Sunt curios daca cineva a gasit o rezolvare pentru problemele plantelor din genul Rotala sau daca toata lumea s-a lovit de aceasta problema.
Ma refer la faptul ca uneori se opresc din crescut (frunzele din varf devin din ce in ce mai mici pana cand dispar iar varful se blocheaza, fenomen cunoscut si sub numele "stunting") iar planta isi canalizeaza energia in a creste pui de la imbinarile frunzelor cu tulpina.
Nu m-ar deranja prea tare deoarece astfel apar multi pui pe planta insa doresc sa pot controla eu acest fenomen prin taierea varfului.
Intotdeauna am avut problema asta si pana acum am gasit ca valori mici NO3 o declanseaza in masa. La valori mici NO3 apare si la alte plante nu numai la rotale. Tind sa cred ca atunci cand nu sunt curenti indeajuns in acvariu, se ajunge la aceeasi problema.
Despre Macrandra am gasit urmatorul citat intr-o descriere:
Rotala macrandra may require extensive time to adjust to new water parameters. When initially planted, the growth tip will often stop growing and the plant will remain stunted. Leaves will often curl and turn white which is a sign of poor nutrient uptake (particarlly micronutrients – calcium).
If the plant shows signs of sustainability in the aquarium, remember it does not respond well to trimming initially. Rotala macrandra should be allowed to grow to as large as it can without shading itself and other plants. Trim the healthy tops and replant. Bottoms may be left in to develop side shoots.
Over time, as Rotala macrandra shows signs of vitality in the aquarium this plant can be trimmed without many reservations. Propagation of stems should be at least 5 inches (13 cm) long before trimming from the source plant.
Sursa: http://www.aquascapi...php?item_id=104
Am observat ca problema apare cel mai mult la Macrandra, Macrandra green, uneori si la Rotundifolia.
Am avut problema si la Macrandra Narrow leaf in trecut (acum nu mai am planta respectiva).
Imi aduc aminte acum 3-4 ani in fostul acvariu Rio 180, cand am vrut sa vad ce se intampla la valori mici NO3, experimentand cu JBL Bio NitratEX (un saculet care se pune in filtru si ajuta la dezvoltarea bacteriilor anaerobe care descompun nitratii), am ajuns sa am NO3 1 ppm si chiar 0 ppm.
Plantele aratau asa:
Ok, ok dar acum am cam 25 ppm si inca apare problema.
Cele mai multe fire sunt afectate dupa replantare.
Voi ce experienta aveti?