@iopenet pentru led-uri e necesara stabilizarea curentului ce trece prin ele. Din cauza incalzirii led-urile incep sa traga din ce in ce mai mult curent, incalzindu-se din ce in ce mai tare si pe urma se ard, ori se arde sursa. Exista o tensiune ce cade pe led, dar aceasta e functie de curentul ce trece prin el. La o sursa stabilizata de tensiune nu trebuie sa-ti faci probleme in legatura cu tensiunea, duferenta fiind consumata de sursa.
Fiecare sursa de curent constant are trecut in specificatii intervalul de tensiune in care poate opera. Daca pui un led a carui tensiune de lucru e mai mica decat valoarea minima din interval, atunci acesta se va arde pentru ca sursa nu se poate "adapta". Daca led-ul are nevoie de o tensiune mai mare decat poate scoate sursa acesta nu va lumina, sau va va lumina, dar led-ul va fi fortat.
@mandrk tin sa te contrazic. Daca cauti gasesti si led-uri mai ieftine de 70ron pentru 10W. Ce nu inteleg e cum nu ai avut suficienta lumina de la 40 led-uri pentru un acvariu de 60L.
La al meu, 40L brut, am pus doar 4 led-uri de 10W Cree XM-L si am foarte multa lumina. Acum le tin la 1.2A aproximatix 14W (toate patru) si inainte aveam 3x15W T8.
La 1.8A si 10cm distanta am masurat lumina emisa de lampa cu ajutorul lui Claudiu si ghici? Aveam peste 100.000 lx.
In filmuletul din jurnalul meu se vede si acvariu si lampa.
Pentru acvarii cu o coloana de apa mare se pot pune lentile de 8-60* in functie de inaltimea la care vrei sa tii lampa.
instalatie de iluminat cu LED-uri
Started by husky17, Feb 05 2012 10:17 AM
32 replies to this topic
Posted 08 April 2012 - 09:21 AM
Am specificat in postul celalalt ca merita LED-uri la acvarii de pana la 40-60L.
In astfel de conditii o lampa Led te costa sub 200ron. Tu ai 40L deci nu te incadrezi la costuri enorme.
Pai la un Nano de 10L este suficient 1-Cree si gata. De ce sa pui 1 bec ergonomic cand poti pune 1 sau 2 LED-uri de putere.
Respect orice DIY mai ales cea cu tehnologi noi. Insa la profesionisti am vazutca au renuntat la T5-uri doar pentru Metal Halide.
Crezi ca pentru ei consumul la 10 acvarii nu conteaza?
Sunt convins ca in 3 sau 5 ani tehnologia LED va lua amploare si mai mare si pretul/lm va scadea si el cu un 30-40%.
....... sau cumpara LED-uri si surse de 10 milioane si lumineaza un 130/50/40.
Daca tu la 40L ai pus 4, matematica zice ca la 300L o sa pui 30buc.
Eu la asta ma refeream cand am zis ca nu merita LED. 30*32ron/buc= ~1000ron fara surse.
In astfel de conditii o lampa Led te costa sub 200ron. Tu ai 40L deci nu te incadrezi la costuri enorme.
Pai la un Nano de 10L este suficient 1-Cree si gata. De ce sa pui 1 bec ergonomic cand poti pune 1 sau 2 LED-uri de putere.
Respect orice DIY mai ales cea cu tehnologi noi. Insa la profesionisti am vazutca au renuntat la T5-uri doar pentru Metal Halide.
Crezi ca pentru ei consumul la 10 acvarii nu conteaza?
Sunt convins ca in 3 sau 5 ani tehnologia LED va lua amploare si mai mare si pretul/lm va scadea si el cu un 30-40%.
....... sau cumpara LED-uri si surse de 10 milioane si lumineaza un 130/50/40.
Daca tu la 40L ai pus 4, matematica zice ca la 300L o sa pui 30buc.
Eu la asta ma refeream cand am zis ca nu merita LED. 30*32ron/buc= ~1000ron fara surse.
Dumnezu a facut apa, pamantul si lumina.
Restul..... sunt Made in China
Posted 08 April 2012 - 03:40 PM
La mine cele 4 led-uri merg la o treime din capacitate, deci puteam sa pun linistit doar doua led-uri. Am supradimensionat lampa in cazul in care o sa-mi fac un acvariu mai mare, pana in 100L.
