Jump to content

De unde ma sfatuiti sa-mi fac cumparaturile?

• You cannot reply to this topic
16 replies to this topic
  • Members
  • Pip
  • 12 posts

Posted 10 March 2009 - 07:09 PM

Salutare, sunt foarte nou pe forum ... si un dornic doritor de aprofundare a acestei arte: aquascaping. Am cochetat cu acvaristica pe la 13-14 ani (acum vreo 10 aveam vreo 10 acvarii de 30-60L), deci consider ca notiuni elementare am despre intretinerea unui acvariu.
Acum vreo 2 sapt. m-am gandit sa-mi incadrez un acvariu in mobila. Acvariul l-am facut in weekend ... e destul de micutz (vream sa tin 2 discusi pe care nu mi permiteam acum 10 ani si eventual niste neoni). Acvariul are dimensiunile L=46, l=40 si H=50. Volum 90L. Problema a aparut in momentul in care am inceput cu search-ul pe google si am descoperit aquascaping-ul si M-AM IMBOLNAVIT. In concluzie am ma gandesc sa renunt la idea initiala si sa ''copiez'' pe cat posibil un acvariu gasit pe minunatul google :), un acvariu care sa se potriveasca cat de cat cu dimensiunile acvariului meu.
M-am gandit sa cumpar un filtru Tetratec 700EX, un filtru UV, la capitolul CO2 as fi recunoscator pt niste sfaturi. Iluminatul vreau sa-l fac cu niste prize cu timmer care sa-mi simuleze lumina solara de la rasarit pana la apus. Nu stiu cat de indicate ar fi niste luminite albastrui (leduri) pe post de lumina de noapte. Si aici accept sfaturi. Nu stiu ce tuburi fluorescente sa cumpar...ce marca...ce temperaturi de culoare?...cum sa le combin...?

O sa caut niste poze cu niste acvarii din care probabil ca o sa ma inspir insotite de descrierea lor detaliata si o sa le postez zilele astea.
O alta mare dilema o am in alegerea substratului si achizitonarea plantelor din Cluj (probabil ca varianta unei comande online a plantelor nu este una foarte indicata, cand imi v-a ajunge coletul plantele probabil vor fi ofilite). Mentionez ca as vrea un sa ''cultiv'' un covor verde si des.
Imi poate spune cineva inaltimea unui filtru TETRATEC 700? mi-e frica ca nu o sa incapa in locul in care m-am gandit sa-l pun (pe site la ei nu apar dimensiunile) si ce tuburi de fluorescente incap in 46 cm(cu tot cu dulii) ?

Daca este cineva dornic sa ma ajute cu sfaturi i-as fi recunoscator.

• Members
  • Pip
  • 12 posts

Posted 10 March 2009 - 07:18 PM

L-a incercat cineva?

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 10 March 2009 - 08:21 PM

salut amaiercj si bine ai venit. Ma bucur ca ai renuntat la ideea cresterii discusilor in acvariul tau deoarece are dimensiuni foarte mici chiar daca coloana de apa este ok pentru ei. Riscai doar sa iti moara.

Primul lucru la care zic eu sa renunti este sistemul UV in care doar vei irosi bani si nu te va ajuta la nimic... acesta fiind mai recomandat in cazul acvariilor marine si cele cu pesti scumpi, cu ajutorul acestui aparat putand evita imbolnavirea pestilor. Banii pe care i-ai fi dat pe un UV iti poti gasi chiar o instalatie cu butelie daca cauti bine si ai putin noroc.

Legat de lumina, la lungimea pe care o ai poti pune doar tuburi de 15W, dar pentru acvariul tau vei avea nevoie de macar 3-4 macar pentru a putea creste un gazon la inaltimea acvariului tau. Imi place treaba cu folosirea unor prize programabile pentru a imita cat mai mult conditiile din realitate, dar acest lucru nu este 100% necesar daca nu dispui de bani. Neoanele cele mai ok sunt Osram Fluora, Osram 865 Osram/Philips 830 si eventual Aquarelle pentru a compensa lumina galbuie si urata a tld-urilor 830. Ledurile albastre pot fi folosite pentru o iluminare pe timp de noapte, dar nu le lasa aprinse mai mult de 2 ore dupa ce ai oprit restul luminilor pentru ca si pestii au nevoie de odihna pentru ochi neavand pleoape.

