Jump to content

tuburi fluorescente

• You cannot reply to this topic
10 replies to this topic
  • Members
  • Pip
  • 19 posts

Posted 13 August 2009 - 11:07 PM

daca m-ati lamurit cu filtrul,urmeaza urmatoarea miscare,care ar fi achizitionarea neoanelor.
Incerc sa fiu cat mai concis:acvariul va fi bine plantat,deocamdata cu plante nepretentioase,dar care as vrea sa creasca si sa se inmulteasca(asa cum vrea si Dumnezeu :actup: ),si bineinteles sa fie frumoase si sanatoase(poate cer prea mult de la viata asta).
As vrea sa ma indrumati:1.cate neoane trebuie sa folosesc
2.de cati watti
3.ce marca si care ar fi combinatia cea mai buna si avantajoasa
Acvariul are dimensiunile 100x40x50,capac PVC

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 14 August 2009 - 01:26 PM

Ei bine Cristi... ca si acvarist o sa ai si necazuri cu plantele. Vei avea lumina suficienta, fertilizanti de calitate, substrat la fel si tot ce poate avea nevoie un acvariu si tot vei observa ca plantele care le cumperi din magazine ti se vor topi in acvariu. Asta din cauza crescatorilor de plante care din dorinta de a produce un profit maxim cresc o mare parte din plantele de acvariu in mediu emers. Astfel plantele cand ajung in acvariul tau se topesc fara nicio explicatie. Este o problema pe care o observ la mai toti prietenii mei din zona oradiei la care am ocazia sa merg periodic sa vad cum mai sunt acvariile.

Si acum ca ti-am spus si ca prin simpla asigurare a unor conditii ridicate plantelor s-ar putea sa nu obtii totodata si plante fumoase cu o crestere rapida, trebuie sa te lamuresc si cam cum ar fi bine sa procedezi cu lumina.

Acum incep sa fie tot mai utilizate tuburile T5HO (HighOutput) in domeniul acvaristicii. Acestea din urma ofera la aceiasi lungime o lumina cu 30-40% mai buna (atat ca si cantitate cat si ca si ca si calitate).

Tu ai avea nevoie de 4 tuburi de 39W. Personal as merge doar pe Osram/Philips 865 daca mi-as face acum un acvariu ca si al tau.

Este adevarat ca se gasesc mult mai greu atat neoanele T5 pentru acvariu, cat si balasturile electronice pentru acestea, dar se pot face anumite improvizatii. Daca nu ai 150 lei sa dai pe un balast electronic special pt 2 tuburi T5 poti sa folosesti si un balast electronic simplu, cu conditia ca acesta sa aiba o putere mai mare decat cea a neonului. Neonul functioneaza si cu aceste balasturi, doar ca din cate spun cei care le folosesc, durata de viata a neonului este scurtata.

• Members
  • Pip
  • 19 posts

Posted 14 August 2009 - 01:39 PM

deci pot merge numai pe Osram/Philips 865,nu mai e nevoie si de osram flora,sau alte neoane mai speciale?
Am fost astazi la mine in oras,am intrat la Decolux,am intrebat-o pe aia de neoane T5 si ea a inceput sa faca crize ca cica nu exista asa ceva.Asta este poate gasesc in alta parte,sau poate sti tu unde ar trebui sa caut

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 14 August 2009 - 02:09 PM

stiu cum ii cristi... si eu m-am lovit de aceiasi imbecili care lucreaza in magazinele de electrice si cred ca stiu totul, dar cand apare o tehnologie noua si intentionezi sa o achizitionezi de la ei iti rad in nas si te si iau la intrebari de zici ca le vrei raul.

Balasturile electronice le poti achizitiona de la firma Can&Power ( http://iluminat-special.ro ). Din pacate nu stiu daca nu au cumva si neoane T5 pt acvarii. Eu zic sa dai un telefon sa vezi.

• Members
  • Pip
  • 19 posts

Posted 17 August 2009 - 03:18 PM

am o intrebare:stie cineva cum improvizez balasturile electronice pt Osram/865 T5HO?
am gasit la Marbo in Bucuresti, pt cei care vor astfel de neoane

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 18 August 2009 - 01:44 PM

adica in ce fel montezi balasturile electronice care nu-s dedicate pt T5? Poi este schema pe ele. iti iei cabluri de 2 culori si le montezi cum vezi pe schita de pe balasturi. Nu trebuie sa te pricepi ca nici eu nu m-am priceput. Am stat cu cablurile in mana si ma uitam ca bou la schita :luptatorm1:) :actup:

• Members
  • Pip
  • 19 posts

Posted 18 August 2009 - 06:53 PM

ok,deci pot sa le pun pe un balast obisnuit,nu neaparat pe unul special
din ce mi-ai zis mai sus eu am inteles ca imi trebuie un droser de putere mai mare decat a neonului,corect?

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 18 August 2009 - 10:18 PM

se poate pune si balast electronic. deci NU Electromagnetic. Ai grija ca difera si ca si principiu de functionare si ca pret foarte mult. Unu ii cu 15 lei si altu ii 60-70 lei. SE POATE, dar se pare ca ar reduce din durata de viata a tubului. Nu am facut teste la laborator, dar cei care folosesc tipul acesta de balast spun ca neonul nu ar da randament maxim.

• Members
  • Pip
  • 19 posts

Posted 19 August 2009 - 06:12 AM

am inteles,multumesc mult pt ajutor

• Members
  • Pip
  • 19 posts

Posted 19 August 2009 - 07:18 PM

inca o intrebare si sper sa inchei cosmarul asta :actup:
desi cred ca este o intrebare prosteasca(sau poate nu):cei care folosesc drosere nededicate si spun ca nu merg neoanele la randament maxim,de unde stiu?cum au masurat?ca ma duc si eu la un electrician sa mi le masoare,daca este posibil acest lucru

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 19 August 2009 - 11:41 PM

da iti dai seama ca ochiul uman nu prea poate sesiza diferenta... este probabil un fel de efect placebo, adica dupa ce pui balastul profi si dedicat zici... aaaa... uite ce fain se vede, ce puternica ii lumina, desi ea poate este la fel ca si la celalat balast. Eu nu am facut decat sa iti aduc la cunostinta spusele celorlaltor acvaristi, care au in spate nitel mai multa experienta decat mine. Acum tu nu trebuie decat sa pui in balanta informatiile pe care le ai si banii pe care ii ai si sa iei o decizie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users