La 300L cred ca ajung 20 led-uri de 10W a caror pret nu cred ca trece de 500ron daca sunt luate de pe ebay, iar daca o sa tina 10 ani atunci cred ca se merita investitia. La cheltuieli se mai adauga sursele si radiatoarele + timpul necesar constructiei lampii.
De curiozitate, cat costa o lampa cu MH pentru un acvariu de 300L?
La 300L cred ca ajung 20 led-uri de 10W a caror pret nu cred ca trece de 500ron daca sunt luate de pe ebay, iar daca o sa tina 10 ani atunci cred ca se merita investitia. La cheltuieli se mai adauga sursele si radiatoarele + timpul necesar constructiei lampii.
De curiozitate, cat costa o lampa cu MH pentru un acvariu de 300L?
Posted 09 April 2012 - 02:08 PM
La 300L daca vrei sa ai un acvariu plantat(ca de aia ai nevoie de lumina multa) nu ajung 20Leduri.
Decat daca il faci cu carasi sau ciclide. Ai avea 26Lumeni/litru la capacitate maxima a ledului ( deci risc mare de incingere si viata mai scurta)
Totusi nu iti inteleg logica cand zici ca nu poti lumina cu un MH 300L
Cum luminezi tu cu 20led x 400lm/buc = ~8000lm 300L dar nu poti lumina 300L cu 1buc MH x 12.000lm.
Crede-ma la acvarii mari costurile cu LED-uri nu se merita.
Dar fii atent, forumul are rolul sa invatam fiecare de la fiecare cate putin si la sfarsit sa iasa ceva bun.
Pentru un acvariu plantat trebuie sa ai ~40-50lumeni / litru de apa.
Fa un calcul invers. Vezi la cati Volti si ce Amperaj un LED generaza 400lm apoi tii cont ca 1 sursa tine cam 4 - 10 leduri(depinde de model) apoi faci un calcul in asa fel incat sa obtii cei. 40lumeni*300L adica 12.000lm.
Tin sa iti reaminesc ca un acvariu care are 20lm/litru este un acvariu slab iluminat, unul care are 30lm.litru este unul medium ilumminat iar unul pana in 50lm este foarte bine iluminat. Peste 50lm este un exces de lumina pe care profesionisti il folosesc pentru a isi atinge anumite scopuri. Crestere rapida, consum rapid de nutrienti printr-o fotosinteza mai mare, etc.
Intodeauna fa calculele in sens invers.
1. Ce vrei sa obtii,
2. Ce date tehnice ai, Puse pe hartie si adunate
3. Pretul final pentru materiale.
p.s Nici eu nu am renuntat definitiv la ideea de a face Juwell-ul meu de 60L cu LED-uri insa poate mai tarziu. Acum cochetez cu ideea Xenon Auto de 35W. Inca adun date.
Insa cele 6500k temperatura culoare si cei 3200lm/bec imi da tarcoale rau de tot. Mai ales ca acum un set de 2becuri Xenon a ajuns la 70ron.
Eu chiar vreau sa iti vad acvariul. Te rog pune niste foto..
Decat daca il faci cu carasi sau ciclide. Ai avea 26Lumeni/litru la capacitate maxima a ledului ( deci risc mare de incingere si viata mai scurta)
Totusi nu iti inteleg logica cand zici ca nu poti lumina cu un MH 300L
Cum luminezi tu cu 20led x 400lm/buc = ~8000lm 300L dar nu poti lumina 300L cu 1buc MH x 12.000lm.
Crede-ma la acvarii mari costurile cu LED-uri nu se merita.
Dar fii atent, forumul are rolul sa invatam fiecare de la fiecare cate putin si la sfarsit sa iasa ceva bun.
Pentru un acvariu plantat trebuie sa ai ~40-50lumeni / litru de apa.
Fa un calcul invers. Vezi la cati Volti si ce Amperaj un LED generaza 400lm apoi tii cont ca 1 sursa tine cam 4 - 10 leduri(depinde de model) apoi faci un calcul in asa fel incat sa obtii cei. 40lumeni*300L adica 12.000lm.
Tin sa iti reaminesc ca un acvariu care are 20lm/litru este un acvariu slab iluminat, unul care are 30lm.litru este unul medium ilumminat iar unul pana in 50lm este foarte bine iluminat. Peste 50lm este un exces de lumina pe care profesionisti il folosesc pentru a isi atinge anumite scopuri. Crestere rapida, consum rapid de nutrienti printr-o fotosinteza mai mare, etc.
