Fotosinteza
Posted 07 July 2011 - 12:02 AM
H2O + CO2 + lumina -> CH2O + O2
CH2O sta la baza celulozei si zaharurilor, substante complexe in alcatuirea carora intra macro si micronutrientii. O2-ul este eliminat prin bule de oxigen. Acest fenomen ne incanta privirea si ne confirma metabolismul ridicat al plantelor. Mai mult, cantitatea de oxigen degajata de plante este unitatea de masura a intensitatii fotosintezei.
Fotosinteza incepe la intensitati luminoase mici, de aproximativ 400 lux si creste progresiv pana la 10.000 lux. La aceasta valoare fenomenul este maxim, iar marirea intensitatii luminoase nu mai are nici un efect.
Ca si date statistice, la temperatura din acvariile noastre, 25 grade Celsius, plantele folosesc in medie 5% din lumina pe care o primesc. Si daca tot am vorbit despre plante, sa spunem si cateva cuvinte despre alge. Din intreaga cantitate de lumina folosita la fotosinteza, algele consuma aproximativ 20-30%.
Putin mai jos postez si un filmulet putin mai vechi cu pearlingul din acvariul meu
Posted 07 July 2011 - 08:36 AM
Claudiu, on 07 July 2011 - 12:02 AM, said:
Legat de temperatura am si eu o concluzie: cu cat creste temperatura(peste 24-25C- la temperaturi de 27-28C) cu atat scade metabolismul plantelor. Reactia este foarte evidenta prin scaderea pearlingul si incetinirea ritmului de crestere. Ca pericole, acvariul devine mult mai predispus la alge ca BBA si GSA dar nu numai, acestea profita de absorbtia mult incetinita de nutrienti ducand la proliferarea lor. Asa dar, odata cu venirea verii si caldurii, acvariile plantate pot avea probleme mari daca temperatura creste peste 28C de aceea recomand un banal ventilator care sa sufle apa de la surafata apei favorizand astfel evaporarea excesiva. Acest proces poate scadea temperatura cu 2-3C dar va duce la evaporare foarte rapida a apei din acvariu. Acestea sunt concluziile mele si nu studii elaborate.
Posted 07 July 2011 - 10:26 PM
abcdesign, on 07 July 2011 - 08:36 AM, said:
Asa ca nu mai ramane decat sa testam fiecare nevoile plantelor din acvariu ca sa putem stii de ce au nevoie zilnic pentru o perlare frumoasa ca si in bazinul lui Claudiu.
Posted 07 July 2011 - 11:29 PM
Dogibeer, on 07 July 2011 - 10:26 PM, said:
Asa ca nu mai ramane decat sa testam fiecare nevoile plantelor din acvariu ca sa putem stii de ce au nevoie zilnic pentru o perlare frumoasa ca si in bazinul lui Claudiu.
Eu nu-ti contrazic concluziile si faptul ca el arata altfel decat ale mele. De aprope un an am avut 25C constant, nu sunt un expert in ale plantelor dar pe cele care le am in acvariu eu zic ca le cununosc binisor. In formula aplicata de mine ferilizare NpK micro estimativ index co2 din blesug la fel si lumina, schimb la picatura, am modificat un singur parametru in urma cu aproape doua luni, temperatura, pt ca am bagat discusi si anume 28C, rezultatele au fost vizibile. Eu tundeam (vindeam) saptamanal plante iar de cand am crescut temperatura plantele mele au ramas pe loc, aprope nici macar cat cresteau intr-o saptamana, si odata cu stagnarea aceasta au aparut algele care le si uitasem culoarea de muuulata vreme. Acum ca alte lucrui necuscute mie au produs aceste schimbari este posibil dar concluzia mea personal bazata doar pe acvariul meu(deci nu universal valbila) si midificarile parvenite in urma schimbarii temperaturii m-au facut sa cred ceea ce am sustinut mai sus. Si legat de lumina naturala la mine ajunge sa lumineze acvariul undeva la 30min-1h dimineata la rasarit iar temperatura nu are fluctuatii deloc. Sunt perfect deacord ca atea acvarii atatea problele si tot atea solutii.
