Jump to content

Scalari

19 replies to this topic
  • Members
  • PipPip
  • 82 posts

Posted 25 May 2008 - 12:46 PM

cat de mare trebuie sa fie un acvariu pt scalari (4 la numar)?

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 25 May 2008 - 12:51 PM

iti spun ca trebuie sa aiba de la 150-200l (asta cand sunt maturi). Nu stiu daca ai vazut scalari maturi, dar is foarte mari si au nevoie de spatiu si ,preferabil, de o coloana de apa mai mare.

• Members
  • Pip
  • 15 posts

Posted 25 May 2008 - 09:04 PM

Indicat ar fi sa tii doar 2 . Cind ma ocupam de scalari , tineam 2 perechi in 360l de apa , dar cind se pregateau de reproducere ieseau scintei mari .
O pereche in 150l de apa e deajuns . Coloana de apa 40-60 cm .
www.acvariuclub.ro

• Members
  • Pip
  • 31 posts

Posted 26 May 2008 - 08:52 AM

4 scalari in 360 l dar...cand ii vedeai?Am crescut si eu scalari si s-au facut super mari dar nu am avut niciodata problemele care le amintesti tu "scantei" si pot sa zic ca avem intr-un acvariu de 80 l vreo 4 perechi mature,mari si depuneau in fiecare saptamana asa ca sa fim seriosi...Parerea mea este ca or sa creasca mari si frumosi si in acvarii mai mici si mai multi la numar(proprie experienta)imi pare rau ca nu mai am poze ca ele ziceau totul

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 26 May 2008 - 03:18 PM

da mai coxtel, dar eu fac pariu pe cat vrei tu ca acei scalari erau foarte stresati sau poate ca nu ai avut perechi ci doar masculi sau stiu si eu. din ce am aflat si eu de la intalnirea acvaristilor bihoreni :D , se pare ca scalarii astia chiar is violenti dupa ce isi formeaza pereche.

• Members
  • Pip
  • 31 posts

Posted 26 May 2008 - 04:11 PM

Zimi un pic...Masculii depun icre?Nu prea cred...Si daca erau stesati de ce nu se manifestau ca atare?De ce nu isi mancau icrele sau eu stiu...Lamuriti-ma si pe mine cum arata un peste stresat

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 26 May 2008 - 05:26 PM

Din cate stiu eu cea mai clara dovada ca un peste este stresat o constituie faptul ca se decoloreaza. De asemenea si comportamentul acestuia da de gandit ...

• Members
  • PipPip
  • 82 posts

Posted 26 May 2008 - 07:51 PM

se pare ca parerile sunt impartite:)

legat de violenta:
-nu poti tine mai mult de o pereche in 100l
-cand se formeaza perechile cea mai tare i omoara pe restu
-cum sa aiba numa masculi daca avea saptamanal \icre

• Members
  • Pip
  • 15 posts

Posted 26 May 2008 - 07:59 PM

coxtel said:

4 scalari in 360 l dar...cand ii vedeai?Am crescut si eu scalari si s-au facut super mari dar nu am avut niciodata problemele care le amintesti tu "scantei" si pot sa zic ca avem intr-un acvariu de 80 l vreo 4 perechi mature,mari si depuneau in fiecare saptamana asa ca sa fim seriosi...Parerea mea este ca or sa creasca mari si frumosi si in acvarii mai mici si mai multi la numar(proprie experienta)imi pare rau ca nu mai am poze ca ele ziceau totul

Se pare ca nu ai vazut niciodata de ce e in stare un mascul de scalar la depunere .
Tu ai dreptate , masculii nu depun icre , dar daca ai 2 femele in bazin sa sti ca ele depun icre si fara a avea un mascul . Numai ca acele icre , nefiind fecundate , sunt infertile . Comportamentul femelelor este pasnic , comparativ cu al masculilor .
Patru perechi mature in 80 l ? Stau si ma-ntreb cum mai aveau loc sa inoate .
Sau cit de mari erau acele exemplare ? Un exemplar de scalar adult , poate atinge in functie de varietate , intre 15-25 cm .
www.acvariuclub.ro

• Members
  • Pip
  • 31 posts

Posted 26 May 2008 - 08:36 PM

Oare daca i-am avut in acvariu nu i-am vazut si nu le-am observat comportamenul?La depunere am vazut ca femela depune icrele iar masculul trece peste ele fecundandu-le.Daca erau femele cred ca a 2-a nu mai avea rost sa treaca peste icre nu? Sau doua femele nu s-ar comporta ca o pereche nu ar sta impreuna etc.Despre marimea lor fii sigur ca aveau peste 15 cm.Deci odata ce au crescut la mine in acvariu, au depus nu s-au batut,nu s-au imbolnavit,poata sa imi spuna mie cine vre si ce vrea eu stiu ce am avut si spun ce stiu din proprie experienta

• Members
  • Pip
  • 15 posts

Posted 26 May 2008 - 09:50 PM

Salutare. Am avut si eu 4 perechi in acv mare (240 L) si saptamanal depuneau ... fiecare cu teritoriul lui si nu am avut probleme. Cum zicea vladbmx "cand se formeaza perechile cea mai tare ii omoara pe restu" nu e adevarat ... cel putin la mine in acvariu nu s-a intamplat asa.

