Jump to content

la inceput de drum,..

9 replies to this topic
  • Members
  • PipPip
  • 101 posts
  • LocationIasi

Posted 14 January 2012 - 03:00 PM

Buna!

As vrea sa incep construirea unui acvariu si as dori cateva sfaturi de la voi. Stiu ca esential acesta-i un forum dedicat aquascaping-ului (aceasta fiind deja un alt nivel pentru acvaristul deja format) dar calea pe care vreau s-o aleg este direct cea a aquascaping-ului - incercarea obtinerii peisajului perfect.

Am cateva intrebari de incepator, asa ca va rog sa ma lamuriti cu urmatoarele aspecte:

1. De ce la un acvariu este necesara stabilirea unei "fete" de vizionare a acvariului si nu se incearca obtinerea unui efect vizual placut pe ambele parti ale acvariului (daca ma uit dintr-o parte sau alta a lui sa se vada ceva frumos). Se strica prin aceasta iluzia unui peisaj subacvatic? (exemplu - datorita transparentei se vad obiectele din camera, etc. - care nu au ce cauta in peisaj) Eu as vrea sa-mi montez acvariul undeva la mijlocul peretelui perpendicular pe acesta, ca un fel de perete despartitor.

2. As vrea din experienta voastra persoanala sa-mi recomandati niste articole (romana / engleza) bune pentru incepatori in ale aquascaping-ului cu regulile de baza. Ce sa faci, ce sa nu faci, compatibilitati de plante (neavand experienta cresterii lor nici nu stii exact cum se vor dezvolta si e bine sa stii macar intuitiv daca vizual vor putea fi folosite impreuna), etc.

3. Am citit mai multe articole iar unele dintre ele mi se pareau ca dadeau sfaturi contrarii cu altele. Un exemplu ar fi folosirea unui substrat inclinat - altii spunand ca nu are sens, trebuie sa fie egal ca oricum se niveleaza in timp. Din cate am vazut folosirea unui substrat mai gros in zona din spatele acvariului iti permite sa folosesti plante mai multe / mari in acea zona mascand cumva background-ul plictisitor al acvariului.

4. Din cate inteleg este imperios necesara folosirea CO2-ului in cazul in care doresti sa dezvolti o vegetatie subacvatica sanatoasa.

5. Dimensiunea acvariului. Ma bate gandul sa iau un kit de acvariu complet (acvariu+incalzitor+capac cu iluminare+filtru), dar pe de alta parte sunt atras si de ideea realizarii unui acvariu la comanda dupa dimensiunile dorite. Dimensiunea lui as vrea sa fie undeva intre 60l-100l. Ma gandeam ca daca-l achizitionez kit, teoretic componentele le achizitionez la un pret mult mai bun. Practic imi dau seama ca voi avea nevoie de un filtru extern si nu unul intern, la iluminare va trebui lucrat, etc. Singura mea problema e ca nu stiu de unde se pot achizitiona capace pentru acvariile personalizate (capace care sa aiba inglobate si acele neoane). Ca dimensiuni prefer sa fie mai mult lung. Am vazut ceva de genul 1000x300x300 - nu este un pic prea scund pentru dimensiunile lui? Exista vreo proportie de aur cand vine vorba de dimensiunile acvariului?

6. Ca si pesti cred ca voi incepe cu inceputul si anume un card de neoni de 8 buc. si ca sa diversific putin peisajul un beta splendis mascul. Sper sa nu existe lupte teritoriale. :-) (din cate inteleg regula general acceptata este undeva intre 4-7l/peste minus apa dislocata de plante / substrat)

Cam asta ar fi, cred ca mai sunt multe nedmueriri dar cred ca voi mai lectura intai si apoi voi pune intrebari. :) Astept recomandarile voastre.

Multumesc si scuze pentru topicul lung.
Posted Image

• Members
  • PipPip
  • 112 posts
  • LocationCJ BN

Posted 14 January 2012 - 03:59 PM

1. De obicei se stabileste o fata pentru vizionare pentru ca acea parte a acvariului va fi pozata in cazul participarii la un concurs.
Nu cred ca lucrul acesta este o regula. In filmuletul de aici o sa vezi ca se incearca crearea unui acvariu care sa fie placut de privit din toate cele 4 parti.

3. Subtratul e bine sa fie mai subtire in partea dinspre cel care se uita la acvariu si sa creasca odata cu cresterea profunzimii pentru a da un aspect de colina, deal.

4. Carbonul sta la baza plantelor acvatice, deci e bine ca ele sa aiba de unde si-l procura. Nu uita ca lumina dicteaza ritmul de crestere al plantelor. Sunt acvaristi care prefera o lumina medie pentru a avea un acvariu cat mai stabil si acvaristi care prefera lumina cat mai puternica pentru ca plantele sa aiba un ritm accelerat de crestere.

