Jump to content

Testul JBL NO3

rest JBL NO3 test nitrati teste apa teste acvariu

32 replies to this topic

Administrator

• Administrators
  • 2,432 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 16 February 2012 - 09:52 PM

Deoarece mai multi colegi au avut unele probleme cu testul de NO3 de la JBL, am decis sa fac un scurt filmulet in care sa prezint cum folosesc eu acest test. Chiar la inceput am avut dificultati in citirea lui, in special din cauza cantitatii mari de reactiv 1 nedizolvat in apa. Ulterior am incercat si cu o singura lingurita de reactiv, desigur testand o solutie a carei concentratie de NO3 o cunosteam. Precizia este destul de buna. Comparand cu testele de laborator as zice ca marja de eroare este de maxim 10%. Testul JBL arata mai putin decat testul de laborator. In trecut am folosit si testul de NO3 de la Sera, insa gradatiile acesteia mi se par destul de indepartate, mai ales pentru un acvariu plantat. Sper sa va fie de folos.

• Members
  • PipPip
  • 188 posts
  • LocationPiatra Neamt

Posted 16 February 2012 - 10:31 PM

Bine!

• Members
  • Pip
  • 49 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 16 February 2012 - 11:10 PM

mersi claudiu pentru prezentare , m-a indus in eroare si pe mine prima oara la citirea rezultatului din cauza cantitatii mari nedizolvate a reactantului 1 , acum folosesc metoda propusa de tine si e mai usor sa distingi nuanta de culoare.

• Members
  • Pip
  • 38 posts
  • LocationBucuresti

Posted 17 February 2012 - 07:19 PM

Acum vad si eu noua hartie colormetrica.Eu o am pe cea veche deoarece cand sau terminat reactivii am comandat doar refilul care vine bineinteles fara hartia colormetrica.Iar la testarea pe hartia cea veche aceiasi culoare pe care o are Claudiu in eprubeta la mine ar masura undeva la 10-15mg.Acum m-am linistit stiind ca NO3 la mine este 5mg.

mii de multumiri Claudiu.:)

• Members
  • PipPip
  • 224 posts
  • LocationBucuresti

Posted 17 February 2012 - 07:48 PM

Eu folosesc testul exact cum scrie in carticica JBL, nu cea tradusa gresit de distribuitor si nu am probleme cu citirea rezultatului. Imi ramane foarte putin reactiv, pentru ca agit foarte viguros eprubeta, iar la sfarsit o inclin, ca sa se depuna intr-o parte, nu pe tot fundul eprubetei.

Daca se foloseste doar jumatate de reactiv, nu ar trebui sa se foloseasca si cantitatea de apa tot injumatatita?

Administrator

• Administrators
  • 2,432 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 17 February 2012 - 09:42 PM

E suficienta o lingurita. Ideea care este ? Trebuie sa se atinga punctul de saturatie si pentru asta ajunge o lingurita. A doua reprezinta un exces, care oricum, nu participa la reactie.

• Members
  • PipPip
  • 99 posts
  • LocationSibiu

Posted 17 February 2012 - 10:08 PM

Am cumparat de curand o rezerva de NO3, pun cantitatile recomandate de producator si nu mai ramane praf nedizolvat deasupra. Probabil au imbunatatit dizolvarea.

• Members
  • PipPip
  • 224 posts
  • LocationBucuresti

Posted 17 February 2012 - 11:18 PM

Eu am testul de 1 an de zile si expira in August, deci e un lot mai vechi. Maine o sa fac testul cu o lingirita si apoi cu doua, sa vad daca iese la fel.

• Members
  • PipPip
  • 188 posts
  • LocationPiatra Neamt

Posted 18 February 2012 - 11:44 AM

@pomi

Daca se foloseste doar jumatate de reactiv, nu ar trebui sa se foloseasca si cantitatea de apa tot injumatatita?
Am incercat cu 5ml 1 lingurita si 3 picaturi ... si in loc de 30ppm (cat imi indica normal) imi arata 8-10 ppm ceea ce mie imi convine dar nu stiu daca e corect. Poate mai incearca cineva si ne impartaseste rezultatul cu reactivii la jumatate....

@adrian_b - Testul meu este cuparat acum 1 saptamana - si daca pun doua lingurite nu se dizolva bine, probabil e din alt lot sau cine stie ce.

• Members
  • PipPip
  • 224 posts
  • LocationBucuresti

Posted 19 February 2012 - 11:50 AM

Curios, am facut si eu testul.

Prima poza reprezinta testul facut, exact dupa instructiunile producatorului, iar a doua poza, dupa metoda lui Claudiu. Ultima poza reprezinta instructiunile producatorului, mare atentie la cuvintele bolduite. Pozele le-am facut la geam, in lumina soarelui, pentru o apreciere cat mai apropiata de adevar.