• Members
  • Pip
  • 15 posts

Posted 27 May 2008 - 07:45 AM

Doua femele de scalar se pot comporta la depunere exact ca o pereche , una din femele jucind rolul de mascul . Cu alte cuvinte vei avea icre si icre . Nimic fertil .
www.acvariuclub.ro

• Members
  • Pip
  • 31 posts

Posted 27 May 2008 - 08:33 AM

snakefishmike said:

Doua femele de scalar se pot comporta la depunere exact ca o pereche , una din femele jucind rolul de mascul . Cu alte cuvinte vei avea icre si icre . Nimic fertil .
deci tu zici ca vor depune amandoua icre??in acelasi loc?tot ce e posibl nu te contrazic ca nu am vazut si nici auzit niciodata asa ceva dar pot sa iti zic ca daca ar depune amandoua cum zici tu ar trebui sa scoata amandoua icre din ele nu?
ei in cazul in care is pereche o sa iasa icre numai din femela iar masculul cum am spus trece peste icre fecundandu-le asa ca....NU ARE CUM SA FIE 2 FEMELE
si inca ceva in acvariul ala nu aveam nici un mascul?ce naiba... si hai sa incheiem ca am deviat cu mult de la subiect si am ineput sa facem pe marii acvaristi:))

• Members
  • PipPip
  • 72 posts

Posted 26 July 2008 - 10:51 AM

de regula scalarii sunt o sepecie agresiva, doar sunt cilizi, insa sau mai vazut si anomali in ceea ce priveste comportamentul, referitor la acvariu se recomanda o coloana de apa de 60 cm. cat despre acvariu de reproductie promit sa revin in cursul acestei seri cu detalii amanuntite ca nu mia sunt sigur si nu vreau sa vb prosti

• Members
  • Pip
  • 16 posts

Posted 12 January 2009 - 07:33 PM

care ma ajuta si pe mine cu pui de scalar!! va rog ajutor !!:):) nu vreau sa se antample ceva cu ei :mrgreen: ;)

• Members
  • 5 posts

Posted 22 January 2009 - 05:44 PM

Sal, pot sa va spun ca ieri au depus si la mine si sunt chiar violenti si nu numai masculu se dadeau chiar si la mana .In momentu cand depun sunt dementi ,orcum si-au mancat icrele.

• Members
  • Pip
  • 15 posts

Posted 14 December 2009 - 07:19 PM

Parerea mea e k 1 pereche de scalari maturi.. e perfect intr-un acv de 100 l bine plantat.. si daca vrei si urmasi.. sa ti doar 1 singura pereche fara alti vecini... si cand o sa creasca puii va fi super.. .. eu asa as incepe un acv.. cu 1 pereche de scalari maturi.. si ieftin si frumos :D

• Members
  • Pip
  • 19 posts

Posted 08 March 2010 - 11:22 PM

Salut,
Eu in momentul in care o pereche de scalari incep sa depun?(acestia dupa cum sti?i depun tot la 10 zile)si eu am doua perchi de slacari care imi depun,i-am separat,i-am pus pe fiecare pereche intr-un acvariu de 60 de litri plantat,foarte bine curatat,am pus acvarile amnadoua intr-o camera ca nu este locuita.Acesti depun fara grija si cel mai important fara sa isi manance icrele.
Scalari isi mananca icrele in momentul cand acestia sunt stresa?i,miscarile bruste ale acvaristului pe langa acvariul in care are loc depunerea duce la mancare icrelor,sau se mai poate intampla ca icrele sa nu fie bune(sa nu fie fecundate),isi mai mancanca increle cand perechea de slacari este una tanar? fara experien?a practic nu stie cum sa reac?ioneze(primele depuneri ale tinerei perechi).Eu cred ca astea ar fi cauzele principale pentru care slcari isi manaca icrele si rog cei cu experien?a sa ma corecteze,eu asa procedez,asa cred ca e bine,Va mul?umesc

#19 Guest__*
  • Guests

Posted 06 October 2010 - 11:54 AM

Va salut,am si eu un acvariu de 54 de litri juwel si am doi scalari,doi molly,doi xipho si trei guppy.De doua zile incoace femela banuiesc tot fugareste masculul iar ceilalti pesti il ciupesc de aripioare,care sa fie fenomenul oare? Spun ca e masculul pentru ca pe celalalt il vad mai mare si parca vad ca este umflata burtica putin(poate are icre).Multumesc anticipat de raspuns.

• Members
  • Pip
  • 19 posts

Posted 10 October 2010 - 11:10 PM

Salut Ovidiu!Eu sincer nu prea în?eleg multe,care pe are se fug?re?te?Femela de scalar?Dac? se poate d? mai multe detalii ca s? te pot ajuta!?i înc? ceva,ceea ce ai tu în acvariu este un fel de ciorbi??!Hai cu mai multe detalii ?i o s? î?i explic cu e cu ciorbi?a!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users