Posted 08 July 2011 - 12:58 AM
- O temperatura mai mare inseamna automat mai putin CO2 pentru plante, mai putin O2 pentru bacterii. In timp ce bacteriile aerobe scad ca numar, din lipsa de oxigen, cele anaerobe se dezvolta mai bine. Nu-i prea bine.
- O temperatura mai mare inseamna un consum mai mare, iar daca planta nu se poate indestula cu toti, apar carentele. Proteinele de exemplu au tendinta de coagulare la temperaturi mai mari, iar pentru ca acest lucru sa nu se intample, plantele au nevoie de mai multe enzime, deci o parte din eforturile plantei se risipesc pentru a pastra nutrientii intacti.
- O temperatura mai mare inseamna un meatabolism accelerat al algelor, care si ele vor consuma mai repede din nutrienti.
In concluzie o temperatura mai mare poate inseman o crestere mai lenta a plantelor, dar si una mai buna, Imi pare rau ca nu se poate trage o concluzie clara
Posted 08 July 2011 - 10:25 AM
Apoi totul depinde ca dupa cresterea temperaturii sa le oferi nutrientii necesari.
Gandesc prea simplist ?
Posted 08 July 2011 - 11:19 AM
Toti suntem de acord ca odata cu cresterea temperaturii creste si metabolismul. Toti suntem de acord ca aceasta crestere nu se poate face la infinit. In concluzie, are o limita. Care este limita aceea si ce se intampla in interiorul plantei, de lucrurile incep sa mearga prost, cu toate ca metabolismul este foarte accelerat ?
Fac o paralela cu virusurile si bacteriile din corpul uman. Cand sistemul imunitar sesizeaza un agent patogent, declanseaza febra. Temperatura ridicata ar trebui sa accelereze metabolismul microbului, dar in realitate il omoara. De ce ? Pentru ca agentul patogen nu reuseste sa isi mentina stabila compozitia.
Sa revenim la plante.
Posted 08 July 2011 - 11:51 PM
abcdesign, on 07 July 2011 - 11:29 PM, said:
Ai incercat cumva un test de NH3 sau NO2? cred ca o sa ai o surpriza, din ce am vazut in acvariile mele, plantele isi incetinesc foarte mult cresterea, in momentul unui dezechilibru, cat ar fi de minor, o semi-deciclare, un tuns prea zdravad cu tulburarea apei de catre substratul fertil etc, toate acestea duc la o crestere a valorii amoniacului sau nitritului, ce efecte negative asupra plantelor, de aceea o filtrare sanatoasa este dupa parerea mea un element major intr-un acvariu plantat.
In legatura cu temperatura, raman si eu de partea unui metabolism crescut, la o temp, de 28 grade C, cred ca isi dubleaza viteza de crestere fata de o temperatura de 25 grade, insa nu au o crestere frumoasa.
Posted 09 July 2011 - 11:47 PM
Sergiu, on 08 July 2011 - 11:51 PM, said:
In legatura cu temperatura, raman si eu de partea unui metabolism crescut, la o temp, de 28 grade C, cred ca isi dubleaza viteza de crestere fata de o temperatura de 25 grade, insa nu au o crestere frumoasa.
Filtrarea, eu zic ca este ultra sanatoasa, adica un sump de 30l umplut binisor cu 15l de mediu biologic de cea mai buna calitatea + filtru de substrat - apa nu s-a deciclat dar este posibil sa fi crescut amoniacul pentru ca am bagat un tuns major si apoi ceva plante smulse din radacina care au iesit cu ceva tropica(apa a fost tulbure cel mult cateava ore). Acum este posibil sa fie si alte cauze decat temperatura pt ca setaceumul a suferit instanteneu dupa acea tunsoare asta inseamna ca no3 a crescut binisor. Oricum acvariul zilele aceastea va avea alt proprietar cu tot cu plante. De la toamna voi incepe alt setup intr-un alt acvariu de 360L si va beneficia ca filtrare un sump de 120L . Va voi povestii cum vor evolua plantele la noul proprietar.
Posted 14 July 2011 - 01:04 AM
Posted 14 July 2011 - 10:09 AM
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users