Jump to content

Testul JBL NO3

rest JBL NO3 test nitrati teste apa teste acvariu

32 replies to this topic

Administrator

• Administrators
  • 2,432 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 20 February 2012 - 05:00 PM

Da, cred ca rezerva cumparata de curand e raspunsul. Ma voi inarma si eu in curand.

• Members
  • PipPip
  • 224 posts
  • LocationBucuresti

Posted 20 February 2012 - 07:49 PM

La lumina de la lustra, neon, bec etc, nici mie nu mi se vad ok. De aia, am facut pozele la geam, in lumina soarelui. la pranz.

• Members
  • PipPip
  • 158 posts
  • LocationAlba Iulia

Posted 20 February 2012 - 11:34 PM

Intervin si eu cu o corectare asupra filmarii tale, Claudiu. Cred ca va trebuii refacuta.
Nu o zic cu un spirit critic, ci din contra, cu o intentie binevoitoare.
Nu ai urmat intocmai etapele propuse de producator, din propria experienta precizez ca am intampinat dificulatati in citirea testului dataorita turbiditatii/ culorii neclare. Aceasta dificultate a aparut in majoritatea cazurilor cand am agitat recipientul dupa adaugarea reactivului 1.
La fel ca mine, in filmare dupa ce ai adaugat 1 lingurita de reactiv 1, ai pus capacul si ai agitat-o chiar daca in ''prospect'' nu precizeaza acest lucru. Spre deosebire de testul de Po4 tot de la Jbl cand dupa adaugarea reactivului 1, se recomanda agitarea.
Deci mare atentie la instructiuni, rezultatele pot fi foarte diferite.

Administrator

• Administrators
  • 2,432 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 21 February 2012 - 03:04 AM

O sa iau oricum un test nou si vom repeta experienta cu el.

• Members
  • PipPip
  • 95 posts
  • LocationTimisoara

Posted 09 March 2012 - 08:29 AM

View PostClaudiu, on 16 February 2012 - 09:52 PM, said:

Comparand cu testele de laborator as zice ca marja de eroare este de maxim 10%.
Cand ai o scala discreta care iti indica valorile 1, 10, 15, 30 marja de eroare n-are cum sa fie 10%. Daca valoarea ta e intre 1 si 10 marja de eroare poate fi pana la 500% (cand 5 il interpretezi ca 1 de ex.). Sigur, intre 10 si 15 e ceva mai bine, erorile (exprimate in procente) fiind mai mici. Si aici vorbesc doar de erorile care intervin din felul cum e realizata scala, presupunand ca dpv. chimic testul e perfect, tu ai masurat exact cantitatile de reactivi si apa, ai respectat intocmai procedura si ai un ochi de pictor care poate potrivi exact nuantele. Pentru ca daca introduci in calcul si aceste surse de erori, variatiile sunt foarte mari. Asta e unul din motivele pentru care eu nu-mi bat capul cu testele astea, desi am un dulap plin de ele. Cand fac totusi testul, valorile pe care le interpretez sunt: "aproape 0", "in jur de 10", "bate spre 30" si le folosesc doar orientativ.

Administrator

• Administrators
  • 2,432 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 09 March 2012 - 10:05 AM

Nimeni nu a avut pretentia de zecimala, la rezultatele acestui test, care este probabil cel mai problematic. Restul sunt mult mai usor de citit. Sigur ca valorile sunt orientative, dar nici nu cred ca avem nevoie de valori foarte precise.

• Members
  • PipPip
  • 95 posts
  • LocationTimisoara

Posted 09 March 2012 - 11:52 AM

o valoare de 7ppm e mai mult decat dublu fata de 3ppm si n-ai cum sa faci distinctie intre ele. Chiar si intre valorile de pe scala, 10ppm si 15ppm e dificil sa faci distinctie, asa ca eu zic ca n-am avut pretentie de zecimala. Eu sunt destul de convins ca pot ghici valoarea NO3-ului de la mine din bazin cu o precizie muuult mai buna decat a acestor teste.

Administrator

• Administrators
  • 2,432 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 09 March 2012 - 03:31 PM

Poti deduce aceste valori, pentru ca ai ochiul format. Dar daca ai fi la inceput ?

• Members
  • Pip
  • 46 posts
  • LocationBucuresti - Trafic Greu

Posted 10 March 2012 - 11:02 PM

Un test destul de problematic.
Am facut calibrarea si am avut diferente destul de mari la rezultate.
De atunci nu prea mi-am mai pus increderea in teste si am renuntat la ele.
Posted Image

• Members
  • PipPip
  • 95 posts
  • LocationTimisoara

Posted 11 March 2012 - 11:28 PM

View PostClaudiu, on 09 March 2012 - 03:31 PM, said:

Poti deduce aceste valori, pentru ca ai ochiul format. Dar daca ai fi la inceput ?
Cand esti la inceput, la ce iti foloseste sa stii ca ai 15ppm NO3? E mult? E putin? Ce inseamna valoarea respectiva? Nici macar acuma n-as putea sa afirm cu convingere ca e mai bine 15, e mai bine 10 sau e mai bine 20. Unora le merge totul ca uns cu 5 sau chiar mai putin. Asadar presupunand ca as putea masura cu zecimale exacte valoarea respectiva, rezultatul nu mi-ar folosi la mai nimic.