5. Daca vrei sa ai doua fete vizibile si daca vrei sa-l poti amenaja usor cred ca o adancime de 40-45cm ar fi minima, iar ca inaltime as zice un 35-40cm pentru ca pui 5cm de pietris, mai scazi 2cm deasupra si pamai cu 23 cm coloana de apa daca l-ai face de 30cm inaltime, ceea ce e putin.
Daca vrei neaparat acvariu wide cred ca 100x45x35h sau 100x45x40h e ok. La lungimea de 100cm poti folosi 3-4 tuburi T5 39W.

6. Lupte nu cred ca o sa fie acvariul fiind destul de mare. 8 neorni sunt extrem de putin. O sa fie si agitati si greu de vazut. Un card de 20-25 cred ca ar fi mult mai bine.

Daca am gresit ceva, rog pe cei mai experimentati sa ma corecteze

• Members
  • PipPip
  • 101 posts
  • LocationIasi

Posted 14 January 2012 - 05:19 PM

Merci pentru raspuns!

Ma uit acum la filmuletul cu amenajarea, foarte multe lucruri utile de invatat din explicatiile care le da pentru fiecare lucru care-l adauga.

Dupa cum am spus, ma gandeam ori la un acvariu intre 60-100l. 9 pesti in 60l (minimum) inseamna cam 1 peste la 5-6l / apa. In cazul acvariului de 100l cred ca 15-16 pesti sunt optim (corecteaza-ma daca gresesc). Mi-e frica sa nu-l suprapopulez - desi imi doresc un numar mare de pestisori, tin si la "terenul lor de joaca". Altfel ii chinui degeaba.
Posted Image

Administrator

• Administrators
  • 2,431 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 14 January 2012 - 05:38 PM

Eu as incepe prin a alege lumina. trebuie sa decizi daca doresti sa folosti iluminarea in capac sau o lampa. Lampile sunt de regula de 60 sau 100 cm. Asta ar trebui sa dea dimensiunea acvariului. Daca doresti capac trebuie sa stii ca lungimile tuburilor T5 sunt de 55 cm pentru 24W si 85 cm pentru 39W.
Odta stabilita lungimea, ramane de ales inaltimea acvariului si numarul de tuburi. Pentru inaltimi de 25-40 cm se aleg doua tuburi. Pentru 50-55 cm se aleg 4 tuburi. Daca latimea este de peste 40 cm se mai pot adauga unul-doua tuburi.
Sa presupunem ca alegi un 100x40x40sau un 100x35x35. Un lampa sau capac 2x39 ar trebui sa fie suficienta.
Daca ai posibiliateatea sa faci un acvariu la comanda, nu ezita, dar cu conditia sa vezi acvarii relaizate anterior si sa te asiguri de calitatea si estetica lipiturilor.
Cu privire la alegerea unui setup care sa fie vizibila din doua latuir, nu este nici o prblema. Obiectele din camera se vad doar cand lumina este aprinsa in camera si mai ales cand acvariul se afla intre privitor si sursa de lumina sau obiectele pe care cade lumina. Frumusetea acvairului se va vedea seara cand luminile sunt stinse in camera. Acest lucru este valabil in cazul oricarui acvariu.
In ce priveste cerintele plantelor pe care le vei folosi intr-un setup iti recomand sa citesti AICI. Daca te gandesti la un tabel de genul celui care exista pentru pesti, iti spun ca asa ceva nu exista si nici nu cred ca il va putea face cineva, vreodata. In ce priveste sfaturile despre realizarea aranjamentului, ar trebui sa te hotarasti ce stil doresti sa abordezi. Parerea mea este ca in prima faza sa incerci sa copiezi un acvariu gata realizat. Nu e nici o rusine asta, la fel se intampla si in pictura.
Inlcinatia substratului depinde in primul rand de densitatea acestuia, Exista pe piata mai multe tipuri, care in afara de culoare granulatie, porozitate, etc, mai au si densitate diferita. In cazul celor usoare, nu are rost sa iei in calcul varianta cu inclinatie. Acest lucru se poate realiza doar cu substraturi mai grele.
CO2-ul este necesar din doua motive. Plantele de acvariu provin din natura, unde peste 80% dintre specii depasesc luciul de apa si intra in contact cu aerul, unde au CO2 berechet. Al doilea motiv este legat de faptul ca apele tropicale sunt bogate in CO2, rezultat in urma descompunerii materiei organice. Sunt totusi si cateva specii, putin numeroase care nu necesita aditia de CO2, pentru a creste frumso in acvariu.
Alegerea pestilor este un subect pe care l-as trata cu foarte multa seriozitate. Si nu as lasa pe seama placerii vizuale aceasta decizie. Inainte de a alege specia si numarul de exemplare, ar trebui sa evaluezi foarte obiectiv cat timp esti dispus sa aloci curateniei. Daca ai timp sa aspiri si sa schimbi apa de doua ori pe saptaman, atunci nu prea exista bariere si te ghida dupa regula enuntata de tine. Daca stai ma prost cu timpul sau cu cheful, atunci iti recomand sa te orientezi spre pesti mici, care pot trai fericit si in comunitati mici. In acest mod, poti reduce mentenanata la o data pe saptamana. Acest sfat nu ti-l dau din grija fata de pesti, pentru ca ei oricum o vor duce bine, dar dejectiile lor vor juca un rol decisiv in eventualele lupte pe care le vei purta cu algele,
Iti doresc mutl succes cu priectul tau.