Posted Image
Posted Image

Posted Image

Diferenta intre cele doua rezultate este foarte mare, zic eu. La primul, iese putin peste 5, iar in al doilea sare de 20.

Administrator

• Administrators
  • 2,432 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 19 February 2012 - 03:47 PM

E clar ca avem versiuni diferite. Ma intreb daca difera doar instuctiunile sau si reactivii. Uite aici Pomi ce am eu:

Attached Image: Instructiuni_test_JBL_NO3.jpg

• Members
  • PipPip
  • 99 posts
  • LocationSibiu

Posted 19 February 2012 - 04:45 PM

Pai io nu vad nicio diferenta referitoare la modul de folosire.

• Members
  • PipPip
  • 224 posts
  • LocationBucuresti

Posted 19 February 2012 - 06:08 PM

E o mica diferenta. In cazul meu, se recomanda a se agita flaconul foarte viguros si se atrage atentia ca, daca nu se face asta, e posibil ca rezultatul testului sa iasa mai mic, iar la testul detinut de Claudiu, se recomanda sa se agite viguros, fix un minut, fara atentionari.

Deci, ma gandesc ca reactivul de la testul lui Claudiu, are o solubilitate mai buna decat al meu, fiind probabil mai nou si imbunatatit.

Administrator

• Administrators
  • 2,432 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 19 February 2012 - 06:16 PM

Eu as zice ca al tau e mai nou. Si spun asta judecand dupa acuratetea culorii obtinute cu doua lingurite. La mine cu doua lingurite iese un galben portocaliu destul de indepartat de culorile de pe grila. Si in plus eu il am de ceva vreme, insa nu e expirat inca. Poti face urmatorul experiment. Vezi ce valoare spune Apanova ca aveti in zona si testeaza cu ambele metode apa de la robinet.
Am impresia ca voi face si eu un upgrade al testului.

• Members
  • PipPip
  • 224 posts
  • LocationBucuresti

Posted 19 February 2012 - 06:55 PM

O sa fac si asta, dar cand va afisa ApaNova un rezultat mai recent, caci acum, ultimul e de pe 6 februarie, cu valorile astea:

Turbiditate UNT 0.774
pH unităţi pH 7.34
Conductivitate μS/cm la 20º C 368
Clor rezidual liber mg/l 0.43
Amoniu mg/l 0.008
Nitriţi mg/l 0.009
Nitraţi mg/l 5.1
Fier μg/l 44
Oxidabilitate mgO2/l 1.39
Duritate totală grade germane 8.5
Aluminiu μg/l 24

• Members
  • PipPip
  • 188 posts
  • LocationPiatra Neamt

Posted 20 February 2012 - 09:52 AM

"Nota" in prospectele noi spune:

Note:
If the colour of the tested sample is darker than the colours of the scale, dilute the sample with distilled or nitrate-free water and repeat the test.
Depending on the dilution, the actual nitrate level can be calculated by multiplying the result as follows:
5 ml sample + 5ml dist. water: result x 2
2 ml sample + 8 ml dist. water: result x 5
1 ml sample + 9 ml dist. water: result x 10

Fata de ce ai tu Claudiu.

Apa de osmoza o fi buna? Apa distilata n-am de unde sa iau acuma.... poate niste ser fiziologic....

Administrator

• Administrators
  • 2,432 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 20 February 2012 - 10:10 AM

Aceasta nota e valabila pentru situatiile in care la testul de NO3 iti iese o culoare mai inchisa decat ultima de pe scala, respectiv daca NO3 > 240 mg/l. Esti in aceasta situatie ?

• Members
  • PipPip
  • 188 posts
  • LocationPiatra Neamt

Posted 20 February 2012 - 10:28 AM

Nu sunt, dar ma gandeam sa incerc sa vad daca culorile se disting mai bine...in sensul ca acuma am 30-35ppm daca fac testul cu 5ml + 5ml ar trebui sa-mi dea 15ppm si sa inmultesc cu 2...si poate acel 15ppm sunt mai usor de citit, mai aproape de culorile de pe scala.

Am facut testul cu 5ml + 5ml apa de la osmozor care are 1ppm si rezultatul e undeva la ~15-18 ppm x 2 ...deci exact cat am citit initial...totusi culorile de pe scala sunt alta luminozitate fata de cele din eprubete si intr-o varianta si in alta.

Administrator

• Administrators
  • 2,432 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 20 February 2012 - 10:30 AM

Eu nu inteleg cum ii ies lui Pomi asa de apropiate.... :)

• Members
  • PipPip
  • 99 posts
  • LocationSibiu

Posted 20 February 2012 - 04:41 PM

View PostClaudiu, on 20 February 2012 - 10:30 AM, said:

Eu nu inteleg cum ii ies lui Pomi asa de apropiate.... :D

Si mie imi ies la fel, si cu testul "original" si cu rezerva cumparata de curand. Poate de vina este faptul ca tu astepti de 2 ori cate 10 minute. Sau lumina la care citesti ?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users