Intodeauna fa calculele in sens invers.
1. Ce vrei sa obtii,
2. Ce date tehnice ai, Puse pe hartie si adunate
3. Pretul final pentru materiale.
p.s Nici eu nu am renuntat definitiv la ideea de a face Juwell-ul meu de 60L cu LED-uri insa poate mai tarziu. Acum cochetez cu ideea Xenon Auto de 35W. Inca adun date.
Insa cele 6500k temperatura culoare si cei 3200lm/bec imi da tarcoale rau de tot. Mai ales ca acum un set de 2becuri Xenon a ajuns la 70ron.
Eu chiar vreau sa iti vad acvariul. Te rog pune niste foto..
Posted 09 April 2012 - 04:35 PM
Nu stiu de unde ai scos ca un led are doar 400lm. Uita-te in fisa tehnica de la Cree XM-L si o sa vezi ca are 900lm la 3A si 3,25V, asta inseamna ceva mai putin de 10W consum.
Nu cred ca e concludent calculul luminii pentru acvariu in functie de lm/L, dar
20*900=18000lm . Alt avantaj e ca acei 900lm sunt la 120* , nu la 360* cum e la MH. E drept ca MH are reflector, dar si led-urile au lentile. Pentru plantat zici ca trebuie sa ai 40-50lm/L, uite ca ai 60lm/L de la 20 led-uri.
Pun un video cu acvariul. Daca se considera ca nu e locul lui aici poate fi sters fara nicio suparare
Nu cred ca e concludent calculul luminii pentru acvariu in functie de lm/L, dar
20*900=18000lm . Alt avantaj e ca acei 900lm sunt la 120* , nu la 360* cum e la MH. E drept ca MH are reflector, dar si led-urile au lentile. Pentru plantat zici ca trebuie sa ai 40-50lm/L, uite ca ai 60lm/L de la 20 led-uri.
Pun un video cu acvariul. Daca se considera ca nu e locul lui aici poate fi sters fara nicio suparare
Posted 09 April 2012 - 05:47 PM
20led x 36ron.buc= 720ron.+surse +radiatoare. Peste 5 ani probabil la jumatate. Any way 20Led*10w/buc=200W. Unde este castigul in consum ?
O fac cu 2 milioane cu 4 T5-uri 36w = 12.000 lumeni la 130W
Sper ca intelegi ce vreau sa zic.
Nu e mare branza. Castigi in ore de functionare dar asta daca ai degand sa tii acvariu in urmatorii 10 ani.
Lm reprezinta Fluxul luminos vizibil de catre ochi. Cum ochiul percepe spectrul plantelor eu as tine cont de el.
Era pe vremuri un raport w / litru care acum cu Neoanele HO, MH si Leduri s-a demodat.
Acum multi ani nu gaseai decat cateva tipuri de tuburi si asa s-a raspandit aceea metoda.
Adica exista neoane cu w putin dar cu lumeni multi si nu mai poti compara 2 surse de putere egala intre ele.
Insa lumeni cam respecta regula. Este un raport orientativ si nimic nu este batut in cuie. Am vazut ca unii tin cont de el , altii nu recunosc ca tin.
Insa toti renunta la T8 pentru T5 ca are un Output mai mare.
p.s imi place acvariul tau.. o sa subscriu canalului sa mai vad cum evoluezi.
Pune macar 2buc led rosu. Mi se pare pe galben ( posibil sa fie si de la cele 2 leduri calde)
Cat priveste fisa tehnica a acelui led de care vorbesti tu. daca reusesti sa-l tii in 3.3V si 3000mA sper sa obtii 900lm . Insa o sa ai nevoie de o sursa "belea".
Am dat o cautare pe Youtube. Nu am gasit niciun plantat mare cu un proiect mai accesibil. Numai Reef-uri sau acvarii mici.
O fac cu 2 milioane cu 4 T5-uri 36w = 12.000 lumeni la 130W
Sper ca intelegi ce vreau sa zic.
Nu e mare branza. Castigi in ore de functionare dar asta daca ai degand sa tii acvariu in urmatorii 10 ani.
Lm reprezinta Fluxul luminos vizibil de catre ochi. Cum ochiul percepe spectrul plantelor eu as tine cont de el.
