Jump to content

Nature Aquarium

• You cannot reply to this topic
3 replies to this topic
  • Members
  • PipPip
  • 480 posts
  • LocationZalau

Posted 24 July 2011 - 11:35 AM

Stilul Nature Aquarium

Se bazeaza pe imitarea naturii sau a unui peisaj fie el subacvatic sau emers, cum ar fi munti, o padure, un rau, o poteca.
Cel mai important rol in a creea un Nature Aquarium este hardscape-ul, si modul de aranjare a acestuia astfel incat sa ii dea forma.

De obicei se folosesc 3 forme clasice pentru Nature Style.

1. Concav
Posted Image
Scape-ul incepe cu plante inalte in background care coboara undeva spre centru iar apoi iar se inalta pentru a creea un efect vizual de dealuri, munti etc.

2. Convex
Stilul convex este exact opusul celui concav, si anume plantele sunt mici pe parti iar ele se inalta undeva pe mijloc.
Este de asemenea numit Stilul Insula.
Posted Image

3. Triunghiular
Stilul Triunghiular face ca plantele sa inceapa inalte dintr-o parte si sa scada treptat in inaltime spre cealalta parte a acvariului.
Posted Image

In Stilul Nature de obicei se foloseste doar un punct focal, iar acela de obicei este pozitionat conform regulei de aur.

Cand aranjezi un acvariu, cel mai important aspect este acela de relaxare a privirii, de a multumi privitorul. Ca sa faci asta ai nevoie de "o ancora a mintii" - Acela este punctul focal, ceva care sa capteze atentia privitorului. Punctul focal poate fi orice, de la o piatra frumoasa (sau un aranjament de pietre) la cioate, si pana la plante rosii frumoase , absolut orice atrage atentia in mod deosebit.
Daca ai mai multe puncte focale, acestea creeaza stres si dezordine, dar in acvariile foarte mari se pot folosi inclusiv 2 puncte focale, dar nu mai mult.

Regula de aur a fost patentata de greci, care au dezvoltat o teorie conform careia un punct focal pozitionat la o ratie de 1:1.618 este cel mai placut ochiului uman.
Ca sa gasim punctul focal al acvariului nostru trebuie putina matematica si o ruleta. El se gaseste in felul urmator:
a. Masuram lungimea acvariului
b. Impartim lungimea la 2.618
c. Luam Ruleta si masuram din nou dintr-un capat sau celalat al acvariului dimensiunea care a rezultat in punctul "b.". Acolo va fi o linie verticala imaginara unde trebuie centrat punctul focal.
Posted Image

Este recomandat in Acvarii sa se foloseasca doar un singur fel de pietre sau lemne pentru a creea senzatia de naturalete. Ele pot fi de la cele mai ciudate forme pana la cele mai simple, depinde de ce vrem sa facem.
Totodata se va tine cont de dimensiunile acvariului si plantele se vor alege in functie de ce vrem sa facem. Daca avem un acvariu mic si dorim sa dam o senzatie de spatiu, se vor folosi plante cu frunze cat mai mici judicios alese si aranjate, iar fauna va fi pe masura. Un card de microrasbora sau boraras fac ca acvariul sa para incredibil de mare.
Ca background se foloseste de regula unul de culoare neagra sau albastru (dand senzatia de adancime) dar sunt si scape-uri la care se folosesc backgrounduri 3d care sa imite un perete stancos, o cioate in departare etc.

In rest, e nevoie doar de imaginatie pentru a creea micul tau colt de natura.

Rog adminii sa modifice tot ce e necesar, sau sa adauge ce lipseste. Multumesc

• Members
  • PipPip
  • 81 posts
  • LocationTulcea

Posted 14 September 2011 - 07:57 PM

Interesant .

• Members
  • PipPip
  • 91 posts
  • Locationmoldova

Posted 15 September 2011 - 09:48 AM

m-as risca sa tulbur apa incercand stilul triunghiular..mi se pare simpatic..credeti ca mi-ar iesi bine cu plantele care le am???[ludwigia repens+ovata,,hygrophilla polisperma,,hydrocotile leucocephala,,echinodorus[un pui],,criptocoryna,,hemianthus,,]
invata de la vantul ce-adie pe poteci/cum trebuie prin lume, neabatut sa treci R. KIPLING

Administrator

• Administrators
  • 2,419 posts
  • LocationCluj-Napoca

Posted 15 September 2011 - 10:30 AM

Le pui in ordine descrescatoare si atunci sigur ca o sa iasa. Iar ulterior, folosesti cu incredere foarfeca.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users