Jump to content

Tratarea viermilor intestinali fara medicamente

6 replies to this topic
  • Members
  • PipPip
  • 260 posts
  • LocationSibiu

Posted 25 August 2011 - 01:43 PM

Buna tuturor,

Ciclidele dupa cum bine stiti sunt pesti foarte rezistenti, iar printre putinele boli care apar se numara boala estepop eye ca manifestare a nivelului crescut de NO3 când schimbul de apa se face mai rar de 10-14 zile. Aceasta este urmată de fin-tail rotconsecinta a bătăilor dintre masculi....sunt suprainfectii bacteriene. De asemenea sunt predispuşi la viermi intestinali, aspect care il vom discuta in continuare.

Simptome
In ordinea aparitiei si evolutiei bolii:

• Stadiul 1 -- Pestele mananca putin si scuipa majoritatea hranei afara. Se poate observa de asemenea retragerea lui intr-un loc al acvariului, stand solitar.
  • Stadiul 2 --- Pestele tuseste, are o miscare a gurii ca si cand ar incerca sa scuipe ceva.
  • Stadiul 3 --- Excrementele devin albe, filamentoase si atarna mult timp pana sunt eliberate.
  • Stadiul 4 --- (La Ciclide Malawi se umfla si moare a.k.a Malawi Bloat) sau slabeste pana moare.

Regulile de aur in prevenirea bolilor :

Prima regula:
TOTI pesti intr-un acvariu se introduc deodata, niciodata nu trebuie introdusi membri noi fara ai trece prin carantina.
De asemenea nu se recomanda introducerea noilor membri daca aveti deja armonie in acvariu, un echilibru si un raport bun de M/F.
Acest simplu gest va va salva de multe dureri de cap in tratarea pestilor si astfel va asigurati un acvariu cu pesti sanatosi.

A doua regula:
Dieta: o dieta sanatoasa in care nu schimbam niciodata radical alimentatia pestilor. Daca pesti au fost obisnuiti cu exemplu JBL Novo Malawi, nu sarim direct la alta mancare de pe o zi pe alta. Orice introducere de mancare noua se face in cantitati mici treptate de-a lungul 1-2 saptamani alaturi de fosta mancare care se da in doze de 70-80%.
Odata gasita mancarea care este pe placul pestilor, hraniti o singura data pe zi.
Sugestie:: Incercati sa gasiti mancare cu o concentratie mare de usturoi, dar aveti grija multe firme de pe piata fac marketing mult pe aceasta idee de "garlic" dar foarte putine au in compozitie acest ingredient.
Un exemplu bun este NLS http://nlsfishfood.com/ , care este considerata una dintre cele mai bune macaruri pentru pesti.

Si anume NLS Thera A+, care contine foarte mult usturoi si ajuta la mentinerea pestilor sanatosi.

Eu am discutat cu un domn de la NLS si intr-un schimb de mailuri am aflat de cateva lucruri foarte interesante:

Hi Paul,

Garlic is more of a preventative, than a cure. If your fish has worms (nematodes) then you

need to use an anthelminthic deworming medication such as Levamisole, Fenbendazole, etc.

This link provides some detailed information on worms in freshwater fish.

http://edis.ifas.ufl.edu/fa091

If the intestinal problems are from protozoa such as Spironucleus vortens, which is often the case, then treatment with Metronidazole is typically recommended. If the fish is still eating then the info below supplies a very simple solution

for treatment.

http://www.monsterfi...ka-Spironucleus

Bioactive compounds such as what's found in garlic helps assist the a fish in fighting off disease, but if the fish is infected then usually you'll want to treat with some type of medication before it gets out of control in your tank.

Best regards,
Neil

Cel mai interesant este linkul dat de domnul Neil si anume :
http://www.monsterfi...ka-Spironucleus ,unde se prezinta un tratament foarte usor de preparat si usor de administrat, in acelasi timp neimplicand medicamente grele. O sa va dau pasajele care ne intereseaza pe noi :

For a 3% solution of Magnesium sulphate, add 1 level tablespoon (15 grams) magnesium sulphate to 500 milliliters of distilled water. Stir, and it's good to go.

