Jump to content

CO2 in exces

9 replies to this topic

Administrator

• Administrators
  • 2,419 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 04 August 2011 - 01:53 AM

Cu totii cunoastem excesul de CO2 asupra pestilor. Nu pe acest aspect doresc sa insist. Ar fi interesant de stiut care este efectul excesului de carbon asupra plantelor. De regula, orice nutrient in exces dauneaza. Sunt curios daca acei colegi care ne indeamna sa bagam CO2 pana la limita suportabilietatii vietuitoarele au dreptate. Ma intreb daca algele pot in vreun fel beneficia de CO2-ul ramas disponibil, in urma incapacitatii plantelor de a consuma o cantitate atat de mare, intr-un timp scurt.

• Members
  • PipPip
  • 95 posts
  • LocationTimisoara

Posted 04 August 2011 - 10:09 AM

Eu am incercat, nu s-a intamplat nimic cu plantele/algele. Din pacate in conditiile in care introduceam cantitati considerabile de CO2 am facut o greseala fatala: am programat gresit priza si aditia de CO2 a inceput cu 2 ore inainte de aprinderea luminilor (normal incepea cu 30 de min. inainte). In urma acestui nefericit eveniment Ph-ul a scazut mult si pestii au avut de suferit: 3 decese, restul fiind grav afectati, insa am actionat imediat si in cateva ore si-au revenit. N-am sesizat insa nimic in ceea ce priveste plantele. De atunci am redus cantitatea de CO2 pentru a evita accidentele de genul asta. Am avut insa probleme cu Staghorn cand introduceam CO2 (nu asa mult ce-i drept) si nu fertilizam destul. Dupa ce am marit doza de fertilizant algele au disparut "miraculos" in 2-3 saptamani. Am mai incercat si varianta cealalta: fertilizarea excesiva. N-am avut probleme cu algele, insa cresterea unor plante a fost afectata.

• Members
  • PipPip
  • 128 posts
  • LocationGherla

Posted 04 August 2011 - 01:22 PM

eu am bomba deocamdata la bazinul meu de 100l.... testul permanent de co2 imi este pe galben permanent...si am si eu probleme cu Staghorn... oare din aceasta cauza?...oricum sper sa scap de tot ce nu este nevoie in acvariu ... cu experimentul asta de fertilizare care a f propus de claudiu.. si eu m-am oferit voluntar :)

• Members
  • PipPip
  • 95 posts
  • LocationTimisoara

Posted 04 August 2011 - 01:35 PM

Staghorn s-ar putea sa ai si datorita faptului ca n-ai CO2 suficient si/sau in cantitati care fluctueaza. Totusi, daca testul e galben (si aici pot fi probleme, daca ai testul JBL si l-ai preparat conform prospectului sigur nu-ti indica corect). Dar poti sa incerci sa maresti doza de fertilizanti fara sa risti nimic, cu conditia sa faci schimburi de apa consistente o data pe saptamana. Daca vrei sa scapi mai repede poti adauga si Easy Carbo in doza dubla-tripla (pentru eficienta maxima iti recomand sa opresti filtrul cateva minute si sa injectezi solutia direct pe zonele afectate). Din experienta mea Easy Carbo e o solutie rapida la problemele cu staghorn sau BBA, dar nu e de durata, daca nu rezolvi problema de fond (lumina, CO2, fertilizare, filtrare, curent de apa), algele vor reapare in curand.

• Members
  • PipPip
  • 199 posts
  • LocationCluj

Posted 04 August 2011 - 01:47 PM

View Postandrei, on 04 August 2011 - 01:35 PM, said:

Totusi, daca testul e galben (si aici pot fi probleme, daca ai testul JBL si l-ai preparat conform prospectului sigur nu-ti indica corect).

Dar cum se prepara testul permanet de la JBL astfel ca el sa indice valorile cat mai corecte daca nu respectand ce zic ei in prospect?!...te intreb pentru ca eu m-am ghidam ochiometric pana acum,neavand test JBL si am de gand sa-mi achizitionez unul si doresc ca el sa indice cat mai aproape de adevar, deci te rog daca poti sa-mi dai si mie detalii mura in gura :D ... sunt novice in ceea ce priveste testele :)
Multumesc.

P.S.scuze daca sunt putin off-topic
Crede in sansa ta! Fii optimist si nu uita ca timpul le va rezolva pe toate!

• Members
  • PipPip
  • 128 posts
  • LocationGherla

Posted 04 August 2011 - 01:52 PM

eu am prparat testul...cu 3 picaturi de solutie pt testul respectiv si 1,5 ml apa...sa pun numa 2 picaturi?

Administrator

• Administrators
  • 2,419 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 04 August 2011 - 02:01 PM

Problema este apa. Se foloseste apa cu KH=4. Smigel are un noroc chior, ca de obicei. Apa de la robinet, in Gherla, are fix KH 4.

• Members
  • PipPip
  • 128 posts
  • LocationGherla

Posted 04 August 2011 - 02:09 PM

vai ce bn ma simt ca dupa ce is un nestiutor...mai am si noroc...
deci pana la urma ii bun testul?