Era pe vremuri un raport w / litru care acum cu Neoanele HO, MH si Leduri s-a demodat.
Acum multi ani nu gaseai decat cateva tipuri de tuburi si asa s-a raspandit aceea metoda.
Adica exista neoane cu w putin dar cu lumeni multi si nu mai poti compara 2 surse de putere egala intre ele.
Insa lumeni cam respecta regula. Este un raport orientativ si nimic nu este batut in cuie. Am vazut ca unii tin cont de el , altii nu recunosc ca tin.
Insa toti renunta la T8 pentru T5 ca are un Output mai mare.
p.s imi place acvariul tau.. o sa subscriu canalului sa mai vad cum evoluezi.
Pune macar 2buc led rosu. Mi se pare pe galben ( posibil sa fie si de la cele 2 leduri calde)
Cat priveste fisa tehnica a acelui led de care vorbesti tu. daca reusesti sa-l tii in 3.3V si 3000mA sper sa obtii 900lm . Insa o sa ai nevoie de o sursa "belea".
Am dat o cautare pe Youtube. Nu am gasit niciun plantat mare cu un proiect mai accesibil. Numai Reef-uri sau acvarii mici.
Posted 09 April 2012 - 06:04 PM
Sursa e un Mean Well ELN-60-12 care stie sa tina curentul constant prin led-uri (de asta e sursa de c c), iar voltajul se ajunsteaza singur in functie de cat au nevoie led-urile. Lumina e mai calda de la cele doua led-uri alb cald pe care le-am pus pentru a nu pune led-uri rosii (sa nu-l fac pom de Craciun).
Posted 09 April 2012 - 06:11 PM
Nu trebuia sa pui rosii de putere mare sa faci apa rosie prin acvariu.
Cred ca rosii puteai sa pui vre-o 5 buc de 10, 20 lm
Punea in evidenta atat "bestia" aia de Beta cat si plantele treceau 'pe fotosinteza' un pic mai bine..
Cred ca rosii puteai sa pui vre-o 5 buc de 10, 20 lm
Punea in evidenta atat "bestia" aia de Beta cat si plantele treceau 'pe fotosinteza' un pic mai bine..
Posted 10 April 2012 - 07:30 PM
Nu vreau sa contrazic pe nimeni dar exista led de 50w tot de la Cree si cu doua fac fata la un acvariu plantat de 300L cu coloana de apa de 55-60cm.
Am suficienta lumina. Bineinteles ca am lentile,radiator si surse care in nici un caz nu m-au costat 720ron
.
Plantele cresc in acelasi ritm ca atunci cand foloseam 4 tuburi tip PLL de 55w deci cam 220w.Si uite ca am redus consumul electric la jumatate ca sa nu mai
vorbim de caldura.
In concluzie eu cred ca LED-urile chiar sunt o alternativa
Am suficienta lumina. Bineinteles ca am lentile,radiator si surse care in nici un caz nu m-au costat 720ron
Plantele cresc in acelasi ritm ca atunci cand foloseam 4 tuburi tip PLL de 55w deci cam 220w.Si uite ca am redus consumul electric la jumatate ca sa nu mai
vorbim de caldura.
In concluzie eu cred ca LED-urile chiar sunt o alternativa
Posted 10 April 2012 - 09:35 PM
Pai si sa inteleg ca vrei sa pastrezi secretul pentru tine daca nu ne dai un model / pret / detalii tehnice in mare.
Am dat o cautare si cel mai ieftin proiector cu led de 50W l-am gasit la 420ron.
Tu de unde ai luat si la ce pret ?
Am dat o cautare si cel mai ieftin proiector cu led de 50W l-am gasit la 420ron.
Tu de unde ai luat si la ce pret ?
Posted 19 April 2012 - 06:17 PM
Posibil sa fie acest pret daca il cumperi gata facut.Eu am luat led-uri CREE,sursa Meanwell,radiator Al.si lentile din china.
http://www.zexstar.c...m-Alb-Cald.html numai ca eu am alb la 5600k
http://www.sursedete..._Well_LPC601050 printre cele mai bune surse.
Pt lentile sunt foarte multi producatori.
http://www.zexstar.c...m-Alb-Cald.html numai ca eu am alb la 5600k
http://www.sursedete..._Well_LPC601050 printre cele mai bune surse.
Pt lentile sunt foarte multi producatori.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users