• Members
  • PipPip
  • 101 posts
  • LocationIasi

Posted 15 January 2012 - 09:16 PM

Merci Claudiu de raspuns!

Sunt in acea frenezie a inceputului in care citesc despre subiectul asta si-mi fac temele inainte sa-i dau efectiv drumul. Nu vreau greseli majore chiar daca-s la inceput de drum. Intr-un fel, cel putin, ca am mai avut pestisori cand eram mic. :)

Sper ca background-ul in design sa ma ajute oarecum in obtinerea unor rezultate agreabile (cel putin pt inceput). Sa trecem la lucruri concrete. :)

Ca si stil imi place foarte mult ceva gen:

Imi place iluzia unei lumi underworld, pestii fiind parca pasari calatoare zburand pe cer :)
http://www.aquaticpl...ro-manso-2.html
(aici foloseste un bonsai mort)

In care predomina acea iarba tunsa scurt (Eleocharis parvula) si folosirea muschiilor pentru mascarea partiala a obiectelor (pietre, crengi, etc.).

Inca sunt in dezbatere cu dimensiunile acvariului si un obstacol (oarecum) il reprezinta pretul. Pretul unui kit (ma intereseaza practic doar acvariul si capacul - neoanele, filtrele se schimba) pentru un recipient de 80l bate in jur de 800 ron (eventual un Acvariu Aquael AluDekor 80 de 700 ron). Daca l-as face pe comanda (stie cineva cum lucreaza cei de la AcvaMax?) ar fi pare-se pe undeva pe la 500 ron. Daca mai calculez si confectionarea unui capac la comanda cam aduce aproape de pretul lui retail. Existe ceva sugestii si idei pe care mi le puteti da vizavi de asta? (reducerea costurilor la acvariu)

Offtopic: ma simt usor amuzat totusi cand vad ce preturi pot pune astia pentru tot felul de chestii folosite in acvaristica - plecand de la niste bucati de sticla imbinate cu lipici pana la radacini de lemn de copac, neoane, etc. (mi se pare multa barbologie ca sa fie umflat pretul cat mai mult - sa te faca sa crezi ca chiar dai banii pe ceva ce merita).

Referitor la sursa de CO2 aici sunt un pic in ceata - am vazut butelii de CO2, am vazut numaratoare de bule, reactoare si atomizatoare - concret pentru ce am eu nevoie (acvariu pana in 100l) ce as avea nevoie? marca/produs daca se poate.

Ca si filtru extern m-am decis asupra unui EHEIM CLASSIC 2213 - daca-mi poate cineva confirma ca e okay.

Ca substrat ce ar fi mai bun de folosit? Fertilizant apoi?

Referitor la ciclarea acvariului - am citit despre niste bacterii care se introduc in acvariu si filtru si care reduc la doar 24h ciclarea acvariului (se recomanda?) - gen Dupla Bacter si Baccis

O sa revin si cu setup-ul final pentru a cere o parere cand am terminat de pus totul pe hartie.

Multumesc inca odata pentru timpul acordat!
Posted Image

Administrator

• Administrators
  • 2,431 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 15 January 2012 - 10:31 PM

E foarte bine ca tintesti sus. Insa inca de la bun inceput trebuie sa te avertizez ca acest gen de acvariu nu este foarte usor de realizat. Asa ca trebuie sa ai in vedere posibilitatea de a nu iti iesi din prima. Insa cu perseverenta, cu siguranta vei reusi. De observat in filmarile postate, este numarul mic de pesti.
Sistemul complet de CO2 este formata din: butelie, reductor, electrovalva, numarator de bule, valva antiretur si difuzor sau reactor. Ai nevoie de un astfel de sistem, daca doresti sa obtii un peisaj similar cu cele din filmulete. Oferta de substraturi si fertilizanti este foarte mare si cele mai multe sunt eficiente. Depinde de buget.
In privinta acvariului, iti recomand sa urmesti forumurile pentru ca poti gasi acvarii second hand in stare foarte buna sau poti gasi pe cineva care iti poate lipi acvariul intr-un mod care sa asigure un aspect vizual placut.

