Jump to content

Gauri in cap!

9 replies to this topic
  • Members
  • PipPip
  • 200 posts
  • LocationCluj

Posted 08 October 2011 - 11:41 AM

Am un ramirez care prezinta boala "gauri in cap" si singurul lucru care il am la indemana este aceasta comprimata de 250 mg de metronidazol...din cate m-am consultat cu cineva, am ajuns la concluzia,ca la 10-12 g de mancare sa pun jumate de comprimata diluata in prealabil in apa distilata si apoi sa las mancarea sa se usuce bine si sa le-o administrez 5 pana la 10 zile, in functie de caz.
Ce parere aveti?!...sau ce tratament low cost mi-ati recomanda.
Va rog sa-mi explicati mura in gura, ca la tampiti pentru ca nu le am deloc cu astea si e mai bine sa nu va tot bat la cap cu intrebari stupide. :lol:

Multumesc.
Crede in sansa ta! Fii optimist si nu uita ca timpul le va rezolva pe toate!

• Members
  • PipPip
  • 78 posts
  • LocationBucuresti

Posted 08 October 2011 - 02:23 PM

Eu din cate stiu se piseaza o tableta de 250mg, peste acest praf pui apa din acvariu atat cat sa se poata dilua, iei cu siringa aceasta zeama alba si stropesti aprox 20-25 grame hrana cu ea (de preferat granule), hrana care se poate administra chiar asa umeda. Chiar in cazul granulelor mai mari (ex: Tetra Discus), unii recomanda umezirea lor inainte de administrare, in scop profilactic impotriva ocluziilor intestinale.
Tot impotriva hexamitei (HITH) poti folosi si medicamente dedicate: Sera Flagellol si Jbl Spirohexol, conform specificatiilor producatorilor.

Administrator

• Administrators
  • 2,419 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 08 October 2011 - 03:26 PM

Dar cauza care crezi ca este ? Eu m-am lovit de-a lungul timpului cu aceasta boala in doua conditii: carbonul activ si hrana JBL. Imediat ce am schimbat conditiile, lucrurile au revenit la normal. Carbonul retine multe saruri si minerale, asa ca apa devine saraca in ele si pestii sufera. Daca nu primesc un aport suplimentar din hrana, apar gaurile in cap. In ce priveste tratamentul, eu zic sa il asculti pe colegul Panaque, care are mai multa experienta.

• Members
  • PipPip
  • 200 posts
  • LocationCluj

Posted 08 October 2011 - 07:03 PM

De la hrana nu se pune problema pentru ca le dau hikari doua variante, de la tetra le dau tetradiscus si tetra prima mini, mai am si fulgi de la jbl(spirulina in doua variante si inca ceva pentru colorit), le mai dau se larve rosii uscate.
In ceea ce priveste sfatul colegului Panaque , am si facut deja mancarea si urmeaza sa le-o administrez zilnic timp de 10 zile. :)

Problema cred ca a aparut acum vreo 2 luni cand am cumaparat o femele de ramirez bolnava de asa ceva fara sa stiu...am tratat-o eu dar n-am reusit s-o salvez si uite ca dupa ce ea a murit, la o luna de zile se pare ca s-a imbolnavit masculul.
Deci ma gandesc ca este transmisibila sau poate gresec, dar alte motive nu gasesc pentru ca le ofer conditii de trai foarte bune.

Administrator

• Administrators
  • 2,419 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 08 October 2011 - 09:13 PM

Boala este provocata de niste flagelate, care traiesc in intestinul pestelui. Lipsa mineralelor din mancare, le pot face sa migreze spre zone mai bogate in aceste elemente si aici ma refer la cap. Sunt foarte curios ce duritate are apa ta. Afectiunea se paote trata si Spirohexol de la JBL. Odata vindecat, pestele isi revine complet.

• Members
  • PipPip
  • 103 posts
  • Locationcluj napoca

Posted 08 October 2011 - 09:21 PM

Cauza primara a HITH nu este infectioasa. Este vorba de un deficit mineralo-vitaminic, care, la randul lui este explicabil prin prezenta carbunelui activ in filtre, retinand aceste minerale/vitamine din apa, sau printr-o apa de calitate mai slaba...flagelatele nu fac altceva decat sa se suprapuna, ca infectie secundara, peste leziunea primara. Tratand flagelatele, tratezi efectul, nu cauza. Persistand cauza, boala nu se va vindeca complet, in ciuda actiunii flagelicide a metronidazolului.
HITH nu este transmisibila ca orice alta boala infectioasa; imbolnavirea concomitenta a mai multor pesti se explica prin mentinerea lor in acelasi bazin, expusi acelorasi conditii de apa.
Eu zic ca, economic, a trata HITH la un ramirez, este "colaps"...daca tot e criza.