• Members
  • PipPip
  • 95 posts
  • LocationTimisoara

Posted 04 August 2011 - 03:36 PM

View PostClaudiu, on 04 August 2011 - 02:01 PM, said:

Problema este apa. Se foloseste apa cu KH=4.
Intr-adevar, asa este. Dar mai este totusi o problema, si anume faptul ca o apa necunoscuta (de la robinet) la care masori KH=4 cu un test de KH nu e neaparat ok pentru utilizarea in testul de CO2. Problema e ca testul de CO2 e defapt un test de Ph. (nici nu e nevoie sa cumparati "rezerve" pentru testul de CO2 daca aveti deja solutie pentru un test de PH. Solutia e identica in ambele cazuri.) Ori daca apa voastra de la robinet are KH=4 dar e putin acida (Ph<7), testul de CO2 se va colora in galben chiar daca nu introduceti nici un gram de CO2. La fel, daca apa voastra e alcalina (Ph>7) testul se va colora in galben, insa pentru asta va trebui sa introduceti cantitati semnificative de CO2. Din acest motiv metoda optima ar fi sa va creati singuri o solutie cu KH=4 pentru testul de CO2. Aceasta se poate obtine din apa distilata si bicarbonat de sodiu (se foloseste la prajituri, il gasisti la orice chiosc) si se poate prepara in urmatoarele feluri:

1) Prin masuratori si incercari repetate. Aveti nevoie de:
- apa distilata (1L, desi e preferabil sa mai aveti 1L la indemana)
- 1 recipiente gradat (preferabil doua)
- bicarbonat de sodiu (1 plic)
- test de KH
Procedeul e relativ simplu, insa nu foarte precis: puneti intr-un recipient o parte din apa distilata (minim jumatate de litru), apoi adaugati foarte putin bicarbonat. Amestecati. Masurati KH. Daca e sub KH=4 mai puneti putin bicarbonat si masurati din nou pana ajungeti peste 4. Daca KH-ul e peste 4, calculati cu urmatoarea formula cata apa trebuie sa mai puneti ca sa obtineti KH=4: x=(vk/4)-v. Unde x e cantitatea de apa distilata care mai trebuie adaugata, v e volumul de solutie pe care il aveti deja iar k e KH-ul solutiei obtinute deja. Faceti o ultima masuratoare de verificare daca ati obtinut ceva intre 3 si 5, e ok. Daca x e mai mare decat cantitatea de apa distilata care v-a ramas, aruncati o parte din solutie si repetati calculul pentru noul volum.

2) Prin dilutii succesive. Aveti nevoie de:
- apa distilata (2.5L)
- bicarbonat de sodiu (1 plic)
- recipient gradat (minim 0,5l)
- cantar/balanta de precizie mai buna de 1g (preferabil 0.1g - de ex. cantarele de bijuterii sunt asa precise)

Procedeul e cel mai precis, masurarea volumelor si a maselor se poate face cu o precizie mult mai buna decat masurarea KH-ului din procedeul anterior. Pasii de urmat sunt urmatorii:
- masurati 2L de apa distilata si puneti-i intr-un recipient.
- masurati 2.4g bicarbonat de sodiu si amestecati-l in apa distilata. Se obtine o solutie cu KH=40.
- masurati 450ml apa distilata si puneti-i in alt recipient.
- din solutia cu KH=40 masurati 50ml si adaugati-i peste cei 450ml apa distilata. Veti obtine 500ml apa cu KH fix 4.

Dezavantajul ar fi ca aveti nevoie de un cantar/balanta precisa si de mai multa apa distilata. Cu cat folositi mai multa apa distilata, inmultind proportional si cantitatea de bicarbonat pentru obtinerea solutiei initiale cu KH=40 cu atat precizia va fi mai buna.

In concluzie as extrage urmatoarele idei:
1) Testul de CO2 se poate face cu solutia de la testul de PH. Nu e esential cate picaturi puneti. Mai multe picaturi -> culorile vor fi mai intense. Ca si ghid, utilizati numarul de picaturi recomandat in reteta producatorului.
2) cea mai proasta metoda pentru preparea solutiei e sa folositi apa din acvariu (asa cum recomanda JBL)
3) ceva mai bine e sa folositi "apa de Gherla" :) sau apa de la robinet cu un KH cunoscut (ideal ar fi in jur de 4)
4) mult mai bine e sa va preparati apa cu KH=4 dupa prima metoda
5) cel mai bine e sa preparati apa cu KH=4 dupa a doua metoda
6) cel mai comod, dar si relativ scump e sa cumparati solutie gata preparata, de ex. de la Dennerle.
7) galben nu inseamna intotdeauna "destul", si in functie de KH-ul din acvariul vostru, nu inseamna neaparat "pericol". Pentru un si mai bun control al CO2-ului puteti folosi 2 teste: unul cu KH=4, altul cu KH=9.

Administrator

• Administrators
  • 2,419 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 04 August 2011 - 06:42 PM

Desi nu este chiar ontopic, aplaud raspunsul tau si chiar ti-am dat votul meu de apreciere pentru acest raspuns. Iti doresc o reputatie cat mai mare.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users