Jump to content

  •   

Proiect nou.

marine reef sump

  • You cannot reply to this topic
3 replies to this topic
Napo
  • Member
  • PipPip
  • 55 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 13 June 2013 - 11:58 AM

Salutari!

 

De curand m-am hotarat sa incep un nou proiect. Cubuletul micut ma streseaza foarte tare fiind foarte instabil si oricum am nevoie de mai mult spatiu ca sa pot sa ma desfasor corespunzator.

 

Acvariul nou l-am facut de 75L*45l*40h. Am deschis aici topicul pt. ca discutia care ma intereseaza e mai mult despre sump.

 

Sump-ul are 70L*35l*26h. E doar de 26cm inaltime pt ca in mobila am spatiul limitat si am nevoie si de spatiu pentru manevre si intretinere.

Singura limitare care sper sa o am din acest motiv sa fie legata doar de inaltimea skimmer-ului care nu ar trebui sa depaseasca 33-34 cm ca sa se poata da jos si cupa.

 

 

 

sumpb.jpg

 

Incepem de la coada la cap:

 

5. Refugiu + DSB;

6. Robinet pt a modifica fluxul de apa prin refugiu dupa bunul plac;

4. Pompa de retur; eu m-am gandit la 1400L/h; aici am si un senzor de nivel conectat la un sistem de autocompletare;

3. Am loc destul pentru tot felul de reactoare desi cred ca pana la urma o sa pun doar un reactor de carbon;

2 si 1. Acum vine partea amuzanta. Primele 3 compartimente din dreapta pot sa le modific si nu sunt inca batute in cuie. 2-ul e skimmer-ul. Nu ma pot hotara nici cum daca sa pun in 1 prefiltrare mecanica care sa o curat eventual si zilnic sau sa am incredere doar in skimmer. Avand in vedere inaltimea mica si gama de skimmere cu inaltime de maxim 33-34cm lasa de dorit parca parca ... Daca aveti voi vreo recomandare primesc cu bratele deschise.

 

Am tot gasit o gramada de pareri pro si contra pentru prefiltrarea mecanica in acvariul marin.

Inca o curiozitate despre care gasesc prea putina informatie sau deloc: ar fi vreun motiv pentru care nu ar fi recomandat sa se puna 2 skimmere ? Teoretic cantitatea de substante scoasa din acvariu ar trebui sa fie dubla in caz ca nu face fata unul singur, sau nu ?

 

Mersi mult !


Edited by Napo, 13 June 2013 - 05:21 PM.


pyu

    Cichlid addicted

  • Member
  • PipPipPipPipPip
  • 2,165 posts
  • LocationSuceava

Posted 13 June 2013 - 01:03 PM

Eu am doua pompe in sump. Una care alimenteaza compartimentul cu matrix si refugiul (acolo am un T cu doua robinete, pot regla independent debitul), si inca o pompa cu debit mai mare, care alimenteaza display-ul.

Probabil iti va trebui si un mic powerhead in refugiu, chaeto nu se simte prea bine daca nu sunt curenti.

Prefiltrarea mecanica nu mi se pare o idee buna, acolo de fapt va fi o fabrica de nitrati. Asta e concluzia la care am ajuns eu, din ce am cittit.

 

In rest,  multa bafta, cat mai multa piatra vie, si cat mai gros stratul de nisip din DSB.


.........................................
Malawi Mix 937 litri
.........................................


kirucd
  • Member
  • PipPipPip
  • 987 posts
  • LocationBucuresti

Posted 13 June 2013 - 11:04 PM

DSB-ul se activeaza in cateva luni, de obicei peste 6 luni. Eu am DSB si in display si in refugiu, cel din display sa zicem ca s-a activat relativ (misuna prin el tot felul de aratari si este si rascolit de goby, stelute, melci etc.) iar cel din refugiu nu cred ca inca s-a activat (e adevarat ca nici nu este mare). Vorbim de un acvariu de 600 litri cu tot cu sump pornit de 1 an si 3 luni. Daca ma intrebi pe mine DSB-ul nu te va ajuta foarte tare. Am vazut ca nu ai nicio alta filtrare biologica, vrei sa te bazezi doar pe refugiu/DSB si eventual piatra vie si skimmer? Prefiltrarea mecanica este foarte buna atata timp cat nu lasi detritusul sa se acumuleze, pentru ca atunci vei avea intr-adevar fabrica de nitrati. Daca esti dispus sa cureti compartimentul respectiv si/sau mediile filtrante odata pe zi sau la 2 zile atunci e ok. Depinde si cat de populat va fi acvariul. Ce medii vrei sa folosesti si cum vrei sa faci prefiltrarea mecanica? Ar fi bine sa te gandesti la un rector cu antiphos. Cat iti va ridica efectiv pompa de 1400 litri (pentru ca 1400 presupun ca e maxim pe orizontala)? Cum aduci apa din display in sump? O seara placuta, Dragos

Edited by kirucd, 13 June 2013 - 11:04 PM.


Napo
  • Member
  • PipPip
  • 55 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 14 June 2013 - 10:38 AM

Sa stii ca pe urma am tot calculat si m-am uitat la ce fel de filtrare au altii la acvarii de dimensiunile astea si cum am loc m-am gandit sa fac un "reactor" cu seachem denitrate sau spartura de lava cu "debit la picatura". Ghilimelele sunt acolo pt ca o sa fac uz de diferenta de nivel dintre refugiu si camera pompei de retur pt. a asigura un flux foarte mic de apa in acest reactor.

Am vazut la cateva acvarii "de top" ca unii folosesc lava si toate review-urile le vad destul de bune si pentru lava si pentru de*nitrate si totusi diferenta de pret e giganta.

 

Reactor antiphos nu cred ca o sa pun pentru ca din ceva motiv abstratct de cand am pornit acvariul micut fosfatii i-am avut sub nivelul de detectie si am folosit 3 tipuri de teste ca sa fiu sigur ca nu fura curent careva. Ar fi frumos sa stiu ce anume am facut ca sa se reduca fosfatii in halul asta dar ma depaseste total. La inceput am crezut ca sunt cioanobacteriile care erau peste tot, dar alea or disparut total la putin timp dupa, la fel si dioatomeele. Poate cheato suge asa bine fosfatii ca altceva nu cred sa am in acvariu care sa ii consume. Daca o sa fie cazul o sa reduc si fosfatii cu alte metode dar nu vreau sa strig "lupul" fara ca sa fie cazul.

 

Prefiltrarea mecanica ma gandeam la burete. Cineva imi spunea ca as putea sa pun si perlon dar nu cred ca o sa pun perlon, pun buretele suficient de fin incat sa stranga mizeria mai mare si suficient de mare incat sa nu se colmateze zilnic :P

 

Foarte buna intrebarea despre pompa, astept sa o primesc  si sa o testez :smile:.

Apa merge din display in sump printr-un overflow cu tevi pvc si tuburi flexibile.  

 

Despre partea cu 2 skimmere daca nu face fata unul singur ce parere ai ?

 

Mersi mult !


Edited by Napo, 14 June 2013 - 10:45 AM.






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

  •