Jump to content

Claudiu

Member Since 25 Jun 2011
Offline Last Active Yesterday, 02:09 PM
*****

Posts I've Made

In Topic: CO2 ( Sistem cu butelie)

17 October 2018 - 09:47 AM

E normal sa se intample asta, mai ales daca furtunul este lung. Asteapta sa porneasca atomizorul, chiar daca o sa mearga incet. Dupa ce atomizorul scoate bule, atunci inseamna ca ai o presiune constanta de la iesirea din reductor pana in atomizor. Acela este momentul in care poti face reglajul fin.


In Topic: Vis

15 October 2018 - 10:31 PM

Sunt chiar curios ce a fost. Stii deja suficient de multe ca sa iti dai seama. Acorda-ti putin timp, afla ce s-a intamplat si spune-ne si noua.


In Topic: CO2 ( Sistem cu butelie)

07 October 2018 - 05:42 PM

Eu folosesc la atomizor 2 bar. Folosesc si bubble counter, insa aici chiar nu cred ca are importanta modelul. Modelul de reductor de la Aquasabi nu il cunosc.


In Topic: CO2 ( Sistem cu butelie)

07 October 2018 - 01:28 AM

Iti recomand o butelie noua, nu conteaza marca, important este sa fie de CO2. Toti producatorii respecta normele de securitate. Daca as fi in locul tau si spatiul ar permite, as lua una de 6 kg. Diferenta de pret nu e foarte mare, insa ai mai face doar unul din trei drumuri la centrul de reincarcare. Nu e nici foarte grea, ca sa necesite un efort fizic deosebit. Eu stau mai prost cu timpul de asta as opta pentru aceasta varianta. Reductorul la care te-ai uitat este foarte bun, dar la fel de bun este orice alt reductor dedicat. Musai sa fie de acvaristica. Cele pentru bere sau alte activitati nu au precizie. Difuzorul Dupla este foarte fain, dar nu este extern, daca nu te deranjeaza acest lucru, poti sa il cumperi linistit.

Eu am asa: butelie 10 kg, reductor CO2, valva unisens Dennerle (printre putinele functioneaza perfect), atomizor co2.

O afacere foarte buna mi se pare si sistemul de 2 kg de la Eheim, chiar daca ii pui un difuzor de la Dupla si mai pui o electrovalva: https://www.neverteb...abila-2kg-31307

Sau poti merge pe alegerile mele: https://www.neverteb...abila-6kg-19374

Iti garantez ca toate aceste componente vor functiona perfect.


In Topic: CO2 ( Sistem cu butelie)

04 October 2018 - 07:04 PM

La sistemul de CO2 nu merita sa faci rabat la nici o componenta.
Butelia de CO2 noua are verificare valabila 10 ani. Intre varsta de 10 si 20 ani trebuie doua verificari, in tot acest interval. Dupa 20 de ani verificarile se fac la fiecare 3 ani, apoi 2 ani si in ultimii ani se fac anual. La 30 de ani de la data fabricatiei butelia se scoate din uz si se caseaza. La Cluj o verificare costa peste 200 de lei. In cadrul reviziei se testeza butelia la presiuni intre 250 si 300 de bar. In mod normal in butelie sunt 50-60 bar. Revenind la partea economica, as zice ca cel mai bine iesi pe termen lung cu o butelie noua, pe care sa o pastrezi 10 ani, apoi sa o vinzi si sa cumperi alta noua. Cu o butelie intre 10 si 20 de ani, iesi putin mai scump, dar dai banii pe rand. In schimb, mai mult deranj decat cu una noua. O butelie mai veche de 20 de ani mi se pare nerentabila, deoarece reviziile vor fi costisitoare si drumurile dese.
Un reductor de slaba calitate se regleaza greu si nu pastreaza debitul constant. Asta inseamna ca risti sa iti omori vietatile din acvariu. Daca merita riscul, poti incerca, insa experienta imi arata ca pana la urma toti care fac acvaristica pe termen lung sfarsesc prin a cumpara un reductor de calitate.
O electrovalva ieftina se supraincalzeste si se arde in mai putin de un an. Cel putin asta rezulta din posturile colegilor care au postat pe acest forum. Tot o electrovalva buna au trebuit sa cumpere. Asa ca o electrovalva ieftina este o falsa economie.
O valva unisens proasta scapa apa in electrovalva si pentru o ecnomie de cativa lei, ajungi sa dai banii pe o alta electrovalva.
La restul componentelor poti face economie, insa cat ai putea economisi la furtun, numarator de bule, difuzor/reactor ?
Exista solutii de difuzie si in afara acvariului, foarte sigure si eficiente.
O butelie de 2 kg, va tine undeva intre 3 si 6 luni, in functie de eficienta metodei de difuzie, durata luminii si intensitatea acesteia. Insa avand in vedere ce concentratie de CO2 pe care o tintesti, banuiesc sa lumina este slaba/medie.
O butelie de 2 kg nu se va descarca in 180 de secunde. Presiunea in butelie este de 50-60 bar. Trebuie sa fie foarte multa caldura ca presiunea sa creasca pana la 120 bar, cand se deschide supapa de siguranta a robinetului. Odata deschisa aceasta ramane deschisa pana se goleste butelia complet. Ulterior trebuie inlocuit robinetul inainte de a reumple butelia. Asadar, pentru a se deschide supapa de siguranta trebuie ca in camera sa fie o caldura insuportabila pentru corpul uman. Reductoarele de calitate au o supapa de siguranta care se deschide si lasa sa iasa gaz doar pana cand presiunea revine la valori normale, apoi se inchide la loc. Daca totusi o butelie se descarca complet intr-o camera nimeni nu va fi ranit. Intr-o incapere de 4x4 metri si inaltime standard de apartament, daca se descarca o butelie de CO2 de 2 kg, va creste concentratia de CO2 cu 50 ppm. Intr-o incapere inchisa concentratia de obisnuita de CO2 este intre 350 si 1.000 ppm. 5.000 ppm este limita legala pentru incaperile in care oamenii lucreaza 8 ore/zi. Peste 40.000 ppm sanatatea este pusa in pericol, deoarece pot aparea efecte permanente. Cred ca raspunsul la intrebarea ta se poate deduce usor din datele prezentate anterior.