Acum legat de filtrare. este foarte ok tetratecul. Pentru filtru ai nevoie de o polita sau ceva cu inaltimea minima de 45 cm ca sa aiba loc si furtunul sa se indoaie putin.

Plantele si substratul nu trebuie sa fie o problema daca dispui de bani pentru ca un curier costa 15-20 ron in rpincipiu si intr-o zi plantele nu mor stai linistit... spun din propria experienta. Substratul recomandat de mine este Dupla, iar daca ai mai putini bani foloseste JBL, nicidecum Tetra sau Sera .

• Members
  • PipPip
  • 252 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 10 March 2009 - 09:58 PM

Din punctul meu de vedere, Osram 865 si Osram Flora mi se pare o combinatie foarte buna si pe astea ma duc. Sau ai putea merge doar pe lumina daylight (865 & 965) avand in vedere inaltimea acvariului tau...
Ca lungime da, maximul pentru T8 este 15 W, dar ai putea incerca T5, avea Szabolcs ceva neoane T5 Sylvania de 8 w si 30 cm lungime grolux si daylight, poate mai are (are si Osram :) ).
La 50 cm inaltimea la acvariu as zice ca ai nevoie de 1W/l minimum, eventual cu reflectoare, daca vrei si gazon.
Ca substrat bun ar mai fi Tropica si ADA; plantele poti sa le comanzi fara probleme atat din tara, cat si din straintatea, mie mi-au venit si din Romania si din Germania si am fost foarte multumit de cum mi-au ajuns :lol:
Posted Image

• Members
  • Pip
  • 12 posts

Posted 11 March 2009 - 12:07 AM

Substrat am gasit la ceva petshop online: Dupla sau JBL...dar nici vorba de Tropica sau ADA.

JBL Proflora Start 200 .. ? L-ati incercat careva ? Mai trebuie adaugat ceva in substrat inainte sa vin peste cu stratul de pietris?

Iar la capitolul iluminat...ce temperatura de culoare favorizeaza cel mai mult dezvoltarea plantelor? Eu din start m-am gandit la cel putin 4 tuburi de 15W eventual o combinatie daylight 1-2 tuburi cu ceva cu un spectru care sa favorizeze plantele. Eu m-am gandit sa arda un tub de la 6.00-9.00, de la 9.00 la 12.00 sa se mai aprinda un tub (daylight)...de la 12.00 la 16.00 restul de 2 tuburi...dupa care sa inceapa sa se stinga treptat. Nici tuburile astea nu stiu unde le gasesc (Osram Fluora)
Ce parere aveti de tuburile de la Sera? Am vazut pe site la ei ca au 4 tipuri de neoane. (sera daylight brilliant, sera plant color, sera tropic sun Royal, sera blue sky Royal) si un al 5-lea pt acvarii marine cred: sera deep sea special. Astea le-as putea gasi la magazinul din Cora (cart. Grigorescu, Cluj). Alte magazine nu mai stiu, in afara de Animal Center (unde un domn caruia i-am adresat o intrebare mi-a raspuns: Nu stiu domnule,,,io`s vanzator, nu crescator de pesti si probabil nu o sa gasesc ce-mi trebuie). Cat despre magazinul din Cora, majoritatea produselor sunt Sera. :lol:
In continuare...astept sfaturi :)
Va multumesc.

• Members
  • PipPip
  • 252 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 11 March 2009 - 09:27 AM

Ceva de calitate nu prea gasesti la noi, e musai sa cumperi din strainate.
Tropica gasesti la http://www.aquaristic.net
ADA gasesti la http://www.aquasabi.de
Daca ai nevoie de consiliere cu comanda de la ei, intreaba-ma.

De la firma la firma, fiecare are alta reteta pentru substrat, dar in general peste substratul fertilizant se pune direct nisipul, deci iti recomand nisip de 1-2 mm, nu pietris.

