Esti sigur ca adaugi 0.7ppm PO4/zi? Eu zic ca e totusi cam mult... Ai putea incerca sa dai CO2-ul mai "spre galben", incearca un galben-verzui, dar cu MAXIMA atentie la Ph daca zici ca ai apa moale, fiindca s-ar putea sa nenorocesti animalele. Eventual ridica putin duritatea carbonica (fie cu solutii din comert fie cu solutii casnice). De asemenea vezi sa ai un curent bun in tot acvariul (inteleg ca pompa iti bate in geam). Inteleg ca ai fi avut ceva carente de macro nutrienti. Eu n-as fi marit doar doza de PO4, ci as fi dozat mai mult din toate (inclusiv micro si CO2). Probabil ca la tine plantele si-au facut damblaua cu fosfatii si acuma vor si altele.
Vrei sa scapi de BBA ?
Started by Claudiu, Nov 06 2011 12:35 AM
28 replies to this topic
Posted 30 November 2011 - 05:23 PM
M-am confruntat si eu cu BBA, a aparut in urma cu doua saptamani, se formase pe cioata, pe doua ramuri. Nu aveam multa, era un inceput, dar ma gandeam cu groaza la Mogo si exeperienta lui.
Pe vremea respectiva aveam PH setat la 6.45 (KH-ul era undeva la 2). Citind acest topic, m-am hotarat sa incerc si eu metoda propusa de Claudiu si am ridicat PH-ul pana la 6.65.
Intr-o saptamana si ceva am scapat de BBA.
Pe vremea respectiva aveam PH setat la 6.45 (KH-ul era undeva la 2). Citind acest topic, m-am hotarat sa incerc si eu metoda propusa de Claudiu si am ridicat PH-ul pana la 6.65.
Intr-o saptamana si ceva am scapat de BBA.
Posted 01 December 2011 - 03:45 AM
Desi cativa acvaristi mi-au dat un feedback pozitiv in legatura cu metoda mea de a scapa de BBA, la mine nu a functionat. Pe cioata au aparut cateva fire de BBA.
Posted 05 December 2011 - 04:34 PM
Am ajuns la niste concluzii din care nu mai inteleg mare lucru: am facut test de po4 si valoarea e mai mare decit cea din tabel, am "indoit" solutia de test cu aceeas cantitate de apa si tot e o culoare prea puternica, am estimat deci ca avind po4 ~4ppm. De ce am GSA atunci? De ce nu dau in partea albastra a tabelului lui Redfield a propos de alge?
Nu am mai pus macro de 4 zile de cind am facut testul si deja apar semne de carente de K pe frunzele de cryptocoryne. Am facut si un schimb de apa 50% intre timp.
BBA imi da flori imediat, asa bine o duce.
Planul meu: mai fac miine un schimb de 50%, dupa care o sa dozez macro aproape de o schema EI (9ppm/sapt No3 si 1,5ppm/sapt Po4 - cantitati raportate la 100l volum). Poate chiar si mai putin.
Nu am mai pus macro de 4 zile de cind am facut testul si deja apar semne de carente de K pe frunzele de cryptocoryne. Am facut si un schimb de apa 50% intre timp.
BBA imi da flori imediat, asa bine o duce.
Planul meu: mai fac miine un schimb de 50%, dupa care o sa dozez macro aproape de o schema EI (9ppm/sapt No3 si 1,5ppm/sapt Po4 - cantitati raportate la 100l volum). Poate chiar si mai putin.
Posted 05 December 2011 - 04:43 PM
Draga Jax, vestile nu sunt prea bune. Am gasit un studiu pe net, cu un nene care a testat BBA in multe feluri:
- apa acida si apoi bazica
- duritate mica si apoi mare
-temperatura mai scazuta (inclusiv inghet)si apoi ridicata
- NO3 si PO4 in toate combinatiile
-apa de osmoza
- apa trecuta prin filtrul UV
-lumina multa si apoi putina
- alga pe cioata si lasata la soare 2 saptamani
In nici una din aceste situatii BBA nu a murit, ci a supravietuit. Se pare ca totusi singura solutie ramane easy carbo.
- apa acida si apoi bazica
- duritate mica si apoi mare
-temperatura mai scazuta (inclusiv inghet)si apoi ridicata
- NO3 si PO4 in toate combinatiile
-apa de osmoza
- apa trecuta prin filtrul UV
-lumina multa si apoi putina
- alga pe cioata si lasata la soare 2 saptamani
In nici una din aceste situatii BBA nu a murit, ci a supravietuit. Se pare ca totusi singura solutie ramane easy carbo.
