologica, filtrarea particulelor fine...ptr ce? Pentru niste deseuri organice moarte? La care ai nevoie doar de filtrare biologica buna? Si mai mult...face niste afirmatii ptr care eu il pot combate foarte usor. De exemplu: stadiul de imbacsire a mediillor filtrante (element de care trebuie tinut cont la o filtrare buna)...pai, eu ii deschid filtru nedeschis de 2 ani jumate (nu ar fi primul) si pariez cu el pe oricat ca e perfect curat :D Sau: schimbarea (sau mai bine spus reimprospatarea) saptamanala a apei in proportie de 25-30%...pai, filtrarea e una, schimbul de apa e alta. Da, ambele contribuie la o apa de calitate dar sunt doua chestii distincte. Ori: "dimesiunea acvariului si capacitatea de filtrare" Adica, Trebuie sa tinem cont, pentru o filtrare eficace tocmai de "capacitatea de filtrare"...asta a fost o incalceala serioasa de tot. Deci, din pct meu de vedere, postul lui Bitanu a fost un fel de improvizatie cu aer de definitiv, un fel de oximoron.
Eu predau si am "boala" asta, a transmiterii unor cunostiinte; nu-mi place logoreea; informatia se retine cel mai bine cand o dai scurt, concis si la subiect. Cand un curs are 50 de slide-uri sigur jumate studenti vor adormi de pe la mijlocul lui; cand are insa 15 slide-uri si-i tii in tonus nu-ti adoarme nici unul. Iar acvaristii, chiar si cei incepatori si dornici de citit, ii consider un fel de studenti invatacei fideli acestor principii pedagogice.
Si mai e un aspect ptr care nu mi-a placut cele doua articole precum, de altfel, nici unul din articolele care descriu ciclarea si filtrarea unui acvariu, sau ciclul materiei dintr-un bazin. Toate, dar absolut toate aceste articole se opresc la stadiul de intelegere a ciclului N, ca baza a filtrarii. Atat. Eventual mai e descrisa putin fotosinteza. Dar, intr-un acvariu mai exista ciclul C, O2, S, P....pe langa cel al N, toate la fel de importante.

Si acum, daca tot suntem in topicul despre folosirea reputatiei, Claudiu are cel mai rapid exemplu de "folosire" a acestei reputatii. Nu mi-ai placut 2 articole, pareri strict personale; unul l-am "notat" cu minus, celalalt neputand din cauza setarilor...automat am primit 2 minusuri doar ptr ca mi-am exprimat parerea. Plus cateva posturi de combatere a parerilor mele personale si de demonstrare a contrariului...suntem romani indiferent cate forumuri s-ar deschide :)) Deci, vine incepatorul, cere un sfat, ii dau unu, zic eu bun, ma vede cu minusuri si-si zice...asta e prost, nu stie. Si atunci Gherman ce face? Prost, nestiutor, in vacanta, odihnit cum e si dificil ca orice cadru didactic...il doare-n marele olecran si nu mai posteaza...sta pe tusa si se distreaza! Ca suntem romani si nu putem accepta si respecta parerea altuia fara a riposta...

Hasta la vista acuaristas!


#6129 Folosirea "reputatiei"

Posted by Calin_ on 16 August 2011 - 07:15 PM

Asa deci, care-va-sa-zica cu folosirea reputatiei...daca mie nu-mi plac doua mesaje in aceeasi zi, nu le pot taxa pe amandoua, ci doar unul. Pentru ca la al doilea imi si apare mesajul: "Action failed: you have reached your quota of negative votes for the day"...si cum postu' ala lung a' la' Bitanu' o fost primul taxat, cel al lui Claudiu o scapat! ;). Nu-i nimic, ca-l "ard" maine:)