Ca idee generala, plantele au nevoie doar la spectrele rosu si albastru, deci teoretic ai putea merge doar pe tuburi horticole. Dar, pentru ca acestea au un randament slab si o culoare putin mai ciudata e preferabil sa le combini cu un daylight. Daylighturile au avantajul ca au randament mai bun si cuprind cele doua spectre necesare pentru plante. Deci poti merge doar pe daylight (6500K). Mai este un topic pe la hardware/DIY in care s-a discutat despre neoane.

Tuburile Sera nu sunt asa grozave. Ti-am spus, cu Osram te-ar putea ajuta Szabolcs - cauta-l la useri.

PS: Sa nu te iei dupa sfaturile vanzatorilor. :)
Posted Image

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 11 March 2009 - 12:56 PM

nu poti spune ca nu sunt ok tuburile sera, dar este o risipa de bani... banii care ii dai pe un sera iti iei cel putin 2 neoane de la Osram sau Philips.

Substratul Tropica il gasesti cel mai aproape in Debrecen... Eu stiu oameni care folosesc cel de la JBL si sunt foarte multumiti de el. Dintre fertilizantii lowcost este probabil cel mai bun. Totusi daca ai bani baga in ADA sau Tropica si nu o sa iti para rau chiar daca diferenta este mare. Un substrat bun te ajuta mult sa dezvolti un acvariu frumos.

• Members
  • Pip
  • 12 posts

Posted 13 March 2009 - 03:06 PM

Ati cumparat de pe aquaristic.net? am gasit si filtru si substrat la ei...pretul pt transport nu ar fi chiar exagerat...ma interesaeza timpul de livrare, in idea in care as comanda si plantele tot de la ei. A2-a varianta ar fi sa cumpar din debrecen toate astea, numai ca nici nu stiu de unde...si nici nu vorbesc macghiara. Este ceva petshop online acolo Lacoste? Sau sunteti vreunul vorbitor de maghiara si ati fi interesati sa va aprovizionati si voi cu plante? Putem fugii intr-o zi pana acolo...facem cumparaturile, pe tine Lacoste te las in Oradea si dak mai sunt doritori din Cluj (care nu au rau de masina) :) mai raman 2 locuri libere. :lol:

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 13 March 2009 - 05:00 PM

eu chiar maine dau o fuga pana acolo cu soramea sa imi cumpar cele trebuincioase marinului si sa imi cumpar niste aricole necesare pentru arta (creioane, hartii... etc) din considerente financiare, dar si pentru ca gasesc tot ce vreau.

Nu prea merita sa iti iei plante de pe aquaristic.net ca dureaza o saptamana poate si mai bine transportul si risti sa te trezesti cu ele moarte daca vrei plante mai pretentioase. Ti-as recomanda un drum pana in debrecen, mai ales ca transportul tot cam pe acolo ajungi si iti mai limpezesti ochii de magazinele de rahat de la noi cand vezi ce au ei acolo.

• Members
  • Pip
  • 12 posts

Posted 13 March 2009 - 06:54 PM

dak tot mergi maine pana acolo nu imi faci si mie rost de o adresa exacta? (pt gps) si eventual de niste preturi? la un tetratec x700, la substrat de la...ADA sau Tropica...sa vezi eventual ce plante au....pesti...
eu o sa ma mai gandesc pana maine ce mi-ar mai trebui...si eventual o sa mai trec aici ce o sa-mi aduc amint...
Saptamana viitoare as fugii si eu pana acolo... (apropo: programul magazinului, daca au deschis si in weekend...)
poate ma ajutati si voi cu idei...(recipientul il am, sistemul de iluminat il fac eu, poate o sa-mi fac si un sistem de incalzire a substratului dintr-un cablu electric folosit la dezghetarea burlanelor sau la incalzirea electrica in pardoseala, controlat de un termostat.