Posted 05 December 2011 - 05:02 PM
Nici la mine nu da rezultate deosebite, Claudiu. Eu am aproape la fel de putin ca si tine, dar de cind am ridicat ph nu s-a mai dezvoltat, dar nici n-a disparut: stagneaza. Eu nici cu Easy carbo n-am reusit s-o elimin, dar dupa cum ziceam, nu-mi bat capu ca e putina de tot.
Iar cind noi nu vom mai fi...vor fi altii
Posted 05 December 2011 - 05:31 PM
Cind nu dozam po4 (si aveam sigur carenta) BBA stagna, poate chiar si un usor regres. Reversul era ca nu prea cresteau plantele si se impunea aditia de po4 (si aditia de co2 era mult mai mica).
Mersi de sfaturi, mai am 3 saptamini la dispozitie sa testez (asa, pentru experienta mea proprie) dupa care oricum desfiintez acvariul (din alte motive).
Din observatia mea, BBA dispare de la sine in acvarii plantate si fara co2. Daca pun acum o planta cu BBA in acvariul mic care nu are aditie de co2 in maxim 3 saptamini nu mai e nici urma de alga. Altfel am tinut-o si eu la soare in geam si a murit intr-o saptamina, s-a topit.
Blackout nu are nici o influenta asupra BBA, absolut deloc. CUm o lasi, asa o gasesti.
Mersi de sfaturi, mai am 3 saptamini la dispozitie sa testez (asa, pentru experienta mea proprie) dupa care oricum desfiintez acvariul (din alte motive).
Din observatia mea, BBA dispare de la sine in acvarii plantate si fara co2. Daca pun acum o planta cu BBA in acvariul mic care nu are aditie de co2 in maxim 3 saptamini nu mai e nici urma de alga. Altfel am tinut-o si eu la soare in geam si a murit intr-o saptamina, s-a topit.
Blackout nu are nici o influenta asupra BBA, absolut deloc. CUm o lasi, asa o gasesti.
Posted 05 December 2011 - 05:54 PM
Sa stii ca iti dau dreptate cu acvariul mic, lumina putin si fara aditie de co2. Am si eu un astfel de acvariu si orice planta cu BBA bagata ascolo s-a curatat. Planele mai pretentioase in schimb, s-au curatat cu totul.
Posted 23 January 2012 - 07:14 PM
Revin cu noutati in urma eliminarii oricarei urme de BBA. Experimentul a amai fost repetat si de alti acvaristi.
1. Fauna trebuie aleasa in asa fel incat incarcatura biologica sa nu fie prea mare.
2. Substratul trebuie curatat temeinic, prin aspirare, de 2 ori pe saptamana.
3. Schimburi de apa de doua ori pe saptamana si intretinerea starii generale de curatenie.
4. Filtrare biologica de mare capacitate si calitate. Echipati-va acvariul cu un filtru cat mai mare
5. Asigurati un nivel de CO2, care sa permita plantelor o crestere maxima
6. Asigurati o fertilizare saracacioasa in macronutirenti, astfel incat plantele sa fie obligate sa lupte pentru fiecare miligram. Atentie, carentele pot face mai mult rau decat supradozarea, Este obligatorie monitorizarea zilnica a plantelor, pentru depistarea eventualelor carente.
Iata pe scurt ce aveti de facut. Va doresc spor la treaba
1. Fauna trebuie aleasa in asa fel incat incarcatura biologica sa nu fie prea mare.
2. Substratul trebuie curatat temeinic, prin aspirare, de 2 ori pe saptamana.
3. Schimburi de apa de doua ori pe saptamana si intretinerea starii generale de curatenie.
4. Filtrare biologica de mare capacitate si calitate. Echipati-va acvariul cu un filtru cat mai mare
5. Asigurati un nivel de CO2, care sa permita plantelor o crestere maxima
6. Asigurati o fertilizare saracacioasa in macronutirenti, astfel incat plantele sa fie obligate sa lupte pentru fiecare miligram. Atentie, carentele pot face mai mult rau decat supradozarea, Este obligatorie monitorizarea zilnica a plantelor, pentru depistarea eventualelor carente.
Iata pe scurt ce aveti de facut. Va doresc spor la treaba
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users