• Members
  • PipPip
  • 112 posts
  • LocationCJ BN

Posted 16 January 2012 - 01:06 PM

Eu folosesc un Eheim 2213 la un acvariu de 40L. Curentul de apa este umpic supradimensionat la mine, dar sunt foarte multumit de el. E silentios si bine construit. Se amorseaza mai greu neavand pompa, dar n-o sa ai de-l curatat prea des.
Cred ca ar merge un 2213 daca nu ai tine multi pesti, dar cel mai bine orienteaza-te spre ceva mai puternic umpic, un 2215 sau 2217, cel din urma avand 6L de material filtrant fata de 3L cat are 2213.
Volumul mare de material filtrant o sa te scuteasca de multe necazuri.

• Members
  • PipPip
  • 101 posts
  • LocationIasi

Posted 05 February 2012 - 04:20 AM

Buna!

Am spus ca voi reveni cu setup-ul final si iata ca scariu pana la urma ce am achizitionat pana in prezent:

1. Acvariu AQUAEL ALUDEKOR 80 de 112l cu dimensiunile 80x35x40 dotat cu 2 neoane T5 de 24W.
2. Substrat JBL ProFlora Start (5l) si JBL Manado (10l)
2. Filtru extern EHEIM 2213 cu pad-uri in interior (nu material biologic)
3. Incalzitor AQUATIC NATURE de 100W

Temperatura setata este de 25C.

Acvariul este pus in functie, am pus cateva plantute,... si un lemn,.. un pic frustrat ca nu gasesc plante interesante si decor pe masura la nici un pet shop din orasul meu (Iasi) iar acum,... pe gerul asta nu cred ca trimite nimeni plante.

De pe ebay am achizitionat (si tre sa-mi vina in curand) un sterilizator UV de 24W si un automatic feed pt pesti (resun).

As dori sa mai achizitionez un sistem CO2 gen:
http://www.up-aqua.c...plant03-big.jpg

Ce include (din cate imi dau eu seama) si un adaptor pt recipiente de CO2 cu gatul putin mai lat (intentionez sa-mi iau butelie de 500g sau 1kg reincarcabila).

Din ce am observat este destul de dificil sa plantez in stratul asta de Manado, granulele respective fiind destul de usurele.

Poza cu acvariul in acest moment:
Posted Image

Arata fix ca pe luna, cand a aterizat Armstrong a vazut vegetatie la fel de sporadica :lol:)
Am fost dezamagit de ce era prin petshop-uri dar a trebuit sa-i pun cateva fire si sa-i dau drumul. Muschiul ce l-am agatat de lemn pare sa fi ramas fix cum era si nu s-a atasat deloc de lemnul respectiv (radacinile). Cabomba a dat niste muguri si deja am taiat-o in doua si replantat-o. Cea cu frunzele lunguete (nu retin cum se cheama) nu pare sa-i mearga foarte bine,... frunzele par ca-si pierd din culoare / devin maronii pe alocuri.

Filtru extern imi transpira pe la supapa de jos (vad picaturi de apa acolo) - nu cred ca e normal,... nu e de la imbinarea furtunului ci de la imbinarea cap-ului lui de plastic cu recipientul. Daca stie cineva exact de la ce poate fi si ma poate ajuta si cu aspectul asta.

Vanez deocamdata plantute pe forumuri - poate se incumeta careva sa le trimita cu nasul (trenul) - ca si timpul e scurt dar si vagoanele incalzite,... deci nu exista risc mare.

Multumesc pentru raspunsuri si scuze pentru mail-ul lung. :lol:
Posted Image

• Members
  • Pip
  • 36 posts
  • Locationsuceava

Posted 24 March 2012 - 11:15 PM

acel sistem de co2 nu te va ajuta prea mult fiind prea mic. cu toate ca vei achizitiona ulterior o butelie mai mare iti trebuie si un alt reductor (la o buteie mai mare sigur ai vrea sa stii cam ce presiune ai in ea ca nu e de joaca) recomand intai sa achizitionezi buteie (cel putin 2 l), reductor si ulterior restul...sunt colegi care vand componente sau chiar sisteme complete la rubrica vanzari. bafta multa cu proiectul tau!!!
"Orice lucru trebuie facut atat de simplu cat este posibil, dar nu mai simplu de atat"
(Albert Einstein)

Administrator

• Administrators
  • 2,431 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 24 March 2012 - 11:25 PM

Si mie sistemul acela CO2 mi se pare o mare pacaleala.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users