As vrea sa incep construirea unui acvariu si as dori cateva sfaturi de la voi. Stiu ca esential acesta-i un forum dedicat aquascaping-ului (aceasta fiind deja un alt nivel pentru acvaristul deja format) dar calea pe care vreau s-o aleg este direct cea a aquascaping-ului - incercarea obtinerii peisajului perfect.
Am cateva intrebari de incepator, asa ca va rog sa ma lamuriti cu urmatoarele aspecte:
1. De ce la un acvariu este necesara stabilirea unei "fete" de vizionare a acvariului si nu se incearca obtinerea unui efect vizual placut pe ambele parti ale acvariului (daca ma uit dintr-o parte sau alta a lui sa se vada ceva frumos). Se strica prin aceasta iluzia unui peisaj subacvatic? (exemplu - datorita transparentei se vad obiectele din camera, etc. - care nu au ce cauta in peisaj) Eu as vrea sa-mi montez acvariul undeva la mijlocul peretelui perpendicular pe acesta, ca un fel de perete despartitor.
2. As vrea din experienta voastra persoanala sa-mi recomandati niste articole (romana / engleza) bune pentru incepatori in ale aquascaping-ului cu regulile de baza. Ce sa faci, ce sa nu faci, compatibilitati de plante (neavand experienta cresterii lor nici nu stii exact cum se vor dezvolta si e bine sa stii macar intuitiv daca vizual vor putea fi folosite impreuna), etc.
3. Am citit mai multe articole iar unele dintre ele mi se pareau ca dadeau sfaturi contrarii cu altele. Un exemplu ar fi folosirea unui substrat inclinat - altii spunand ca nu are sens, trebuie sa fie egal ca oricum se niveleaza in timp. Din cate am vazut folosirea unui substrat mai gros in zona din spatele acvariului iti permite sa folosesti plante mai multe / mari in acea zona mascand cumva background-ul plictisitor al acvariului.
4. Din cate inteleg este imperios necesara folosirea CO2-ului in cazul in care doresti sa dezvolti o vegetatie subacvatica sanatoasa.
5. Dimensiunea acvariului. Ma bate gandul sa iau un kit de acvariu complet (acvariu+incalzitor+capac cu iluminare+filtru), dar pe de alta parte sunt atras si de ideea realizarii unui acvariu la comanda dupa dimensiunile dorite. Dimensiunea lui as vrea sa fie undeva intre 60l-100l. Ma gandeam ca daca-l achizitionez kit, teoretic componentele le achizitionez la un pret mult mai bun. Practic imi dau seama ca voi avea nevoie de un filtru extern si nu unul intern, la iluminare va trebui lucrat, etc. Singura mea problema e ca nu stiu de unde se pot achizitiona capace pentru acvariile personalizate (capace care sa aiba inglobate si acele neoane). Ca dimensiuni prefer sa fie mai mult lung. Am vazut ceva de genul 1000x300x300 - nu este un pic prea scund pentru dimensiunile lui? Exista vreo proportie de aur cand vine vorba de dimensiunile acvariului?
6. Ca si pesti cred ca voi incepe cu inceputul si anume un card de neoni de 8 buc. si ca sa diversific putin peisajul un beta splendis mascul. Sper sa nu existe lupte teritoriale.
Cam asta ar fi, cred ca mai sunt multe nedmueriri dar cred ca voi mai lectura intai si apoi voi pune intrebari.
Multumesc si scuze pentru topicul lung.