Administrator

• Administrators
  • 2,419 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 08 October 2011 - 09:32 PM

Daca privim latura economica clar ca nu merita, insa de dragul experientei, eu zic ca merita sa incerci. Nu am experienta lui Calin e clar, dar totusi intreb daca "starpirea" flagelatelor nu ar grabi vindecarea, concomitent cu eliminarea cauzei, care e evident ca este lipsa mineralelor si vitaminelor. Preventiv, iti recomand vitaminele Fishtamin de la Sera. Un sistem imunitar functional, tine pestii departe de majoritatea bolilor. Daca sistemul imunitar este slab, pestii cad ca mustele, loviti de diverse boli. De asta am spus intotdeauna ca pestilor trebuie sa li se ofere conditii cat mai apropiate de natura, pentru a evita stress-ul si implicit scaderea imunitatii. Deseori sunt intrebat daca se pot face abateri de la conditiile de viata recomandate, in cazul anumitor pesti. Acesta este pretul in situatiile in care pestii care nu adora lumina puternica, inghesuiala, filtrarea slaba, etc.
Concluzia la care am ajuns eu este ca sistemul imunitar bun si conditii optime de viata, sunt cele mai bune medicamente.

• Members
  • PipPip
  • 200 posts
  • LocationCluj

Posted 08 October 2011 - 09:33 PM

Din pacate nu am teste la indemana sa pot sa verific duritatea, dar din moment ce neritinele cresc foarte bine si deja isi schimba cochilia ma gandesc ca e un indice bun ca apa nu e moale, sau poate ma insel :)...chiar nu resusesc sa-mi dau seama de unde vine problema :)

Lumina prea puternica nu pot sa zic ca am, inghesuiala nici vorba, acvariul e destul de bine plantat, filtarea e bunicica si ea(aici se mai poate lucra, vis-a-vis de mediile filtrante), hrana iarsi este ok..de stresat nu-i stresez decat o ora la sfarsit de saptamana cand fac toaletarea acvariului...mna cine stie ce poate fi?!
Oricum eu o sa incerc si cu metronidazol, apoi daca merge bine daca nu asta e.
O sa vad si de vitamine saptamana viitoare.
O sa inecrc sa-mi dau seama unde mai trebuie umblat ca totul sa fie ok si progresiv o sa le pun la punct. ;)

• Members
  • PipPip
  • 95 posts

Posted 09 October 2011 - 11:48 AM

Pestii erau pereche? Daca da, atunci pierderea partenerului poate fi un motiv de stres destul de puternic pentru masculul ramas singur. Chiar si daca nu erau pereche, in cazul in care erau singurii din specie in acvariu, disparitia unuia poate stresa pestele ramas, acesta nemaiavand cu cine sa interactioneze conform "ritualurilor" speciei sale. Daca asta e cauza si spatiul si conditiile de viata permit si te risti sa mai aduci alti pesti in acvariu, ai putea aduce doua femele tinere, s-ar putea sa-si gaseasca pereche si sa-si revina.
De unde ai luat ramirezii, cumva de la Iulius Mall? Inntreb pentru ca au ajuns doi electric blue si la mine in acvariu si sa stiu la ce sa ma astept.
" - Nu sinteti prea nervos, cu toata agitatia din jur?
- Nu, a raspuns linistit maestrul zen. In afara acestei agitatii, totul este foarte calm" (Henri Brunel - Zambete zen)

• Members
  • PipPip
  • 200 posts
  • LocationCluj

Posted 09 October 2011 - 02:38 PM

Initial, acum vreun an am avut 2 ramirezi 1m + 1f, care i-am cumparat de la Iulius Mall, din cauza ca am fost obligat sa fac niste mutari,femela a murit...a trecut cam o luna de zile pana am luat o noua femela tot de la Iulius, dar am luat-o bolnava,dupa vreo 2 saptamani a facut aceasta boala "gauri in cap" si am separat-o in alt acvariu unde am incercat s-o tratez dar fara succes si a murit si ea...in tot acest timp masculul era super ok si activ, nici un semn ca ar avea ceva...a mai trecut cam o luna de zile in care masculul a fost singur si apoi am mai cumparat acum o luna o femela de la Polus care se pare ca i merge bine si fac pereche buna pentru ca au si depus de vreo 2 ori deja...pana cand in una din zile am vazut ca masculul are ceva pe cap. Si uite asa incet in decurs de 2 saptamani de cand am depistat eu ca ceva nu e in ordine, boala a tot progresat, astfel ca acum are mai multe gauri pe cap.
Am mai luat joi un ramirez blue electric care am crezut eu ca e mascul( e foarte greu sa-ti dai seama ce e, defapt nici nu stiu cum naiba poti sa-ti dai seama la blue electric), dar tind sa cred ca am nimerit o femela bule electric pentru ca ,femela de blue german pe care o aveam deja in acvariu il tot fugareste pe saracu pestisor si din cate stiu doar fiind de acelasi sex se intampla asta...intradevar femela de blue german e pe cale sa depuna si e putin mai agresiva dar cu ramirezul blue electric are ce are, fuge dupa el in continuu desi au cam aceeasi talie :)

Cam asta e istoria ramirezilor mei pana in prezent... :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users