Jump to content

Culorile plantelor din acvariu!

• You cannot reply to this topic
2 replies to this topic
  • Members
  • PipPip
  • 158 posts
  • LocationAlba Iulia

Posted 09 September 2011 - 03:16 PM

Dupa cum bine stim toti, culorile plantelor din aceeasi specie pot varia foarte mult .
Variatia culorilor depinde in functie de mediul in care acestea cresc. Mai precis, toate site-urile de acvaristica sunt pline de informatii despre cum putem sa ne coloram plantele.
Cel mai comun mod este cel de a limita valoarea No3, cu cat valoare No3 este mai mica in corelatie cu o valoare medie-ridicata a PO4 si Fe, cu atat plantele care se preteaza la schimbarea culorilor, vor prezenta o culoare mai intensa, respeciv catre rosu.
Aceaste culori apar datorita stresului primit de planta in cazul limitarii NO3.

Din punctul meu de vedere, schimbarea culorilor cu ajutorul valorilor fertilizantilor este un mod sigur care va duce la culorile dorite.
Cu toate ca atingem scopul, aceasta metoda este contraindicata.
De multe ori aceste valorile extreme vor duce la deficiente, care se vor solda la unele specii de plante cu necroza varfului, dandu-i plantei un aspect dezolant.

As vrea sa ma lamuresc si sa aflu si alte pareri de ce plantele isi schimba culoarea si in functie de temperatura. Acest lucru nu l-am gasit descris pe nici un site de acvaristica atat in tara cat si strain.
Si anume povestea plantelor mele ar fi urmatoarea:

Vorbim aici, de valori ale nutrientilor constante: NO3- 15ppm, PO4- 1,5 ppm, Fe- 0,3-0,4.
Pe toata perioada verii, cand temperatura apei din acvariu nu a scazut sub 28* C, toata masa de plante din acvariu era de culoare verzui-galbui, indiferent de specie, acvariul arata jalnic din punct de vedere al culorilor.
De crestere nu ma puteam plange.
Insa, odata cu racirea vremii, de acuma 2-3 zile, temperatura apei a ajuns undeva la 24 grade.
Acvariul are cu totul alta fata, fiecare planta isi exprima culoare de ''catalog'', cu adevarat pastelat. Viteza si modul de crestere, au ramas asemanatoare, poate s-au redus putin datorita incetinirii metabolismului plantelor.
Oare care ar fi o explicatie credibila? Temperatura mare a fost un stres?
As fi curios daca cineva a m-ai observat acest lucru.

• Members
  • PipPipPip
  • 524 posts
  • LocationBrasov

Posted 09 September 2011 - 11:00 PM

PO4 la mine abia iese in teste totusi n-am dus lipsa de culori frumoase cand am dat aruncat cu galeata lumina in acvariu, in schimb cu valori mari de nitrati te-ai ars, ma rog, te-ai inverzit :D, de ex. pana nu s-a linistit amazonia la mine acvariul era monocolor. :) Fier adaug din TPN+ si A1 doza dubla zilnic, habar n-am cat se strange totusi.
Cred ca o mare influenta o au tuburile cu lumina calda si binenteles o perioada generoasa de iluminare, 10-12 ore as zice suficient, am culori mult mai intense de cand am trecut de la 7ore/zi la 10.
Cam atat din ce am testat eu pana acum.

Administrator

• Administrators
  • 2,419 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 10 September 2011 - 12:16 AM

Da Sergiu, temperatura ridicata poate fi un stress pentru multe specii de plante. Cu vrei luna in urma, incercai sa ma convingi ca "bigger is better". Ma bucur ca te-ai lamurit ca temperatura joaca un rol important. Pai daca plantele alea traiesc de milioane de ani in jurul temperaturii de 24-25 de grade, nu e firesc sa isi fi adaptat mecanismle pentru aceasta temperatura ?
Sa stii ca si eu am observat ca la temperatura mare, plantele nu mai merg bine si am observat diferite simptome: unele au cresctu mai lent, altele au crescut urat (frunze decolorate, chircite, necrozate, incretite, chiar si rasucite), iar altele au avut ciudate. Spre 30 de grade sunt plante care se topesc. Eu sustin ca temperatura de 24-25 este optima intr-un acvariu, deoarece acolo este un punct potrivit pentru majoritatea covarsitoare a plantelor de acvariu.
Mihai are dreptate cu lumina. Totusi, scoasa de sub lumina unui tub galben si plimbata in lumina zilei, plante nu mai e chiar asa rosie. Dar oricum, lumina galbena ajuta plantele rosii, in primul rand.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users