Ma uitam zilele astea la setup-rile pe care le realizeaza baietii de Bubbles Aquarium.
M-a impresionat cantitatea imensa de lumina la care isi expun plantele. Ma rog, asta-i ciubucul lor...
Altceva insa mi-a atras atentia: "Additional information: Water Softener Resin added to the filter"
http://bubblesaquari..._1_Infinite.htm
http://bubblesaquari...2_Enchanted.htm
http://bubblesaquari...010_4_Simba.htm
Pai hongkong-istii astia nu stiu ce stim si noi? Ce parere aveti?
Rasini schimbatoare de ioni in bazin plantat
Started by codrut, Jan 17 2012 07:40 PM
11 replies to this topic
Posted 17 January 2012 - 09:25 PM
Nu e nici un secret. E un mijloc de a face apa mai moale. Asta pentru a putea scadea pH-ul. Mie altceva mi-a atras atentia: filtrele de substrat si faptul de elimina amoniul, nitratul si fosfatul.
Posted 17 January 2012 - 11:44 PM
Stiu Claudiu ce fac rasinile astea. Problema e ca nu prea-s recomandate in acvaristica (eu asa stiu). De ce: inlocuiesc calciu si magneziu cu altceva (sodiu, sulf?). Ori asta nu le face chiar un inlocuitor perfect pt apa osmozata.
Ce vroiam sa zic: la ce bazine au aia crezi ca nu si-au permite un osmozor? Sau e vorba de un alt tip de rasina de care eu nu am cunostinta?
Ce vroiam sa zic: la ce bazine au aia crezi ca nu si-au permite un osmozor? Sau e vorba de un alt tip de rasina de care eu nu am cunostinta?
Posted 17 January 2012 - 11:57 PM
Arunca o privire AICI. Sigur ca intre cele doua metode de dedurizare a apei nu se poate pune semnul egalitatii. Insa rasinile sunt mult mai usor de folosit, deoarece se arunca in filtru si gata. Eficienta acestora nu se poate compara cu cea a unui osmozator.
Cei de la Bubbles Aquarium intretin acvariile la locatia clientului. Acele acvarii pe care le vezi in poze nu sunt ale lor. Ei doar le-au setat si le intretin. Iti dai seama ca ar fi dificil ca la prorietar acasa (birou, spatiu public), sa steau cu osmozatorul mobil sa astepte pana se strange suficienta apa pentru schimbul de apa. Una peste alta, eu sunt convins ca rasinile nu sunt o solutie secreta, ci mai degraba una de compromis.
Cei de la Bubbles Aquarium intretin acvariile la locatia clientului. Acele acvarii pe care le vezi in poze nu sunt ale lor. Ei doar le-au setat si le intretin. Iti dai seama ca ar fi dificil ca la prorietar acasa (birou, spatiu public), sa steau cu osmozatorul mobil sa astepte pana se strange suficienta apa pentru schimbul de apa. Una peste alta, eu sunt convins ca rasinile nu sunt o solutie secreta, ci mai degraba una de compromis.
Posted 18 January 2012 - 12:30 AM
Eu as mai remarca un lucru. Substratul este impecabil. Curat lacrima. Curatenie luna si bec. Asta creu eu ca este secretul lor. Nu in ultimul rand, ar fi de notat ca folosesc Nutrafin waste control si Nutrafin Cycle. Nu pot sa ma pronunt cu privire la eficienta acestor produse. Dar pot intui intentia lor. Eu banuiesc ca procedura este urmatoarea:
Sifoneaza bine substratul si ce pot din plante, odata cu schimbul de apa. Introduc produsele de mai sus, care incep sa consume resturile organice, care au scapat de sifonare. Amoniacul, amoniul, nitratii si fosfatii sunt retinuti de materialele filtrante dedicate, care sunt amplasate in filtre. Cu alte cuvinte, scot din apa orice ar putea produce alge. Ulterior vine fertilizarea. Dupa dozare, plantele vor absorbi in scurt timp nutrientii necesari, timp de cateva ore. Excesul este retinut de aceleasi materiale filtrante.
Asa cred eu ca reusesc sa tina acvariile curate. A se observa ca nu se regasesc in acvariile lor, plante care necesita niveluri ridicate de NO3 si PO4.
Mentionez ca tot ce am scris este un scenariu, nu am nici o certitudine ca asa procedeaza. Ramane ca timpul sa imi dea sau nu dreptate. Invit si pe ceilalti acvaristi sa isi exprime opinia.
