Jump to content

Inmultire macropodus opercularis

• You cannot reply to this topic
17 replies to this topic
  • Members
  • PipPip
  • 252 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 30 July 2008 - 08:36 PM

Se pare ca e usoara inmultirea la Macropodus opercularis. Mi-a reusit din prima, fara mari probleme.

Am pus sambata masculul intr-un acvariu de 60 l cu o coloana de apa de cca 20 cm cu o mana de cabomba, una de riccia si niste microsorum. Temperatura de 26 grade. pH undeva la 7 si ceva, duritate mica (ca la Cluj :P, ca n-am masurat-o)

Duminica am pus si femela, desi nu facuse subiectul cuib (e drept ca de unde era el nu putea sa vada femela). Am mai pus si o bucatica de hartie sa pluteasca pe apa, sa il stimuleze, combinatie care s-a dovedit a fi irezistila pentru el si a facut in jurul hartiutei un cuib de toata frumusetea.

Asa ca azi-dimineata (miercuri) s-a autosesizat si femela si au depus. Acum am scos femela, ca o batea, si astept sa iasa aia micii. :roll:

Are cineva sugestii de ceva tip de hrana pentru ei ? Sau mai multe? As vrea sa ii hranesc cu mancare cat mai variata.
Posted Image

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 31 July 2008 - 09:51 AM

organele competente s-au autosezisat :D . fain marius... ma bucur pentru reusita ta. Nu ma pricep aproape deloc la reproducerea pestilor dar stiu ca este in comert ceva Nobil Fluid cu care ai putea sa ii hranesti. Solutiile asta gen artemia cred ca le stii si tu, nu mai are sot sa iti zic si eu.

• Members
  • PipPip
  • 72 posts

Posted 31 July 2008 - 01:01 PM

intradevar este o specia foarte usor de reprodus in cavariu, fapt pentru care a si degenerat specia atat de mult, de la colorit spectaculos la cateva variatii urate din cale afara, fata de un exemplar original.

• Members
  • PipPip
  • 252 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 31 July 2008 - 03:59 PM

Ai dreptate, e usor. Peste tot am intalnit parerea asta. Dar, pe langa gene, cred ca e nevoie si de hrana si conditii adecvate pentru a avea exemplare frumos colorate.
Posted Image

• Members
  • PipPip
  • 72 posts

Posted 31 July 2008 - 05:54 PM

daca fondul genetic este deteriorat, poti sa ii dai si mama mancarurilor, si sa ii asiguri camera la hotel de cinci stele, daca este tabla, tot tabla ramane....

• Members
  • PipPip
  • 72 posts

Posted 31 July 2008 - 06:28 PM

referitor la macare poti sa ii mai granesti si cu microviermi daca faci rost de matca eu iti fac rost de reteta, din cate imi aduc aminte mai poti sa le dai si galbenusi de ou (fiert 10-15min), dar partea proasta la galbenus este ca strica apa repede

• Members
  • PipPip
  • 252 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 03 August 2008 - 09:30 AM

Multumesc de idei. :) Le-am luat ieri niste Sera Micron si niste Artemia mix (pentru mai tarziu).
Vineri-sambata au eclozat si majoritatea stau la suprafata apei. Le-am mai pus apa, asa ca acum se 'lafaie' in cca 30-40 l.

Cred ca o sa si scot masculul maine; momentan ii pazeste si cum coboara cate unul de la suprafata, il ia in gura si-l duce inapoi. Si cum par a fi mult peste o suta de bucati... cam are de lucru :D

L.E. Daca vrea cineva un mascul adult de Macropdus, am unul de donat. Eventualul doritor este rugat sa il ia din Cluj.
Posted Image

• Members
  • PipPip
  • 72 posts

Posted 04 August 2008 - 12:01 PM

mie teama ca nu va fi foarte bun sera micron, este foarte posibil sa fie prea mare pentru ei, nu stiu daca ti-a zis cineva sau daca sti, insa bazinul pentru puiet trebuie sa aiba inaltimea mica, intre 20si cel mult 30 de cm.

• Members
  • PipPip
  • 252 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 04 August 2008 - 09:19 PM

Sera Micron este speciala pentru pestisori imediat dupa eclozare. Sper sa fie OK.
Acvariul este un Tetra de 60l, inaltimea este de 30 cm si este 2/3 umplut. Deci coloana de apa este undeva la 20 cm.

Din cate stiu (si va rog sa ma corectati daca gresesc), hrana se administraza doar dupa cateva zile, cand isi termina sacul vitelin si incep sa inoate. Ai mei inca stau la suprafata si coboara ocazional.

Se pare ca in aceste prime zile de viata nici labirintul caracteristic anabantidaelor nu le este complet format.
Posted Image

• Members
  • PipPip
  • 72 posts

Posted 05 August 2008 - 11:28 AM

asa este, in primele 2-3 zile nu mananca, vor incepe sa manance si sa inoate abea dupa resorbirea sacului vitelin, cum ai spus, coloana de aba este ok :D sper sa iti traiasca cati mai multi

• Members
  • Pip
  • 15 posts

Posted 13 August 2008 - 07:31 PM

ce mai fac pestisorii? au inceput sa manance?

• Members
  • PipPip
  • 252 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 14 August 2008 - 08:25 AM

daaa... de vreo saptamana.. cel putin asa cred :D ca sunt asa mici ca n-as putea zice ce fac ei acolo, langa mancare. Dar, daca nu au murit, inseamna ca mananca.

Am incercat sa le sifonez putin fundul acvariului, pentru ca masculul care era cu ei nu prea a mancat ce i-am dat si fulgii au cazut la fund si au inceput sa se strice. Oricat am incercat sa nu aspir din pestisori, nu am reusit si a trebuit sa pescuiesc cu un paharel vreo 30 din apa sifonata si sa-i pun inapoi. Curat munca de chinez batran :)

Am tot facut poze cu etapele si sambata sper ca mai fac o sedinta foto si o sa le postez aici.
Posted Image

• Members
  • PipPip
  • 72 posts

Posted 14 August 2008 - 07:47 PM

cu ce ai sifonat apa? sau mai bine zis ce fel de furtun ai losit la sifonat?

• Members
  • PipPip
  • 252 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 14 August 2008 - 08:17 PM

Furtun subtire de perfuzie. De ce ?
Posted Image

• Members
  • PipPip
  • 72 posts

Posted 15 August 2008 - 10:54 AM

am avut si gaze dastea prin acvariu si stiu ca este al naibi de complicat :P sa nu le dai viteza la toaleta :lol:)

• Members
  • PipPip
  • 252 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 16 August 2008 - 08:33 PM

si cateva poze cu cuibul (si icrele - nu e mare diferenta :lol: ):
Posted Image
aici se vede si masculul care le pazeste:
Posted Image
pana au eclozat icrele, cuibul s-a rupt in doua:
Posted Image

Si pozele cu cei pestisorii:

Vedere generala:
Posted Image
Detaliu :
Posted Image
Detaliu cu filtrul cu burete (pestisorii sunt punctele alea mici, negre :P ):
Posted Image
Posted Image

• Members
  • Pip
  • 16 posts

Posted 13 January 2009 - 07:45 PM

CE MANCARE E SERA MICRON

• Members
  • PipPip
  • 252 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 13 January 2009 - 09:36 PM

Citeste aici. Mancare speciala pentru puii de peste ovipari de la Sera.
Posted Image

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users