Jump to content

Dificultati la citire test NO3 de la JBL - Rezolvare

5 replies to this topic

Administrator

• Administrators
  • 2,419 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 12 November 2011 - 06:19 PM

Una din cele mai mari probleme a fost pentru mine citirea testului NO3 de la JBL. Daca testul de PO4 este foarte usor de citit, cand vine vorba de azotati, ma enervez ingrozitor. De-a lungul timpului am tot incercat tot felul de variatiuni ale modului de preparare. Cel mai bine a fost cand am pus cele doua lingurile din reactantul praf, asa umplute 80%. I-am transmit metoda colegului nostru Adi Bala, care a perfectionat-o. Foloseste doua o lingurita in loc de doua si astfel testul devine mult mai usor de citit.
Primul gand a fost sa imi dau seama daca rezultatul citit este si cel corect. Dupa cateva incercari, am decis sa preapar o solutie de NO3 cu concentratia de 20 mg/l. Am folosit KNO3 solid si apa distilata. Cu balanta electronica am cantarit exact cantitatea necesara. Apoi am testat sa vad daca testul imi indica aceeasi valoare. Raspunsul este DA.
Daca cineva incearca aceasta metoda il rog sa posteze concluziile lui. Va multumesc.

• Members
  • 4 posts
  • LocationTimisoara

Posted 26 December 2011 - 06:11 PM

Am incercat azi facand testul NO3 de la JBL de 2 ori, odata cu 2 cupe (ca in prospect) iar al doilea cu o cupa... nici o diferenta la valoare doar ca solutia e mai clara. Solutia asta in combinatie cu tinutul sticlutei inclinate ca reactantul sa se stranga in margine fac citirea foarte facila.

Merci Claudiu de pont :dispretuitor:
Coltul meu de verdeata ...
http://picasaweb.goo...feat=directlink (200 l plantat)

Administrator

• Administrators
  • 2,419 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 26 December 2011 - 06:35 PM

Eu mai fac o chestie foarte simpla. In timpul de asteptare, las sticluta inchisa si o tin cu capul in jos. Praful nedizolvat se depune pe capac. Inainte de citire, rastorn usor sticluta in pozitia normala si deschid capacul. Pe capac ramane excesul de praf. In recipient cantitatea de praf nedizolvat este minima.

• Members
  • PipPip
  • 99 posts
  • LocationSibiu

Posted 26 December 2011 - 07:25 PM

Asta cu praful in capac e interesanta, s-ar putea s-o aplic si eu si pe mine ma enerveaza la culme faptul ca se aduna praf deasupra si denatureaza nuanta de portocaliu.

• Members
  • PipPip
  • 228 posts
  • LocationBacau

Posted 26 December 2011 - 07:46 PM

DA, e greu de citit!!!
Metoda cea mai simpla e:
Apeleaza la sotie sau prietena sa-ti citeasca. Femeile disting mai multe nuante decat barbatii.
Adrian ti-o poate confirma, nu mai stiu daca el sau Mihai M (bv) avea un grafic pe tema asta)

Si sa sti ca chiar functioneaza. Daca Fe, Po4 sunt usor de citit, NO3- apelez la sotie si aflu raspunsul in 5 sec.

• Members
  • PipPip
  • 103 posts
  • LocationCraiova

Posted 26 December 2011 - 09:25 PM

View PostBogdan Hojbota, on 26 December 2011 - 07:46 PM, said:

DA, e greu de citit!!!
Metoda cea mai simpla e:
Apeleaza la sotie sau prietena sa-ti citeasca. Femeile disting mai multe nuante decat barbatii.
Adrian ti-o poate confirma, nu mai stiu daca el sau Mihai M (bv) avea un grafic pe tema asta)

Si sa sti ca chiar functioneaza. Daca Fe, Po4 sunt usor de citit, NO3- apelez la sotie si aflu raspunsul in 5 sec.
Bogdan vreau sa confirm metoda este 100% sigura, si eu apelez cand este vorba de cititul testelor tot la sotie. :dispretuitor:

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users