Sifoneaza bine substratul si ce pot din plante, odata cu schimbul de apa. Introduc produsele de mai sus, care incep sa consume resturile organice, care au scapat de sifonare. Amoniacul, amoniul, nitratii si fosfatii sunt retinuti de materialele filtrante dedicate, care sunt amplasate in filtre. Cu alte cuvinte, scot din apa orice ar putea produce alge. Ulterior vine fertilizarea. Dupa dozare, plantele vor absorbi in scurt timp nutrientii necesari, timp de cateva ore. Excesul este retinut de aceleasi materiale filtrante.
Asa cred eu ca reusesc sa tina acvariile curate. A se observa ca nu se regasesc in acvariile lor, plante care necesita niveluri ridicate de NO3 si PO4.
Mentionez ca tot ce am scris este un scenariu, nu am nici o certitudine ca asa procedeaza. Ramane ca timpul sa imi dea sau nu dreptate. Invit si pe ceilalti acvaristi sa isi exprime opinia.
Posted 18 January 2012 - 08:20 AM
Ma intreb cum merge Amazonia II si Aquabasis, care tulbura foarte tare apa, cu filtrul de substrat.
Posted 18 January 2012 - 09:54 AM
daca trag CA si Mg, si introduc Sulf, nu e chiar ok.
Citisem pe undeva ca sulful in exces in acvariu interactioneaza cu Fierul, formand un precipitat , lunad plantelor de la "gura" hrana.
Citisem pe undeva ca sulful in exces in acvariu interactioneaza cu Fierul, formand un precipitat , lunad plantelor de la "gura" hrana.
Posted 18 January 2012 - 10:28 AM
codrut, on 18 January 2012 - 08:20 AM, said:
Ma intreb cum merge Amazonia II si Aquabasis, care tulbura foarte tare apa, cu filtrul de substrat.
Posted 18 January 2012 - 11:19 AM
Unele rasini le folosesc cand au pietre care maresc duritatea apei si sunt destule in catalogul ADA, altele ca sa scoata amoniacul, nitritii, nitratii si fosfatii rezultati din ciclul azotului sau descompunerea mancarii etc.
Stiu destui care folosesc doar apa de osmoza fara alte aditii si rasini pentru extra filtrare. E un gen de acvaristica care nu prea se practica la noi.
Stiu destui care folosesc doar apa de osmoza fara alte aditii si rasini pentru extra filtrare. E un gen de acvaristica care nu prea se practica la noi.
Posted 09 March 2012 - 08:54 AM
Exista rasini schimbatoare de ioni care inlocuiesc ionii de metale (Ca, Mg) cu ioni de hidrogen. Astea nu iti introduc Na, insa iti scad Ph-ul, iar daca in apa ai carbonati, iti genereaza chiar CO2. Exemplu:
Avem in apa CaCO3 (carbonat de calciu = calcar). Rasina extrage ionul de Ca si il inlocuieste cu 2 ioni de H. Rezulta H2CO3 (acid carbonic). Asta in apa se desface in H2O + CO2.
Nu stiu daca aia folosesc asa ceva, dar ar fi o optiune. Eu m-am gandit deja sa incerc, insa mi se pare dificil sa mentii un Kh si Gh echilibrat cu o rasina in filtru in conditiile schimburilor de apa saptamanale. Probabil daca pui niste pietre calcaroase in bazin si faci schimburi de apa o data la cateva luni (aici te-ar ajuta si filtrele de NH, NO3, PO4) ai putea sa mentii o valoare relativ constanta.
Avem in apa CaCO3 (carbonat de calciu = calcar). Rasina extrage ionul de Ca si il inlocuieste cu 2 ioni de H. Rezulta H2CO3 (acid carbonic). Asta in apa se desface in H2O + CO2.
Nu stiu daca aia folosesc asa ceva, dar ar fi o optiune. Eu m-am gandit deja sa incerc, insa mi se pare dificil sa mentii un Kh si Gh echilibrat cu o rasina in filtru in conditiile schimburilor de apa saptamanale. Probabil daca pui niste pietre calcaroase in bazin si faci schimburi de apa o data la cateva luni (aici te-ar ajuta si filtrele de NH, NO3, PO4) ai putea sa mentii o valoare relativ constanta.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users