• Members
  • PipPip
  • 158 posts
  • LocationAlba Iulia

Posted 12 March 2012 - 03:01 PM

View Postandrei, on 11 March 2012 - 11:28 PM, said:

View PostClaudiu, on 09 March 2012 - 03:31 PM, said:

Cand esti la inceput, la ce iti foloseste sa stii ca ai 15ppm NO3? E mult? E putin? Ce inseamna valoarea respectiva? Nici macar acuma n-as putea sa afirm cu convingere ca e mai bine 15, e mai bine 10 sau e mai bine 20. Unora le merge totul ca uns cu 5 sau chiar mai putin. Asadar presupunand ca as putea masura cu zecimale exacte valoarea respectiva, rezultatul nu mi-ar folosi la mai nimic.

Tin sa te contrazic, parerea mea este ca rezultatele testelor ar trebuii interpretate in directii orientative. Probabil nu sunt extrem de precise, insa te indruma spre acel ceva.
In cei cativa ani de acvaristica pe care ii detin am avut diferite pareri despre teste.
La fel ca si tine , intr-o perioada le consideram bani aruncati, insa odata ce am acumulat experienta am inceput sa le cunosc importanta.

Iti dau un exmplu concret, sa presupunem ca intr-un acvariu prospera BBA, la testele de NO3 si PO4 obtinem valori de No3 < 5 ppm PO4- peste 2 ppm. Una din cazele aparitiei BBA este acel No3 mic corelat cu PO4 mare, spune-mi te rog cu ti-ai da seama de aceste valor doar vizual, cu toate ca ai experienta?
Probabil ca valorile mai mari de 15 ppm No3, respectiv 2 ppm PO4 nu ne m-ai intereseaza cu exactitate deoarece manifestarile plantelor ar fi la fel, insa nu toti acvaristi fertilizeaza cu ''galeata''.

Deci imi sustin ideea, testele sunt folositoare, insa nu INDISPENSABILE. Totul depinde de ce urmaresti.

• Members
  • PipPip
  • 95 posts
  • LocationTimisoara

Posted 12 March 2012 - 06:04 PM

View PostSergiu, on 12 March 2012 - 03:01 PM, said:

Iti dau un exmplu concret, sa presupunem ca intr-un acvariu prospera BBA, la testele de NO3 si PO4 obtinem valori de No3 < 5 ppm PO4- peste 2 ppm.
1. Nu ai cum sa masori o valoare de 5ppm cu testul ala.

Una din cazele aparitiei BBA este acel No3 mic corelat cu PO4 mare,
Nu sunt foarte sigur de afirmatia asta. Sunt teorii si teorii in ceea ce priveste cauzele algelor, majoritatea falsificate de diversi acvaristi.

spune-mi te rog cu ti-ai da seama de aceste valor doar vizual, cu toate ca ai experienta?
Nu pot sa imi dau seama doar uitandu-ma la acvariu, dar am si alte informatii, mult mai utile decat testele: cat fertilizez, cu ce, cat de des, cat de des fac schimbul de apa, cata apa schimb o data. Mai conteaza daca apa de la retea are NO3 sau PO4 in ea, dar pentru asta n-am nevoie de teste, pot sa ma uit la testele facute de furnizorul de apa (alea sunt precise). De asemenea conteaza cantitatea si perioada iluminarii, cantitatea de vegetatie si tipul plantelor, daca am suficient CO2, numarul pestilor si cantitatea de hrana administrata, si desigur, cel mai important parametru: starea si modul de dezvoltare a plantelor. Pana acuma cele mai mari greseli le-am facut cand m-am luat dupa diverse teste si am incercat sa maresc/scad cantitatea de fertilizanti/CO2 si sa ma tin dupa retetele altora cand la mine lucrurile mergeau acceptabil sau bine.

• Members
  • PipPip
  • 158 posts
  • LocationAlba Iulia

Posted 12 March 2012 - 08:37 PM

Ma bucur ca iti sustii cu atata vehementa ideeile.
Dupa cum observi sunt insa colegi (printre care si eu) care sunt pro testelor, deci fiecare cu preferintele lui.
Pana la urma rezultatele vorbesc.
Eu ma opresc aici cu argumentele pentru a nu polua topicul cu discutii contradictoriil.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users