Traducere:

Pentru o soluţie de 3% sulfat de magneziu, se adaugă 1 lingură (15 grame) sulfat de magneziu la 500 mililitri de apă distilată. Se amestecă, bine si este gata.

M-am informat pe net despre Sulfat de Magneziu respectiv Epsom Salt si am aflat ca la noi in traducere este Sare Amara.

Tratamentul propriuzis:

Achizitionarea Sulfatului de Magneziu; grija daca mergeti la farmacie si cereti direct Sulfat de Magneziu, mai mult ca sigur farmacista va va refuza pentru ca se elibereaza doar cu prescriptie.
Trebuie sa cereti SARE AMARA, eu am gasit in cutie de 30 gr ceea ce e ideal pentru cat ne va trebui noua si la un cost foarte redus de 3 Ron.

Atentie: pentru cei care pot cumpara fara reteta, puteti sa cereti direct Permanganat de Potasiu - Cristale. Este mult mai eficient. Administrarea o facem lafel.

Intructiuni

Pasul 1 - pregatirea tratamentului, exact ca in citatul de mai sus, luam o lingurita de sare amara si o diluam in 500 ml de apa distilata.

Pasul 2 - cu o pipeta luam apa distilata si o turnam pe mancarea pestilor. Grija in aceasta etapa sa nu turnam prea multa apa. Puneti cateva picaturi, lasati apa sa fie absorbita de mancare si apoi mai turnati. Repetati pana cand e saturata mancarea.

Pasul 3 - hraniti pesti cu mancarea de 2 ori pe zi la intervale diferite dimineata - seara. Tineti acelasi regim timp de 5 zile si tineti sub observatie pestii.

Rezultatele ar trebuii sa apara dupa primele 3 zile de administrare.

In cazul in care dupa 5 zile pesti inca prezinta excremente filamentoase si albe, trebuie trecut la tratamentul clasic cu metronidazol.

Sper ca va ajuta acest articol.

Cu stima,
Vido

Posted Image

• Members
  • PipPipPipPip
  • 1,231 posts
  • LocationSuceava

Posted 25 August 2011 - 01:54 PM

Foarte interesant :sinistru:

Se poate administra tratamentul acesta preventiv?

Adica eu sunt acasa dimineata 1 ora, si seara 2-4 ore, si nu pot urmari in timpul asta toti cei 80 de pesti.
.......

• Members
  • PipPip
  • 260 posts
  • LocationSibiu

Posted 25 August 2011 - 02:06 PM

E usor laxativ acest tratament, deci nu recomand administrare pe perioada indelungata.

Cel mai sigur tratament e cum vezi un peste cu excremente albe filamentoase, incepe si hranestei cum am descris mai sus.
In asa fel previ ca "boala" sa avanseze si ai toate sansele sa scape usor de ea.

Administrator

• Administrators
  • 2,419 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 25 August 2011 - 02:12 PM

Din cate am observat, in timpul hranirii se observa cel mai bine excrementele pestilor.

• Members
  • PipPipPipPip
  • 1,231 posts
  • LocationSuceava

Posted 25 August 2011 - 02:32 PM

Deci sunt foarte multi, nu ii pot urmari pe toti.
Unii nu fac in momentul hranirii (30% chiar din ei, uneori). Deci nu prea am cum sa ii urmaresc. Daca aveam 20-30 pesti, era usor, dar toata turma mea nu e asa usor de verificat.

De exemplu la fosso nu am vazut excrementele, si-l am aproape de 2 luni.
.......

• Members
  • PipPip
  • 260 posts
  • LocationSibiu

Posted 26 August 2011 - 08:34 AM

Hi Paul,

Magnesium sulfate (also spelled sulphate) is commonly referred to as Epsom salt. You should be able to find this very easily I would think at any local drug store or pharmacy. It's cost is very cheap, yet it is a very effective & very safe way to treat for intestinal protozoa. I now use this soaking food method for all new fish while they are in quarantine. Very safe even for small young fish.

Good luck!

Best regards,
Neil

• Members
  • PipPipPip
  • 524 posts
  • LocationBrasov

Posted 26 August 2011 - 09:16 AM

Bine de stiut si asa am o tona de sulfat de magneziu acasa de la un test de fertilizare :sinistru:

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users