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 13 March 2009 - 08:58 PM

magazinul cel mai bine dotat, cel de pe piac utca ii deschis in week-end sambata pana la ora 12:00, iar duminica este inchis. Cel mai slab dotat (de pe szent anna) ii deschis zilnic (chiar si duminica) pana la 8. O sa ma uit sa vad la preturile, iar in ceea ce priveste plantele, daca prinzi bine gasesti absolut orice si plante de calitate de la Tropica: glosostigma, hemianthus... aproape orice, iar in ceea ce priveste pestii si crevetii la fel.

PS. Pentru adresa acestor petshopuri din debrecen arunca o privire aici http://aquascaping.ro/forum/viewtopic.p ... 8cf7a76334

• Members
  • PipPip
  • 252 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 13 March 2009 - 09:45 PM

Cristi, tin sa te contrazic in privinta plantelor de pe net :) :lol: : de la aquaristic plantele vin fara probleme; mie mi-au ajuns intr-o saptamana (luni trimise de ei, vineri la mine in acvariu) si la comanda respectiva am primit glossostigma, didiplis, eleocharis si rotala macrandra si doar ultima era putin sifonata, dar oricum o planta in general isi schimba frunzele cu noul mediu

Si da, merita sa mergi si pe la Debrecen sa vezi ce au, sunt mai bine aprovizionati decat cei de la noi. Saitul celor de pe piac: http://epet.hu/ .
Posted Image

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 15 March 2009 - 02:15 PM

s-ar putea sa ai dreptate... de pe aquaristic nu am comandat nimic, doar de pe ebay si au ajuns praf insa s-ar putea sa fie si vina lor si sa imi fi trimis niste ciurucuri.

#14 Guest_Daniel_*
  • Guests

Posted 27 September 2011 - 07:00 PM

In primul rind bine ai venit pe acest forum,si dupa cum vad cred ca vrei sa faci treaba buna.
Vazind cite vrei sa cumperi sau cite trebuie, as cumpara un acvariu complet nou(daca dispui de bani)si as merge pe mina producatorului in ce priveste iluminatul filtrarea(daca este posibil filtru intern)si incalzitorul.Dupa aceea poti alege ce doresti tu si anume substrat plante si Co2.Eu am avut in acvariu vechi la care am avut un filtru extern Tetratec 700 si nu am fost multumit de el.Acum am cumparat un acvariu nou cu accesoriile de baza mai sus mentionate si filtru intern si sunt f.multumit.

Iti doresc numai bine si sa revii cu poze.

• Members
  • PipPip
  • 78 posts
  • LocationBucuresti

Posted 27 September 2011 - 07:56 PM

View PostDaniel, on 27 September 2011 - 07:00 PM, said:

In primul rind bine ai venit pe acest forum,si dupa cum vad cred ca vrei sa faci treaba buna.
Vazind cite vrei sa cumperi sau cite trebuie, as cumpara un acvariu complet nou(daca dispui de bani)si as merge pe mina producatorului in ce priveste iluminatul filtrarea(daca este posibil filtru intern)si incalzitorul.Dupa aceea poti alege ce doresti tu si anume substrat plante si Co2.Eu am avut in acvariu vechi la care am avut un filtru extern Tetratec 700 si nu am fost multumit de el.Acum am cumparat un acvariu nou cu accesoriile de baza mai sus mentionate si filtru intern si sunt f.multumit.
Colegul @amaiercj (adica cel care a deschis topicul), caruia i-ai urat "bine ai venit", este membru aici din 2009... mai bine ii urai "bine te-am gasit" :rolleyes:, si cum sa recomanzi cuiva filtrele interne in defavoarea celor externe? Este o diferenta prea mare in favoarea celor externe, iar treaba cu iluminatul de la set este groasa rau :imbratisared:, adica suntem totusi pe un forum de aquascaping... in fine, fiecare cu experientele lui :talktohand:

• Members
  • PipPip
  • 50 posts
  • LocationSlatina

Posted 30 October 2011 - 09:10 AM

:) :lol:
Super tare!!!

• Members
  • PipPipPip
  • 704 posts
  • LocationDej

Posted 05 November 2011 - 12:38 AM

auuu muica....filtru intern si lumina originala a unui acvariu??? nu e o idee prea buna daniel...sincer :lol:
Cine merge incet,merge sanatos...cine merge sanatos,merge departe!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users